הכתם לא הגיע לדו"חות

איך קרה שהאסון האקולוגי המתפשט במפרץ מכסיקו לא התבטא בדו"חות בריטיש פטרוליום?

באפריל פרסמה בריטיש פטרוליום את תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון של 2010. התוצאות עברו בהרבה את הערכות האנליסטים: ההכנסות הסתכמו ב-74.4 מיליארד דולר, והרווח עלה על 6 מיליארד דולר (1.79 דולר למניה).

אבל אף אחד לא חגג - בדיוק שבוע קודם לכן החלה אסדת קידוח ענקית בחוף מקסיקו לשקוע בעקבות שריפה שפרצה בה, ומרגע לרגע התברר שמדובר באסון אקולוגי אדיר ממדים. כזה שיכול להאפיל על התוצאות המשובחות ברבעון. כזה ששם בצל גם תוצאות מצוינות במשך שנים. כזה שיכול אפילו למוטט את החברה.

זה קרה ב-20 באפריל: דיווח על שריפה במתקן הקידוח שבמפרץ מקסיקו וטביעה של אסדת הקידוח תוך כדי דליפה של נפט לים. אז זה לא ממש דגדג למישהו - מניית החברה דווקא עלתה בשיעור קל באותו יום, ומחירה שמר על יציבות בימי המסחר הבאים, עד שנפל האסימון ב-29 באפריל. אז עדכנה החברה שמסתבר שלא קל להשתלט על הנפט שמכתים את המפרץ, ומניית החברה ירדה ב-8.3% למחיר 51.7 דולר.

מאז המשיכה המניה להידרדר ככל שהתברר גודל האסון, והיום היא נסחרת ב-31 דולר, שזה בערך מחצית ממחירה ערב תחילת הפרשה - משווי של 200 מיליארד דולר ירד שווייה של בריטיש פטרוליום ל-100 מיליארד דולר. 100 מיליארד דולר התאיידו, וזה, אולי יותר מכל נתון אחר, ממחיש את ערך הנזק.

אחרי העדכון הבסיסי ב-20 באפריל והעדכון על הנזק הראשוני ב-29 באפריל, המשיכה החברה לעדכן את בעלי המניות בהתפתחויות, ובעיקר בניסיונות לפתור את האסון האקולוגי, אך כמה ימים אחרי כל עדכון כזה נאלצה בריטיש פטרוליום לעדכן בכישלונות של הניסיונות.

במקביל, החלו לזרום נגד החברה תביעות לגבי נזקים שנגרמו לתושבי המפרץ במקסיקו, וכנראה שהכי נורא מבחינת החברה - הממשל האמריקני, והנשיא ברק אובמה באופן אישי, לא מתכוונים לוותר לחברה על הנזקים. ארה"ב הצהירה שהיא תרדוף אחרי החברה עד שזו תשלם את מלוא הנזקים, ממש עד הדולר האחרון. אולי זה ישתנה בהמשך, אולי בסוף זה ייסגר בסוג של פשרה, אבל בינתיים אלו הן האמירות המוצהרות מהבית הלבן. בנוסף, בארה"ב מאיימים לנכס את הקידוחים הקיימים של בריטיש פטרוליום, ולא לתת לה אישורים לקידוחים נוספים.

תרחישי האימים מתבטאים במניה

כן, אפשר להבין שהאסון במפרץ מקסיקו יעלה לחברה ביוקר. עד כמה ביוקר עוד אי אפשר לדעת, אבל אפשר לקבל כיוון מהערכות החברה ואומדני האנליסטים. זה התחיל במיליארדים בודדים (ניקוי המפרץ בלבד), ונמשך עד לכמה עשרות מיליארדים. בקרדיט סוויס, למשל, מעריכים שזה יהיה בסדר גודל של 40 מיליארד דולר (עלויות הטיפול בדליפה, ניקוי המפרץ ועלויות בגין התביעות), אבל יש כאלו שמעריכים שזה יהיה כפול מכך.

יש אנליסטים שמעריכים שהפרשה הזו תיקח את החברה לקבר. לא מחר בבוקר, אלא בטווח כמה שנים. הנזק, להערכתם, הוא גם הנזק הישיר שעל החברה יהיה לשלם תוך מספר שנים, אבל הוא גם הסנקציות שהממשל האמריקני יטיל עליה, אשר יפגעו במחזור ההכנסות ובשורה התחתונה.

ההסתברות לתרחיש האימים (לצד הסתברויות לתרחישים האחרים) מתבטאת במחיר המניה בשוק, אבל לא בדו"חות הכספיים בינתיים. איך זה ייתכן, הרי האירוע המכונן - השריפה וטביעת האסדה - התרחשו ב-20 באפריל, והדו"חות התפרסמו ב-27 באפריל.

ובכן, התשובה אמורה להיות פשוטה. החשבונאות מחלקת לשני סוגים את האירועים שמתרחשים אחרי תאריך המאזן אך לפני פרסום הדו"חות הכספיים. הראשון, אירוע שמחייב התאמה של המספרים בדו"חות הכספיים; והשני, אירוע שאינו מחייב התאמה. הראשון הוא אירוע שקשור למצב החברה עוד בתקופת הדיווח, כלומר שמקורו בתקופת הדו"ח. הוא קשור לתנאים ששררו בתאריך המאזן. השני הוא אירוע שאינו קשור כלל למה שהיה בתקופת הדו"ח, לתנאים ששררו בתאריך המאזן.

האסון במפרץ מקסיקו הוא אירוע מהסוג השני. הנהלת החברה אמנם התייחסה אליו עם פרסום התוצאות - היא הקצתה לו ארבע שורות בפרק על סקירת המנהלים, אבל אין לאירוע שום השפעה על המספרים בדו"חות. זה קצת עקום, זה מעמיד בצל את הדו"ח ברבעון הראשון, אבל אלו הכללים.