פרסום המכרז להכנסת מפעיל סלולרי חדש מסמל יותר מכל את השינוי במדיניות משרד התקשורת תחת כהונתו של משה כחלון כשר התקשורת. נכון, זה לקח יותר מדי זמן, ואפשר וצריך היה לפרסם את המכרז כבר בתחילת השנה, אבל העיקר שהוא יוצא לדרך.
פרסום המכרז מלווה באי-ודאות בכל הקשור לבעיית האנטנות שאי אפשר להקים בישראל ולכן, אי אפשר לחייב זוכה להקים רשת חדשה אם הממשלה לא נותנת לו הזדמנות להקים אותה.
סוגיה נוספת, שנידונה כאן בשבוע שעבר, קשורה לנדידה הפנים-ארצית שתהווה תחליף יעיל לבעיית האנטנות על-ידי חיוב המפעילים הקיימים למכור שירותי רשת למפעיל החדש.
עדן בר טל, מנכ"ל משרד התקשורת, מנסה להפיג את חששות המתמודדים במכרז ומצהיר בראיון ל"גלובס", כי נושא הנדידה הפנים-ארצית ייפתר בשבועיים הקרובים באמצעות שימוע שיסדיר את העניין. בנוגע לבעיית האנטנות, טוען בר טל כי אינו יכול לפתור אותה לבדו, משום שהיא אינה תלויה רק במשרד התקשורת.
- מדוע הוצאתם את המכרז מבלי שסיימתם לטפל בשני הנושאים הללו?
בר טל: "התוכנית האסטרטגית של המשרד היא שבסופו של דבר, כל המהלכים צריכים להיפגש בנקודה שבה יהיה שינוי מבני. דהיינו, ייכנסו מפעילים חדשים פיזיים לצד וירטואליים, כשהתנאים לכניסתם יפשירו במקביל.
"אנחנו מתקדמים תוך ראייה מה לוח הזמנים בכל שלב, כשהוא מוכתב לנו, ולכן דאגנו שיתחיל מוקדם ככל שניתן. הרעיון הוא שקודם כל המכרז ייצא לדרך, ותוך כדי התנהלותו, נספק את שאר התנאים שהמפעילים החדשים יצטרכו".
"שקיפות גבוהה"
בר טל מבטיח כי תוך זמן קצר יידרש המשרד לטיפול בבעיית הנדידה ומבהיר באשר לנושא הפטור מהיתרי בנייה למתקני גישה אלחוטיים, כי הוא לא נמצא באחריות משרד התקשורת. "ברמה הממשלתית קבענו פגישה של כל המשרדים הנוגעים לנושא של שיתוף תשתיות סלולריות. נקדם את זה, אבל אנחנו גם לא רוצים לחכות, ולכן הנדידה חשובה והוצאת המכרז תסייע לכך.
"נגבש מודל, שיש בו הסתכלות אסטרטגית ארוכת-טווח, כדי לראות מה הפתרון הנכון למדינת ישראל בנושא התשתיות הסלולריות. המודל שנגבש ייתן מענה גם למפעילים החדשים וגם למפעילים הקיימים".
- העובדה שלא הבטחתם במכרז נדידה פנים-ארצית מעלה שאלות. האם אתם מסוגלים להבטיח את זה? אם זה ייפול בוועדת הכלכלה, מה יקרה אז?
"אנחנו משתדלים שכל מה שבידיים שלנו נספק אותו, ומהר. הנושא של הנדידה ייצא לשימוע בקרוב ותהיה שקיפות מאוד גבוהה. המצב של קיום שימוע ותשובת החברות בנושא יהיו לעיני המתמודדים החדשים בזמן, והם יידעו בדיוק באיזה מצב הם נמצאים.
"המתמודדים גם רואים את הנחישות הגדולה של השר והמשרד בקיום השינוי המבני הזה, כמו כל הצעדים שנקטנו בשנה האחרונה. משרד התקשורת נחוש ויש לו תוכנית ברורה, שהוא מתכוון ליישם כל חלק בה".
"האוצר לא יפסיד מתמלוגים נמוכים"
- ומתי נראה בישראל מפעיל סלולרי חדש?
"זה מהלך של חודשים. השלב הראשון הוא שלב שאלות הבהרה של המתמודדים. בפרק הזמן הזה אנחנו מוודאים שהתנאים ברורים לכולם ובשלב השני הם מגישים את ההצעות שלהם".
- ייתכן שהמשרד שגה כאשר הכניס גם את ה-MVNO (מפעיל סלולר וירטואלי) וגם הוציא את המכרז למפעיל סלולרי רגיל נוסף? למה המשרד לא נותן עדיפות למי שבא ורוצה להשקיע כסף בענף?
"צריך להסתכל על זה בצורה אחרת. היקף הפעילות של מפעילים וירטואליים הוא לא כמו ההיקף של מפעיל רגיל בעל תשתית. אלה גופים שבדרך כלל מתמחים בקהל מסוים ונותנים פתרון לצרכנים - או מהסוג של Pre Paid (מנוי המשלם מראש - ג' פ') או בקבוצות אחרות.
"זהו פתרון שיווקי מצוין, שיכול גם לעזור למפעילים חדשים בעלי תשתית כמגבר שיווק ולהגדיל נתחי שוק. הם יכולים לראות את זה מבחינת האסטרטגיה שלהם כזרוע שיווקית נוספת. אנחנו מניחים שגם מפעילים קיימים יתחילו לראות את היתרונות ב-MVNO מבחינתם. היתרונות האלה קיימים רק כשיש תחרות ובהיעדרה זו בעיה מבחינתם".
- קיים ויכוח בנוגע למתן הקלות בתמלוגים למפעילים החדשים שמתמודדים במכרז. איפה זה עומד כרגע?
"נושא התמלוגים הוא שאלה מובהקת של משרד האוצר, אבל אני לא רוצה לעשות לעצמנו עבודה קלה בעניין הזה ורק להגיד: 'תלכו אליהם'. יש לאוצר שיקולים רבים בעניין, כשצריכים לקחת בחשבון כנראה את נושא המקרו-כלכלה.
"שר התקשורת כבר הביע את דעתו בנושא תמלוגים יותר מפעם אחת וציין שהמשרד מעדיף מסורתית תמלוגים כמה שיותר נמוכים. אני יכול להדגיש דבר אחד: למדינת ישראל יש אינטרס כלכלי גבוה מאוד שהמהלך להכנסת מפעילים נוספים לשוק רווי יצליח. לכן, ויתור והקלות בנושא תמלוגים יחזיר לקופת המדינה עוד יותר.
"לדעתנו, אין פה הפסד מבחינת אוצר המדינה אלא רווח בעצם ההכנסה של המפעילים הנוספים. לכן, היינו תומכים בכל הקלה בנושא תמלוגים בכלל ובפרט במכרז הזה".
- אף בעל רישיון MVNO לא מצליח להגיע להבנות עם חברות הסלולר. אתה מעריך שתצטרכו להתערב?
"קשה לדעת מה באמת קורה מאחורי הקלעים כרגע. באמצע חודש דצמבר, תום מועד המו"מ בין מפעילי ה-MVNO לחברות הסלולר, העובדות יהיו על השולחן ואנחנו נפעל, ואם צריך אז נפעל מיד. אנחנו מקווים שלקראת סוף המועד ישכילו החברות להגיע להסכם ביניהן.
"תמיד עדיף שהדברים האלה קורים בהסכמה ומשקפים מצב של Win-Win כלכלי אופטימלי לשני הצדדים. יש לנו את הכלים להתערב ונתערב. השר יבחן בתשומת לב את המו"מ שיתנהל בין בעלי הרישיונות MVNO לבין חברות הסלולר. במקרה שבו תהיה הצדקה להתערבות, הוא אכן יתערב".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.