ועדי המהנדסים מעכבים פיטורי בכירים בחברת החשמל

במסגרת עתירה שהגישו נגד הוועד הארצי של החברה בעקבות כוונתו להסכים מראש לפיטורי בכירים, הוציאה ההסתדרות צו מניעה זמני המונע מהוועד להסכים לפיטורי המהנדסים מבין הבכירים

רשות השיפוט של ההסתדרות הוציאה הבוקר (א') צו מניעה ארעי המונע מהמזכירות הארצית של ועד העובדים בחברת החשמל להסכים לפיטורי מהנדסים בכירים בחברה. הצו הוצא לבקשת ועדי המהנדסים שעתרו נגד המזכירות, בטענה כי הם היחידים הרשאים להסכים לפיטורי המהנדסים. המהלך צפוי לעכב את כוונתו של מנכ"ל החברה עמוס לסקר לפטר 20-28 מנהלים בכירים בחברה בדרג של סגן מנהל אגף ומעלה. מרבית מבין 88 המנהלים הבכירים בחברה מיוצגים על-ידי וועד המהנדסים.

מדובר בסוגיה עקרונית שהתעוררה בעקבות מהלך שיזם מנכ"ל החברה עמוס לסקר בהסכמת יו"ר המזכירות הארצית מיקו צרפתי, שלפיו יקבל לסקר סמכות תקדימית לפטר 20-28 בכירים בדרגת סגן מנהל אגף ומעלה לפי שיקול דעתו ומבלי שתהיה לוועד אפשרות להתערב. בתמורה הסכים לסקר להעניק קביעויות ל-200 עובדים זמניים בחברה.

לסקר מייחס חשיבות רבה ליוזמה משום שהוא רואה בה שלב ראשון בהנהגת "גמישות ניהולית" בחברה שתאפשר להנהלה לפטר עובדים ללא הסכמת הוועד. על-פי חוקת העבודה של חברת החשמל לא ניתן לפטר עובדים בחברה אלא בהסכמת ועד העובדים.

לפני חודש אישרה המזכירות הארצית של ועדי העובדים את בקשתו של צרפתי והסמיכה אותו לוותר בשמה על זכות הוועד למנוע את פיטוריהם של עובדים המופיעים ברשימת המפוטרים של ההנהלה. וועדי המהנדסים וההנדסאים טכנאים התנגדו להצעה אולם היא אושרה בקולותיהם של וועדי העובדים המנהליים והפועלים בחברה, הנהנים מרוב מוחלט של 14 מתוך 22 קולות במזכירות הארצית. העותרים מציינים כי עד היום לא נאמר להם אפילו כמה עובדים בכירים יפוטרו.

מרבית הבכירים בחברת החשמל הם מהנדסים ואולם נציגי הפועלים המנהליים נהנים מרוב מוחלט בוועד הארצי. לטענת העותרים מדובר ב"התנערות מוחלטת של הוועד הארצי מקבוצה אחת של עובדים שאינה נמנית על הסקטור השולט בוועד, לצורך קידום קבוצה אחרת. האם יעלה על הדעת שהרוב המוחלט שיש לסקטור העובדים המנהליים והפועלים בוועד הארצי יחליט לפגוע במיעוט?" כותבים העותרים.

לטענת באי כוחם של המהנדסים, עורכי הדין רון דרור ואופיר מנצ'ל, הסכמי אוטונומיה של הסתדרות המהנדסים מקנים לוועד המהנדסים סמכות אוטונומית לקבוע בעניין פיטורי מהנדסים. לפיכך טוענים דרור ומנצ'ל כי "הגוף המוסמך לדון מול המעביד ביחס לפיטורי מהנדסים הוא נציגות המהנדסים בלבד". בנוסף מציינים דרור ומנצ'ל כי גם לפי הנוהג הקיים החברה נדרשת הסכמת ועד המהנדסים לפיטורי מהנדסים ולא הסכמת מזכירות הוועד הארצית.

בעתירה מציינים השניים כי שני הוועדים מייצגים ביחד 1,900 מהנדסים בחברת החשמל ואולם במזכירות הארצית של וועדי העובדים בחברה המונה 22 חברים יש להם שלושה נציגים בלבד. סקטור הפועלים המנהליים נהנה מרוב מוחלט במזכירות הארצית עם 14 נציגים.