סתיו קאמרי בירושלים

הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה קאמרית בירושלים, בניהולה האמנותי של אלנה בשקירובה, מציע שורה ארוכה של קונצרטים מעולים, שמתמקדים השנה ברפרטואר מסקרן במיוחד של מוזיקה רוסית

הסתיו בפתח, ובעולם המוזיקה הקלאסית הסימן המובהק לכך הוא שובו של הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה קאמרית בירושלים. הפסטיבל מציג שורה ארוכה של סולנים מעולים, ומתאפיין ברפרטואר נועז בהרבה מאשר זה של רוב גופי המוזיקה הממוסדים בישראל.

את הקרדיט העיקרי לאיכותו של הפסטיבל, שיתקיים השנה ב-1-15 בספטמבר, יש לזקוף לזכותה של המנהלת המוזיקלית שלו, הפסנתרנית אלנה בשקירובה (Bashkirova). בשקירובה היא רעייתו של דניאל ברנבוים, שהוא מהדמויות המשפיעות והמקושרות ביותר בעולם המוזיקה האירופאי כיום.

עם או בלי קשר למעמדו של בעלה, בשקירובה מצליחה להביא לירושלים מדי שנה עשרות שמות גדולים מהצמרת העולמית. השנה בולטת במיוחד ברשימת האורחים זמרת הסופרן הנהדרת אנה סמואיל (Samuil), שמוכרת היטב מהקלטות עדכניות.

השנה מתמקד הפסטיבל במוזיקה רוסית. לא מדובר רק על הלהיטים השחוקים של המוזיקה הזו, אלא גם על רפרטואר מסקרן ולא מוכר. דגש מיוחד יושם על השירה האמנותית הרוסית, בביצוע שורת זמרים מעולים.

דגש נוסף ומעניין השנה הוא על עיבודים לפרקים שונים מתוך "העונות" של צ'ייקובסקי, יצירה שנכתבה במקור לפסנתר. העיבודים נעשו להרכבים קאמריים שונים ע"י המלחין הישראלי אוהד בן-ארי, ובכל קונצרט יבוצע פרק אחר.

בנוסף יעשה הפסטיבל השנה מחווה מיוחדת למוזיקה של שוברט ושל דביסי (לרגל יום השנה ה-150 להולדתו).

להלן רשימה של קונצרטים מומלצים במיוחד, שמשקפת בעיקר טעם אישי. יש בפסטיבל עוד קונצרטים מומלצים רבים, וכדאי לעבור על אתר האינטרנט שלו (לינק למטה) כדי לבדוק אופציות נוספות.

השלישייה של צ'ייקובסקי

מה: יופי של תוכנית, שכוללת יצירות מאת דביסי (סונטה לכינור ולפסנתר), צ'ייקובסקי (חודש יוני מתוך "העונות" בעיבוד להרכב קאמרי), מוסורגסקי ("שיריו וריקודיו של המוות"), עוד דביסי (סונטה לצ'לו ופסנתר) ועוד צ'ייקובסקי (שלישיית הפסנתר בלה-מינור).

למה ללכת: גם כדי לשמוע את זמר הבאס הרוסי אלכסנדר וינוגראדוב שר מוסורגסקי, וגם כדי להתרגש עם שלישיית הפסנתר הכבירה של צ'ייקובסקי, שתבוצע בידי שלישיית נגנים מצוינים.

מתי: שני, 3 בספטמבר, 19:30

חגיגת סמואיל

מה: זמרת הסופרן הרוסייה הנפלאה אנה סמואיל (Samuil), תשתתף השנה לראשונה בפסטיבל, ותשיר בארבעה קונצרטים שונים. אם אתם יכולים - לכו לכולם. אם לא, נראה לי שהקונצרט ב-12 בספטמבר יאפשר דגימה טובה מיכולותיה. סמואיל (36) תשיר בו שורת שירים מאת רימסקי-קורסקוב ומאת צ'ייקובסקי, שניהם בליווי אלנה בשקירובה.

למה ללכת: גם כדי לשמוע את אנה סמואיל שרה שירים של שני מלחינים שונים, גם בגלל הרפרטואר הנהדר, וגם בגלל שורת המבצעים הפנטסטית שתשתתף ביתר היצירות במהלך הערב.

מתי: רביעי, 12 בספטמבר, 19:30

מרוסיה באהבה

מה: קונצרט זה ינוע בין פרוקופייב (סונטה לשני כינורות), שוברט (שיר לכת והסונטה לארפג'ונה ולפסנתר), פרוקופייב (סונטה מס' 1 לכינור ולפסנתר), רחמנינוב (שני קטעים לפסנתר בשש ידיים) ועוד רחמנינוב (מחולות סימפוניים).

למה ללכת: כדי לשמוע את ה"סונטה לארפג'ונה" של שוברט בביצועה של אליסה ויילרשטיין, מהצ'לניות המובילות של הדור הצעיר בעולם.

מסקרן גם הביצוע הצפוי ל"מחולות סימפוניים" של רחמנינוב, שעליו יופקדו הפסנתרנים קיריל גרשטיין ודניס קוזוחין (Kozukhin).

מתי: חמישי, 6 בספטמבר, 19:30

כוכבי אירופה

מה: קונצרט ארוך ומגוון, שיציג אלו לצד אלו יצירות של צ'ייקובסקי (עיבוד קאמרי לפרק "ינואר" מתוך "העונות"), דביסי (סונטה לחליל, ויולה ונבל), פרוקופייב (סונטה לחליל ופסנתר), ארתור וינסנט-לוריה (יצירה מודרנית לחליל וכינור) ושוברט (שלישיית הפסנתר מס' 2).

למה ללכת: כדי לשמוע את עמנואל פאיו (Pahud), החלילן הראשון של הפילהרמונית של ברלין, את הכנר ריינר הונק (Honeck), הכנר הראשון של הפילהרמונית של וינה ושורה ארוכה של מוזיקאים מצוינים אחרים ברפרטואר מגוון.

מתי: ראשון, 2 בספטמבר, 19:30

מוזיקה מודרנית

מה: בניגוד לרוב הגופים המוזיקליים בארץ, הפסטיבל הבינלאומי בירושלים מקדם בברכה מוזיקה מודרנית ואפילו ישראלית. כך גם הפעם: בקונצרט זה אפשר יהיה לשמוע, בין השאר, יצירה בשם "השער האפל" של איל (Ayal) אדלר, 44. היצירה תבוצע ע"י אנסמבל "מיתר" המתמחה במוזיקה מודרנית, עם זמרת המצו-סופרן הישראלית המקסימה איילת אמוץ-אברמסון.

למה ללכת: שורה ארוכה של מוזיקאים מצוינים, רובם זרים וחלקם ישראלים שעושים קריירה מרשימה בחו"ל.

מתי: ראשון, 9 בספטמבר, 19:30

קונצרט נעילה חגיגי

מה: זהו הקונצרט החגיגי שיחתום את הפסטיבל, והוא יתקיים ערב לפני ערב ראש השנה. זהו קונצרט מפואר וגדוש, שיכלול יצירות מאת שוסטקוביץ' (שני קטעים לשמיניית מיתרים), המלחין בן-זמננו ויקטור קיסין (דואו לוויולה ולצ'לו), שוברט (הפנטזיה בפה מינור לפסנתר בארבע ידיים), צ'ייקובסקי (עיבוד קאמרי ל"דצמבר" מתוך "העונות"), המלחין בן-זמננו ולנטין סילבסטרוב (שתי סרנדות לכינור סולו), ולסיום, כמדי שנה - שמיניית המיתרים אופוס 20 מאת מנדלסון.

למה ללכת: כדי להתענג על הפנטזיה היפהפייה לארבע ידיים של שוברט, בביצועם של אלנה בשקירובה ואיגור לויט, זוכה המקום השני ופרס "חביב הקהל" בתחרות רובינשטיין בשנת 2005.

בנוסף, כדי לשמוע את הכנר הגדול גדעון קרמר שמבצע בווירטואוזיות את הסרנדות של סילבסטרוב, וכדי לקבל את השנה החדשה עם שמיניית המיתרים של מנדלסון בביצוע שמונה קשתנים מעולים.

מתי: שבת, 15 בספטמבר, 21:00

כל הקונצרטים בפסטיבל יתקיימו באולם הקונצרטים ימק"א, רחוב המלך דוד 26 ירושלים. מחיר כרטיס: 150 שקל, עם הנחות לזכאים. אתר הפסטיבל: www.jcmf.org.il