חברת החשמל הציגה אתמול (ג') בפני שר התקשורת משה כחלון שורה של בקשות להקלות בתנאי הרישיון שהיא אמורה לקבל, המציירים תמונה מאוד בעייתית בדבר הכדאיות הכלכלית של הפרויקט. כחלון השיב כי נכון לעכשיו הוא לא מתכנן הקלות מעבר למה שסוכם, אך לא פסל הקלות בהמשך המכרז אם יידרש לכך.
הבעיות הקשות שעומדות נכון לעכשיו בפני המיזם הן משך הפריסה הכלל ארצי, והבקשה של חברת החשמל לאפשר לה מכירה ישירה ללקוחות עסקיים. מהעבודות הכלכליות שבידי חברת החשמל עולה כי קיים ספק רב אם יימצא משקיע שיסכים להיכנס ללא שינוי בתנאים אלה. החלטת כחלון היא שהמיזם ייפרס בתוך חמש שנים, עם אופציה לשנתיים נוספות. חברת החשמל מבקשת לפחות עשר שנים לפריסה כוללת, וכאמור טוענת שזה יהיה בלתי אפשרי למשקיע פרטי לפרוס את המיזם בכל הארץ בזמן קצר מזה.
החברה מדגישה שעל פי החלטת הממשלה אסור לה להזרים כסף או לממן את הפרויקט, וכולו ימומן באמצעות כסף שמשקיע פרטי יזרים למיזם, ולכן צריך לקחת זאת בחשבון, ולא לחשוב שמכיוון שמדובר בה אזי הפרויקט ייהפך ללאומי.
נייטרליות חשובה
הטענה השנייה, והיא המעניינת, נוגעת לרצונה של חברת החשמל למכור שירותים ישירות ללקוחות עסקיים גדולים. אין הגדרה מה זה "לקוח עסקי גדול" בהחלטת הממשלה, והדבר נתון לשיקול דעתו של כחלון. כזכור, החלטת הממשלה מדברת על כך שהמיזם ימכור שירותים רק למפעילים, כלומר יהווה תשתית נייטרלית שתתחרה בתשתיות בזק והוט, לטובת החברות שאין להן תשתית נייחת כמו החברות הסלולריות.
ואולם מסתבר כי חברת החשמל העלתה בקשה אתמול בדיון לאפשר לה למכור שירותים ישירים ללקוחות עסקיים הכוללים 50 עובדים ומעלה. גם סעיף זה נתפס כקריטי לכדאיות הכלכלית של המיזם. כחלון, לדברי גורמים בישיבה, השיב שכרגע הוא אינו מתכוון לשנות את התנאים, ושנייטרליות הרשת של חברת החשמל קריטית לשוק התקשורת. כחלון גם אמר שהמיזם יקום על מנת לשנות את שוק התקשורת ולא על מנת לסייע לחברת החשמל, ולכן האינטרס של שוק התקשורת הוא הקובע. עוד הוא הבהיר שהוא אינו חושש מכך שמשקיעים לא יתמודדו במכרז.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.