מסמכים סודיים של טוויטר חשפו: תחזיות למיליארד משתמשים ב-2013

הנתונים הפיננסיים שפורסמו בבלוג הטכנולוגי TechCrunch חושפים את תחזיות החברה ותמלולי שיחות על מגעיה עם פייסבוק, גוגל ומיקרוסופט: צפי להכנסות של 1.54 מיליארד דולר והפסקת השירותיים החינמיים

האבטחה הלא מספקת של שירות המיקרו-בלוגינג טוויטר כבר ידועה למשתמשיה הרבים. לא אחת נפרצו חשבונות אישיים של משתמשים, והודעות פרטיות שנשלחו בין הגולשים מצאו את דרכם לרשת. אולם, אפילו מייסדי טוויטר לא יכלו לשער בנפשם את המבוכה, כאשר מסמכים סודיים לגבי מצבה הפיננסי של החברה התגלגלו לידי הבלוג הטכנולוגי TechCrunch, ופורסמו במהירות ברחבי הבלוגוספירה. המסמכים הללו הגיעו מהאקר צרפתי שפרץ למסמכי החברה שאוחסנו בענן, באמצעות Google Apps.

על-פי המסמכים הללו, הביטחון של שלושת מייסדי החברה, אוון וויליאמס, ביז סטון וג'ק דארסי, שהירבו להצהיר כי בבוא היום יימצא המודל העסקי המתאים ביותר לחברה, נתמך גם בנתונים היבשים של החברה - כבר ברבעון הנוכחי אמורה טוויטר להתחיל ולייצר הכנסות בשווי של 400 אלף דולר, ברבעון הרביעי של השנה יגיעו ההכנסות - על-פי תחזיות החברה - ל-4 מיליון דולר, וב-2010 תגלגל החברה מחזור של 140 מיליון דולר.

עלות שנתית של משתמש: דולר אחד

טוויטר, שגייסה 55 מיליון דולר, עדיין מחזיקה בחשבון הבנק שלה 45 מיליון דולר, כאשר העלות השנתית לכל משתמש טוויטר נאמדת בכ-1 דולר בלבד. ומה לגבי התחזית ארוכת הטווח של החברה? המספרים מצביעים על כך שמספר המשתמשים ב-2013 יעמוד על מיליארד איש, בהשוואה לכ-25 מיליון גולשים נכון להיום, ההכנסות יסתכמו ב-1.54 מיליארד דולר, והרווח יהיה 1.1 מיליארד דולר.

בין 300 המסמכים שדלפו לרשת, נמצאים גם פרטים לגבי הסכמים עם העובדים, יומן הפגישות של המייסדים, הסכמים סודיים עם שותפים אסטרטגיים עתידיים, כדוגמת נוקיה , AOL ואריקסון , אפשרויות רכישה של אפליקציות שמתממשקות עם טוויטר, כגון Twitpic ו-CoTweet, ופרטים חדשים לגבי המגעים עם חברות ענק כמו פייסבוק, גוגל ומיקרוסופט .

מתמלילי הפגישות שנערכו בחודשים האחרונים עולות שתי הבעיות העיקריות של טוויטר - הזהות העצמית של החברה, וכיצד עושים כסף. באחת הפגישות הגדיר סטון את טוויטר כ"דופק של היקום" וכ"מערכת עצבית", ואילו עובדים אחרים התרכזו ביכולת של טוויטר להפוך את המשתמשים ל"חכמים יותר". בכל אופן, המטרה המוצהרת של טוויטר היא להיות "השירות האינטרנטי הראשון שחוצה את רף מיליארד המשתמשים".

מפחדים מגוגל

לגבי גוגל, שעל-פי הדיווחים רצתה לרכוש את טוויטר ופועלת במטרה לשלב ציוצים בזמן אמת בתוצאות החיפוש שלה, נראה כי בטוויטר די מפחדים מענקית החיפוש. "גוגל תנצל אותנו במציאת הטוויטים הטובים", נאמר בישיבה אחת של החברה, ואילו משתתף אחר שאל: "האם נוכל לעשות לגוגל את מה שהיא עשתה לאחרים?" למרות האמור, בפגישה שנערכה ביוני התקבלה הטענה כי הסכם לתקופה מסויימת עם גוגל נראה הגיוני.

גם פייסבוק הביעה בזמנו עניין בטוויטר, אולם מהמסמכים עולה כי מיייסדי טוויטר סברו כי "פייסבוק היא הגורל הלא נכון עבור טוויטר". עם זאת, בטוויטר לא מתעלמים מהתחרות שמציבה הרשת החברתית הפופולרית, ועוד טרם ביצעה פייסבוק שינויים בעמוד הבית שלה שהוסיפו לה צביון טוויטרי, בישיבות החברה לא התעלמו מכך ש"פייסבוק מעתיקה את השימושיות ואת הממשק של טוויטר". גם מיקרוסופט הייתה בתמונה, במטרה ליצור מיזם סודי בשילוב עם קונסולת המשחקים x-Box, אולם בישיבות החברה עלתה גם השאלה "מדוע התחלנו לדבר עם מיקרוסופט מלכתחילה?"

קצת עזרה מסלבריטאים

ומה לגבי המודל העסקי של החברה? כל האפשרויות שהתקשורת התייחסה אליהן באחרונה נמצאות בתוכנית של מייסדי טוויטר - הענקת חותמת וידוא לחשבונות מסחריים, וסוגים של פרסומות שיופיעו לצד הטוויטים, לצד הפעלת מודל הדומה לזה של גוגל אדסנס. אופציה אחרת שעלתה בישיבות החברה היא תגמול משתמשים סלבריטאים, כדוגמת פאף דאדי ואופרה ווינפרי, בצורה של מניות או חברות בדירקטוריון החברה.

מיותר לציין כי בטוויטר לא היו מאושרים מפרסום המסמכים הללו, למרות ש-TechCrunch טוען כי הם קיבלו הסכמה לכך, ובבלוג החברה פורסם כי הם מתייעצים עם עורכי דין כדי להחליט כיצד לטפל בפרשה. אולם, הנתונים המרתקים שנחשפו לציבור מציירים תמונה ברורה יותר לגבי טוויטר, ואחת ההצהרות שנאמרו בישיבות החברה יכולה להעיד על הכיוון העתידי שלה: "אנחנו יכולים לתת שירותים חינמיים למשתמשים, אבל לא לנצח".

תחזית למספר משתמשים ועובדים

2009 - 25 מיליון משתמשים ו-78 עובדים

2010 - 100 מיליון משתמשים ו-500 עובדים

2011 - 350 מיליון משתמשים ו-2,000 עובדים

2012 - 750 מיליון משתמשים ו-4,200 עובדים

2013 - 1 מיליארד משתמשים ו-5,000 עובדים

מה אומרים בטוויטר על:

גוגל - "הסכם שיתוף פעולה לתקופה מסויימת נראה הגיוני"

פייסבוק - "מכירה לפייסבוק נראתה לנו תמיד שגויה"

מיקרוסופט - "מדוע התחלנו לשוחח עם מיקרוסופט מלכתחילה"?

עתיד החברה: "תמיד צריכים להיות פתוחים לאפשרות של אקזיט"