מחיר למשתכן: 20% הנחה לחילונים, 63% לחרדים ומתנחלים

אריאל אטיאס בתפקיד אראלה מהפיס: הנחות ענק לרוכשי דירות חרדים ומתנחלים - 424 אלף שקל בלבד ל-100 מ"ר בביתר עלית, 522 אלף ש' באפרת ■ פרשנות: הנחה לזכאים?

בזמן שמשרד השיכון הציג בסוף השבוע האחרון בגאווה את תוצאות מכרזי "מחיר למשתכן" ביקנעם, והתפאר כי המכרזים בעיר נסגרו בהנחה של 186 אלף שקל (כ-20% ממחיר השוק), אף אחד לא טרח לספר לנו כי נסגרו במקביל באותו שבוע מכרזים בביתר עלית, באפרת ובשכונת חומת שמואל (הר חומה) בירושלים, מקומות המיועדים בעיקר לציבור חרדי ודתי. ושם הגיע גובה ההנחה בהשוואה למחירי השוק ל-530-710 אלף שקל לדירה (35%-63% הנחה מול מחיר השוק).

"הנחות גדולות לציבור מצומצם"

לדברי מקורות המעורבים במכרזים, "מתברר שמדובר במתן הנחות גדולות מדי לציבור מצומצם מדי, זאת בשעה שבמכרזים לאוכלוסייה הכללית בכלל לא ברור שמדובר באמת בהנחה".

יתרה מכך, ביולי האחרון אישרה ועדת הכספים של הכנסת, בראשות ח"כ משה גפני, את המקור התקציבי לפרויקטים במסלול "מחיר למשתכן", בסך 100 מיליון שקל. כעת, בהינתן גובה ההטבות במכרזים הספורים שנסגרו, נראה שהתקציב הממשלתי להבטחה הגדולה של "מחיר למשתכן" עלול להיגמר מוקדם מהצפוי.

עד כה, למרות שעבר יותר משבוע מסיום המכרז, במשרד השיכון עדיין לא העלו לאתר את תוצאות המכרזים בביתר עלית. זאת, למרות שהחברות שזכו במכרזים (אשדר, אלואל וטרקלין) כבר קיבלו הודעה על הזכייה.

עו"ד חנית נוב, המצייגת את חברת אלואל (שתבנה 64 דירות בביתר עלית, לאחר שהציעה 4,500 שקל למ"ר, כולל מע"מ), ציינה היום כי החברה קיבלה את ההודעה על זכייתה כבר ב-14 באוגוסט (יום שלישי שעבר).

על פי תוצאות המכרזים שנסגרו בשבוע שעבר, ביקנעם ייבנו 91 דירות מסובסדות (ההודעות מדברות על "מכרז ל-186 דירות ביקנעם מסלול מחיר למשתכן", אולם רק מחצית מהן נכללות במסלול המדובר המיועד לזכאי משרד השיכון), באפרת מדובר ב-107 דירות (מתוך 213 דירות במכרז בסך הכול), בביתר עלית 106 דירות (211 בסך הכול) ובהר חומה 25 דירות (50 בסך הכול).

בכל מקרה, ההנחות הגדולות ביותר ניתנות בביתר עלית ובאפרת. ההטבות המפליגות בשני היישובים הנמצאים מעבר לקו הירוק נובעים מכך שבאזורי עדיפות לאומית השומה מראש נקבעת על 31%-51% מערך הקרקע. כך, בעזרת הסבסוד הצולב ("כפל מבצעים"), הנחה נוספת בגובה 50% במכרזי "מחיר למשתכן" מגלמת לקבלן ערך קרקע של עשרות אלפי שקלים בודדים.

על פי תוצאות המכרזים, דירה ממוצעת בת כ-100 מ"ר (הגודל המרבי לדירת "מחיר למשתכן") באפרת שבגוש עציון תימכר ל-107 המאושרים שיזכו במכרז ב-522 אלף שקל בממוצע - הטבה של כ-630 אלף שקל (55%) מול מחירי שוק של דירות שנמכרו לאחרונה ביישוב (על פי עסקאות שמוצגות באתר רשות המסים).

דירת 100 מ"ר בביתר עלית החרדית תימכר ב-424 אלף שקל בממוצע - הטבה של 709 אלף שקל (63%) מול מחירי שוק. אגב, חשוב להדגיש כי למרות שבמשרד השיכון מעדיפים להכפיל את המחיר למ"ר שנקבע במכרז ב-85 מ"ר, גורמים בענף מתקשים להאמין שהרשויות - ודאי החילוניות שבהן - יאפשרו להקים דירות ששטחן נמוך מ-100 מ"ר.

לא בהכרח הטבה לקבלן

במסגרת מכרזי "מחיר למשתכן" זוכה הקבלן שמציע את המחיר הזול ביותר לדירה, לאחר שקיבל את הקרקע מהמדינה ב-50% הנחה על הערכת שמאי. בפועל, בשוק יורד ובתנאי אי ודאות, לא מדובר בהכרח בהטבה לקבלן הזוכה. נכון להיום נמצאים "באוויר" מכרזים ל-1,202 דירות בראש העין ול-827 דירות במודיעין (מחצית מהם ב"מחיר למשתכן"). מקומות המיועדים לציבור הכללי, אולם גורמים בענף ובממשלה מביעים חשש שהמכרזים - שלא נהנים מסבסוד צולב כמו באזורי עדיפות לאומית - ייכשלו, "מאחר והרווח היזמי נמצא על הגבול, ומדובר במתחמים ללא פיתוח ששיווקם יחל רק בעוד כשלוש שנים".

רק לאחרונה פורסם ב"גלובס" כי במכרזים בראש העין המחיר ליחידת קרקע עומד על כ-330 אלף שקל, כולל פיתוח. זאת, בהשוואה למכרזים רגילים שנערכו בעיר לפני 5 חודשים, ושברובם המחיר ליחידת קרקע נע סביב 250 אלף שקל בלבד. ביקנעם, מתוך שלושה מתחמים שפורסמו, נמצאו זוכים לשני מתחמים ומכרז ל-55 יח"ד נותר ללא הצעות.

בכל מקרה, המעטפות במכרזים בראש העין ובמודיעין ייפתחו רק באוקטובר, וברור שגם למצב הכלכלי במשק תהיה כמובן השפעה על תוצאות המכרזים ועל השאלה אם בכלל יהיו שם זוכים.

הטבות מפליגות
 הטבות מפליגות