"אם צריך, אשן בוועדת הכלכלה עד שחב' החשמל תקבל רישיון"

חרף התנגדות HOT ובזק, הדיונים הממושכים בכנסת והסתייגות אגף ההנדסה - שר התקשורת מצהיר: "יהיה רישיון לחברת החשמל עד סוף השנה"

1. נושא רישיון הקמת התשתיות של חברת החשמל לא יורד מהפרק.

הדילמה שבפניה ניצב שר התקשורת, משה כחלון, בדבר סוג הרישיון שיוענק לחברה (כללי או כללי-ייחודי) אינה פשוטה.

כחלון שם לו למטרה לסיים את הסאגה עד סוף השנה, אך מספיק לראות את הלחצים שמפעילות HOT ובזק נגד המיזם כדי להבין מה עומד כאן על הפרק.

כך, למשל, מאופן ניסוח המכתב ששלחה HOT לכחלון, שבו העניקה לו שבועיים כדי להחליט אם הוא עושה שימוע ציבורי או שתעתור לבג"ץ, ניתן להבין שההחלטה לעתור כבר התקבלה והמכתב הוא רק עניין פורמלי. מצד שני עומדת בזק עם דרישות שמטרתן לעכב ככל הניתן את הפרויקט.

בתווך ניצבת חברת החשמל, עם המנכ"ל עמוס לסקר, שמנסה לממש את הפרויקט בכל דרך. כדי לעשות זאת הוא צריך דבר אחד: שייתנו לו רישיון סביר.

לסקר כנראה כבר התייאש מהוויכוחים על סוגי הרישיון ועתה הוא רק רוצה שיתנו לו רישיון כלשהו עם תנאים סבירים עד סוף השנה, כדי שהוא יוכל לצאת לרוד-שואו לבחירת משקיע.

לסקר הוא מנהל רציני, והניסיון שלו מלמד שהדרך הטובה ביותר לתקוע מהלך היא לקחת אותו לוועדת הכלכלה ולהתחיל לשנות תקנות.

זה הסיוט שלו ושל המיזם, והמלכודת שמתכננות בזק ו-HOT. לסקר יודע שאם כדי לקבל את הרישיון המיוחל לא תהיה ברירה והוא יצטרך ללכת לוועדת כלכלה, הוא עשוי להיתקל גם שם בבעיות.

מי שעשוי אף הוא להניח מקלות בגלגלים הוא משרד המשפטים, שמעולם לא התלהב מהמיזם, וידרוש להכניס את ההערות שלו לרישיון. בקיצור, ועדת הכלכלה תרים להנחתה לכל מי שמתנגד לנסות ולעכב אותו.

הצרה היא שאם שואלים את המחלקה המשפטית במשרד התקשורת לגבי סוגיה זו, הם אומרים שנראה כי לא יהיה מנוס מלפנות לוועדת הכלכלה בכל מקרה. כלומר, גם אם רוצים רישיון כללי וגם אם רוצים רישיון כללי-ייחודי, צריך לשנות תקנות ברישיונות והדבר מחייב יידוע או אישור של ועדת הכלכלה.

אגף ההנדסה במשרד התקשורת הציע פתרון ריאלי של הפיכת הרישיון מכללי-ייחודי לכללי בתוך שלוש שנים, אבל ראש האגף, חיים גרון, כנראה לא ישתתף בדיון המתוכנן בעקבות החלטת כחלון.

אם ניקח בחשבון שההכרזה הרשמית על המיזם התקבלה כבר בחודש יולי השנה (חברת החשמל הגישה בקשה לרישיון כבר בדצמבר 2009) במסגרת השקתו בקרית שמונה, קל להבין מדוע לסקר חושש.

"הפרויקט מחייב פריסה ארצית"

מי ששם את כל החששות בצד ומשדר עסקים כרגיל הוא דווקא כחלון.

"אני מחויב לסיים את העניין ולתת רישיון למיזם עד סוף השנה, וכך יהיה", אמר השר בשיחה עם "גלובס".

"אני מוכן גם לישון בוועדת כלכלה אם צריך, אבל אני אעביר את ההחלטה ויש לי את הכוח הפוליטי להבטיח שזה יקרה. המיזם יותר מדי חשוב לשוק התקשורת ולכלכלה במדינת ישראל כדי שאתן למישהו להכשיל אותו".

- ולמה לא לתת רישיון כללי-ייחודי כפי שמבקשת חברת החשמל?

כחלון: "כי מדובר בפרויקט לאומי ואני מחויב לכך שהצביון שלו יהיה אוניברסלי. האם נראה לך הגיוני שאני כשר אאפשר פתח לכך שהפרויקט לא יגיע לפריפריה? אני מוכן לשקול כל הקלה מבחינה משפטית כדי לעזור להם והם יקבלו כל מה שניתן, אבל זה פרויקט לאומי מבחינתי, והוא חייב לשאת צביון אוניברסלי ופריסה כלל-ארצית".

הדיבורים של כחלון על צביון אוניברסלי צודקים. הוא לא מתעלם מחוות הדעת שמגישים לו ומאלה שאומרים כי הפרויקט לא יהיה כלכלי אם יחייבו את המיזם בפריסה אוניברסלית.

הוא מבין היטב את המשמעות הכלכלית ואת הסיכון. לכן, הדרך שלו לעזור למיזם היא לתת לו את ההקלות דרך הרישיון הכללי.

פרטנר וסלקום לוחצות

2. בעוד בזק ו-HOT לוחצות על כחלון כדי לעכב את המיזם, הרי שפרטנר וסלקום לוחצות כדי שהוא ימומש.

שתי חברות הסלולר לא אומרות זאת באופן מפורש, אבל אם לא יימצא משקיע פרטי שאמור להיות בעל השליטה במיזם התשתיות החדש, הן מתכוונות לנסות ולהתמודד, אם יותר להן.

כרגע אסור להן לקחת בו חלק, משום שהממשלה רוצה להכניס שחקנים חדשים לשוק.

מי שמעוניינת בפרויקט ודוחקת בכחלון להכניס את חברת החשמל לשוק היא פרטנר, משתי סיבות - התגבשות קבוצות התקשורת והדור הרביעי בסלולר.

התגבשות קבוצות התקשורת היא פועל יוצא של היתרונות לגודל שמעניקה הטכנולוגיה והעובדה ששחקנים קטנים בשוק דינם להישאר תלויי רגולציה. לכן, שחקנים קטנים מפריעים לגדולים ומקשים על משרד התקשורת לתפקד בשל הצורך לשמור עליהם כל הזמן.

פרטנר מסתכלת על הקבוצות שמתגבשות ורואה את HOT, בזק וסלקום. לכל אחת מהן יש תשתית סיבים אופטיים מפותחת. היא, על אף שיש ברשותה רשת סיבים אופטיים, רחוקה מאוד ממתחרותיה. סלקום היא אימפריה בעולם הסיבים האופטיים (אחרי בזק) והיום היא מעבירה כ-80%-90% מכל התנועה שלה דרך הרשת הפרטית שלה.

זוהי תוצאה של שנים של השקעה וסלקום קוטפת את פירות המהלך מדי רבעון ברבעון.

בשוק העסקי סלקום שנייה לבזק ובזכות יכולותיה הטכנולוגיות הגבוהות והפריסה החזקה שלה היא עולה על HOT. בהינתן אישור רגולטורי להתגבשות קבוצות, פרטנר תמצא את עצמה בנקודת זינוק פחות טובה מסלקום, ולכן היא חייבת שחקן נייטרלי בשוק הנייח, דוגמת חברת החשמל.

באשר לדור הרביעי בסלולר (LTE), הכיוון ברור. רשתות הסלולר בדור הרביעי ידרשו מאות מגה לאתר בודד ויש מי שטוענים שלא ירחק היום ולכל אתר יידרש 1 ג'יגה. זו תעבורה עצומה שפרטנר מחויבת להיערך לה והיא לא יכולה להישען על מתחרותיה בעניין כה מהותי.