"יותר מדי עורכי דין צעירים ללא הכשרה פותחים משרד עצמאי"

עו"ד דורון ברזילי, יו"ר ועד מחוז ת"א בלשכת עורכי הדין: "כשעו"ד עובד כעצמאי, בלי שעבר את ההכשרה הנכונה, זה דיני נפשות" ■ "מהר מאוד אחרי בחירתו, יורי גיא-רון הבהיר שהוא פועל בדרך של כוחניות"

"לפני 7 שנים פנו לאשתי באיזשהו אירוע והציעו לה להשתתף בחוג-בית בנוגע לבחירות בלשכת עורכי הדין. היא אמרה להם 'אותי זה לא מעניין העולמות האלה, אבל לבעלי יש את החיידק של הפעילות הציבורית אז תציעו לו'. כך, במקרה לגמרי, התחילה הפעילות שלי בלשכה" - כך מספר בראיון ל"גלובס" עו"ד דורון ברזילי, ראש ועד מחוז תל-אביב והמרכז בלשכת עורכי הדין ומייסד משרד עורכי הדין ברזילי-כהן המתמחה בתחום המיסוי ועבירות צווארון לבן.

"מצאתי את עצמי בחוג-בית של שלמה כהן, שהתמודד בזמנו לראשות הלשכה", מספר ברזילי, "ואחד הדברים הראשונים ששאלתי שם היה איך זה שבלשכה כל-כך גדולה אין בעצם אף גוף שמטפל בעורכי דין צעירים. בעקבות השאלה שלי הוחלט להקים פורום של צעירים, ואני מוניתי ליו"ר ועדת עורכי דין צעירים. למעשה, הקמתי אותה והפכתי אותה לגוף דומיננטי בלשכה.

"לפני 4 שנים התמודדתי לראשות ועד מחוז תל-אביב והמרכז בלשכה, וזכיתי, בעיקר בזכות האמון והתמיכה של אותם עורכי דין צעירים שפעלתי לטובתם בוועדה".

מלחמות עם גיא-רון

"הלוואי שיכולתי להשקיע את כל האנרגיות שלי בעשייה הציבורית בלשכה", אומר ברזילי, "זה מה שתכננתי לעשות כשנבחרתי. בכלל לא הייתי מודע לפוליטיקה שיש בלשכה ולעולמות שנחשפתי אליהם, עם בחירתי לראש ועד מחוז תל-אביב. הדבר האחרון בתוכנית החיים שלי היה שתקופה מאוד קצרה אחרי שאבחר, בניגוד לכל הציפיות, ראש הלשכה שלי, מי שבעצם בחר אותי ונבחר איתי, יריב איתי. זה היה אנטיתזה לכל מה שחשבתי.

"לא הייתי מוכן להתיישר לכיוון שלו. אין לי יריבות אישית עם יורי גיא-רון. עשיתי הכל כדי שהוא ייבחר לראש לשכה, כי חשבתי שהוא יהיה ראש לשכה מדהים. יחד עם זאת, כגודל הציפייה כך גודל האכזבה.

"מהר מאוד אחרי בחירתו גיא-רון הבהיר שהוא פועל בדרך של כוחניות. בשורה של דברים הוא היה מאוד דורסני, כמו למשל בדרך שבה העלה את הרעיון של הפרדת מחוז תל-אביב מהמרכז. כשליוויתי אותו בקמפיין מעולם לא שמעתי על הרעיון הזה. פתאום, כשיצאנו מאיזושהי פגישה, אגב יציאתי מהדלת הוא אמר לי 'אנחנו מפרידים את המחוזות, אתה כבר תשמע על זה'. הצעד הזה נועד כדי שיהיה לו יותר כוח בוועד המרכזי. לא היה אכפת לו איזה נזקים תקציביים עצומים ואחרים הוא גורם.

"יורי נתן לי אופציה להתיישר איתו ולחטוא לתפקיד שלי, ואני ויתרתי. בכל זאת פניתי אליו מספר פעמים, שמתי לרגע את המחלוקות בצד ורציתי להגיע לעמק השווה על מנת שהדברים בלשכה יעבדו יותר נכון. לצערי, הוא לא הסכים לדבר עניינית. הוא בחר את הדרך הדורסנית".

* אתה מתכוון להתמודד לראשות הלשכה בבחירות הבאות?

"אני לא יודע. אני מתאר לעצמי שבכל מקרה אהיה בתפקיד מפתח בבחירות הבאות, אבל לא ברור לי אם אתמודד על התפקיד. כך או כך, אלחם על כך שמי שייבחר יהיה אדם שהאג'נדה שלו לא תיצור לשכה קוטבית, מנוכרת, מנותקת שדואגת לעולם שלה ולעולמות של עורכי הדין הבכירים בלבד, כמו שראשי הלשכה עד היום עשו, תוך התעלמות מוחלטת מחלק גדול מעורכי הדין הצעירים".

הכנס השנתי באילת

"הכנס השנתי של מחוז תל-אביב והמרכז בלשכת עורכי הדין לא היה כנס מתחרה לכנס של הוועד המרכזי", מדגיש ברזילי, "ואני מקווה ומאחל ליורי, וגם די ברור לי, שהכנס שלו יהיה מאוד מוצלח. האוכלוסיות שיגיעו לכנס שלו אחרות".

לדבריו, "לעורך דין שכיר מאוד קשה להגיע לכנס השנתי של הלשכה. לא כל משרד ייתן לך להיעלם מראשון עד חמישי. זה לא דבר ריאלי למרבית עורכי הדין. זה ניתוק וניכור בכלל לעשות דבר כזה לעורכי דין שכירים.

"הכנס של הלשכה זה כנס שנועד מלכתחילה לראשי משרדים, לשותפים ולבכירים. גם מבחינת רמת מחירים הוא הרבה יותר יקר. זה הזוי לדרוש מעורכי דין צעירים סכומים גבוהים כאלה. בקיצור, עריכת הכנס מבחינתי היתה צעד מתבקש ומאוד ענייני. זה לא היה קשור למחלוקות שלי עם יורי גיא-רון".

* אבל היה ברור שזה ייראה כך, במיוחד כיוון שערכת אותו חודש לפני הכנס.

"מתי אני אעשה את זה? בדצמבר, כשיש מבול בחוץ, רק כדי שזה לא יפריע ליורי? לא. התפקיד שלי זה לדאוג לאוכלוסיית עורכי הדין במחוז תל-אביב והמרכז. אם יש משהו שעורכי הדין נפגעים ממנו, יש מצוקה ויש חסך מסוים מהם, אני רשאי לתת להם את השירות".

כבוד המקצוע

"אין לי שום בעיה שכל אזרחי מדינת ישראל יהיו משפטנים", אומר ברזילי. "זה כבוד גדול, תואר מדהים שמרחיב את האופקים, ובסופו של דבר האוכלוסייה תצא מורווחת ככל שיותר אנשים ילמדו את התחום הזה. מצד שני, לא סוד שיש מספר עצום של עורכי דין בישראל בכל קנה-מידה ולעומת כל מקום בעולם.

"הבעיה של הצפת המקצוע באה לידי ביטוי יום-יום בתנאים של עורכי הדין ובשירות שהם נותנים ללקוח. אם עורל דין שכיר מתחיל את יום העבודה שלו ביום רביעי בבוקר ויוצא מהמשרד ביום חמישי בלילה, זה הזוי. וזה קורה. אותו עורך דין והמעסיקים שלו יודעים שיש עוד 20 או 30 מתמודדים על התפקיד שלו ובשנייה יכולים למלא את השורות, אז זה יוצר סיטואציה שהמיעוט מנצל אותה ויוצר תחושה של פורענות.

"זה גם מוביל לכך שיותר מדי עורכי דין צעירים, ללא הכשרה מתאימה ומספיקה, פותחים משרד עצמאי. הם עושים חישוב מאוד קר ואומרים 'רגע, אני ארוויח 5,000 או 6,000 שקל ועובד מספר רב של שעות, אז אולי שווה לי לפתוח לבד וזהו'. מהר מאוד הם מוצאים את עצמם בדרך לעצמאות, בלי שעברו את ההכשרה הנכונה והראויה, ואז הם מייצגים אנשים, לאו דווקא בתחום שהם בקיאים בו, מקבלים הכול, פלילי-אזרחי, ויש לזה השלכות מפחידות.

"כשעורך דין עובד כעצמאי, בלי שהוא מוכן לזה מקצועית ונפשית, יש לזה השלכה דרקונית. זה דיני נפשות. ההשלכות עלולות להיות קטסטרופליות. חייבים לתת לעורכי הדין כמה שיותר כלים מקצועיים, פרקטיים, כדי להכשיר אותם לעבודה בשטח. פה טמונה המלחמה האמיתית על כבוד המקצוע".

- הראיון המלא עם עו"ד דורון ברזילי מתפרסם במהדורה המודפסת של "גלובס הערב".