הבעיה החדשה של טורקיה: התהדקות היחסים בין ישראל ליוון

גורם ביטחוני בכיר בטורקיה: "העיתוי של שיפור היחסים בין ירושלים לאתונה אינו יכול להיות מקרי" ■ אנקרה חוששת גם מהלובי היהודי בוושינגטון

ההתקרבות המחודשת בין ישראל ליוון, על רקע ההידרדרות החדה ביחסים בין ישראל לטורקיה, מעוררת דאגה בקרב גורמים דיפלומטיים וביטחוניים באנקרה, יריבתה המסורתית של אתונה באגן המזרחי של הים התיכון. מקור דאגה משמעותי של הטורקים הוא האפשרות שחברות ביטחוניות ישראליות יתחילו לספק נשק לצבא יוון.

כך מדווח היום (ב') העיתון "דיפנס ניוז" בידיעה מאת שני כתבים טורקיים של השבועון, שמדווחים מאנקרה ושיש להם נגישות למקורות ממשלתיים בבירת טורקיה.

"עיתוי הקשרים המשופרים בין יוון לישראל אינו יכול להיות מקרי", אמר ל"דיפנס ניוז" גורם ביטחוני טורקי בכיר. "אנחנו לא במצב של 'כוננות' בגלל מה שקורה בין שתי המדינות האלה באזור שלנו, אבל יש לנו סיבה לעקוב לאיזה כיוון מתפתחים היחסים ביניהן".

דיפלומטים טורקיים מביעים דאגה מהממד הפוליטי של ההתפתות החדשה. "ההתחממות ביחסי ישראל יוון מנוגדת למדיניות שלנו, שמטרתה לבודד את ישראל ולעודד את תל-אביב לבחון מחדש את עמדתה, הן ברמה הבילטרלית והן ברמת הסוגיה הפלסטינית", אמר דיפלומט באנקרה.

כזכור, לאחר שנים רבות של שת"פ ביטחוני הדוק הורעו היחסים בין טורקיה לשראל בגלל מורת רוחם של הטורקים ממבצע "עופרת יצוקה" והאשמותיו של ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, שישראל ביצעה פשעי מלחמה בעזה. היחסים הידרדרו לשפל עמוק בעקבות המשט הטורקי לעזה, במאי, ופעולת חיל הים הישראלי לסיכולו, שבה נהרגו תשעה טורקים. בעקבות התקרית החזירה את שגרירה מישראל ושר החוץ הטורקי, אחמט דאבוטוגלו, התחייב לבודד את ישראל בזירה הבינלאומית. יתר על כן, טורקיה אסרה על ישראל לקיים תרגילים של חיל האוויר במרחב האווירי שלה.

יוון תקבל עדיפות ברכישת נשק מישראל?

בתגובה על כך, חתמה השנה ישראל על הסכם עם אתונה, שלפיו יוכלו מטוסי חיל האוויר לקיים תמרונים במרחב האווירי של יוון, מעל הים האגאי. באוגוסט הצהיר שר החוץ של יוון, דימיטרי דרוטסאס, בראיונות באמצעי תקשורת יווניים: "כל השכנים שלנו צריכים להבין שליוון יש אינטרסים משלה. היא מנהלת את מדיניות החוץ שלה על בסיס של ערכים ועל בסיס האינטרסים שלה".

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ועמיתו היווני, ג'ורג' פפנדריאו, ביקרו זה בארצו של זה בחודשים שחלפו והתחייבו להרחיב את שיתוף הפעולה בין שתי המדינות. לדברי אנליסטים מחוץ לטורקיה, שמתמחים בנושאי ביטחון, כבר היה בעבר שת"פ בין ישראל ליוון במרחב האווירי שמעל הים האגאי, אך השנה "שודרגו" היחסים ביניהן.

אנליסט שפועל מלונדון אמר ל"דיפנס ניוז", כי ברית חזקה יותר עם ישראל עשויה להועיל ליוון מבחינות רבות. לדבריו, "שת"פ צבאי עשוי להוביל לשת"פ מודיעיני ויוון עשויה לקבל תנאים מועדפים ברכישת מערכות נשק מתוצרת ישראל".

האנליסט אמר, כי לטורקיה יש סיבה להיות מודאגת מתרגילים משותפים של צה"ל וצבא יוון בים האגאי ומהאפשרות שהתעשיות הביטחוניות בישראל יתחילו לשמש כמקור אספקה חלופי למערכות נשק בעלות חשיבות תפעולית מכרעת לצבא יוון.

האנליסט הוסיף, כי הטורקים חוששים גם מהאפשרות שיוון תיהפך לשוק חלופי למוצרי טכנולוגיה מתקדמת בתחום הביטחון, מתוצרת ישראל, ושיוון, באצעות קפריסין, תיעשה גשר טבעי בין ישראל לאיחוד האירופי.

"ההחלטה של ישראל תרגיז את טורקיה"

לדברי שגריר טורקי לשעבר, ששירת גם בוושינגטון, מודאגת אנקרה גם מהאפשרות שהלובי היהודי בוושינגטון (הוא מתכוון כנראה לשדולה הפרו-ישראלית אייפא"ק, ר.ד.) והלובי היווני בבירת ארה"ב יחלו לשתף פעולה באופן שעשוי לאיים על האינטרסים של טורקיה.

"ההחלטה הטקטית של ישראל ויוון לשפר את יחסיהן תגרום, קרוב לוודאי, סיפוק לוושינגטון ותרגיז את טורקיה", אמר האנליסט.

הגורם הביטחוני הטורקי הבכיר, שצוטט בתחילת הידיעה, אמר: "אינו רואים ביחסים הצבאיים הצומחים בין ישראל ליוון התפתחות מאיימת או עוינת. אבל אנחנו גם לא אדישים לגמרי למה שקורה שם".

היחסים בין טורקיה ליוון השתפרו בצורה משמעותית בעשר השנים שחלפו. במאי, יזמו שתי המדינות "מועצה לשת"פ אסטרטגי" שכונסה באתונה. טורקיה אפילו מוכנה להסיר את יוון מרשימת המדינות שמאיימות על ביטחונה. ובכל זאת, יוון מוסיפה להאשים את חיל-האוויר הטורקי בחדירות חוזרות ונשנות למרחב האווירי שלה. טורקיה דוחה האשמות אלה, אך קרבות אוויריים בין מטוסים של שתי המדינות מתנהלים לעיתים קרובות מעל הים האגאי.