הערכה: ההצבעה על מדינה פלסטינית באו"ם ב-11.11

ועדת המשנה של מועצת הביטחון עומדת לסיים את עבודתה ולמסור את המלצותיה למועצה ■ הפלסטינים זקוקים לתשע מדינות תומכות, ללא וטו של אף חברה קבועה

דיפלומטים באו"ם מעריכים כי ההצבעה על המדינה הפלסטינית במועצת הביטחון תיערך ב-11 בנובמבר. הבקשה הפלסטינית נדונה בוועדת המשנה של מועצת הביטחון מזה מספר שבועות. בין היתר בוחנת הוועדה האם הפלסטינים הם "רודפי שלום".

בוועדת המשנה חברות כל 15 החברות במועצת הביטחון. כדי לקבל המלצה על הכרה במדינתם בוועדת המשנה זקוקים הפלסטינים לרוב פשוט של שמונה חברות. בהצבעה במועצת הביטחון הפלסטינים יזדקקו לתשע תומכות, ללא וטו של אף אחת מהחברות הקבועות. בעבר ארה"ב הבטיחה כי תטיל וטו כזה, אם תעלה הבקשה להצבעה במועצה.

דיפלומטים באו"ם מעריכים כי לפלסטינים יש כיום שמונה תומכות במועצת הביטחון, בוסניה נחשבת למדינה "מתנדנדת". ניגריה וגבון שנחשבו מדינות מתנגדות כנראה שינו את דעתן ויצביעו בעד.

ועדת המשנה יכולה לקבל או לדחות את הבקשה הפלסטינית והצבעה עשויה להתקיים על כל אחת משתי ההחלטות האלה. אם מועצת הביטחון תדחה את הבקשה, יוכלו הפלסטינים להגיש אותה פעם נוספת בעתיד. ייתכן גם שבקרה של דחייה הפלסטינים יפנו לאו"ם כדי לקבל מעמד של מדינה משקיפה. כיום הפלסטינים נהנים ממעמד של "ישות" משקיפה בלבד.

אם הצדדים ישובו לשולחן המשא ומתן, בהתאם ללחץ שמפעילה הרביעייה הבינלאומית, ההצבעה לא תתתקיים. אולם נוכח הצהרותיו של סלאם פיאד מיום שישי כי "עכשיו לא הזמן לשיחות שלום", הסיכוי לכך נמוך.