לפיד רוצה "ששינסקי 2": מתנגד למכירת כיל לפוטאש ומקים ועדה לבחינת זכויות המדינה במשאבי הטבע

שר האוצר בהודעה דרמטית: "משאבי הטבע של ישראל הם נכסי ציבור, והציבור הישראלי הוא הראשון שצריך ליהנות מהם" ■ אמר לבכירי משרד האוצר שינהל "מדיניות לוחמנית לשמירה על אוצרות הטבע של מדינת ישראל"

שר האוצר יאיר לפיד אמר היום (ד') כי יתנגד בכל תוקף למכירת כיל לחברת פוטאש. לפיד עדכן את בכירי משרדו על כוונתו לנהל מדיניות לוחמנית לשמירה על אוצרות הטבע במדינת ישראל ואמר: "משאבי הטבע של מדינת ישראל הם נכס ציבורי, והציבור הישראלי הוא הראשון שצריך ליהנות מהם". עוד החליט לפיד להקים ועדה ציבורית אשר תבחן מחדש את כל זכויות המדינה במאבי הטבע שלה המנוהלים ע"י חברות פרטיות.

מנכ"ל כיל, סטפן בורגס, טוען היום כי לא מתקיימים שום מגעים למכירת השליטה בחברה לפוטאש ע"י החברה לישראל. בכנס מיוחד בבורסה לציון 20 שנה להנפקת כיל למסחר, התראיין בורגס לסוכנות "בלומברג" והביע תמיכה בעסקה שכזו, אם כי הדגיש כי לא מתנהלים שום מגעים בשלב זה.

"אין שיחות כרגע עם פוטאש", אמר בורגס. "נהיה חזקים יותר ולא חלשים יותר בעקבות עסקה שכזו, אבל זה תלוי בפרטים והאסטרטגיה".

בתחילת השבוע מסר נציג המדינה לביהמ"ש בבאר שבע כי לא מתנהלים מגעים עם פוטאש למכירת כיל, וזאת על רקע זעם העובדים, החוששים מפיטורים המוניים והעברת הייצור לירדן.

במקביל, "גלובס" חשף השבוע כי עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל, מתכנן להעתיק את מקום מגוריו ללונדון, בין היתר על מנת ליהנות מהטבות מס. אם כיל אכן תימכר והחברה לישראל תמשוך דיבידנד שמן לאחר המכירה, ייהנה עופר מרווחי עתק ולפיכך סוגיית תשלום המס מקבלת חשיבות יתרה.

"רזרבות הכרייה ייגמרו"

בעוד הגורמים הרשמיים טוענים שלא מתנהלים מגעים למכירת כיל, אתמול דווח כי שר החוץ של קנדה נפגש עם יו"ר החברה לישראל במסעדה בת"א. "אנחנו לא יודעים על שיחות כאלה", הדגיש היום בורגס בראיון לבלומברג, כשנשאל על המגעים עם פוטאש. "אם תהיה הצעה, נבחן אותה".

"כיל לא ישראלית - תגרום לנזק"

המראיין הקשה על בורגס ושאל אותו האם נראה את מניית כיל נסחרת בבורסה עוד 20 שנה, או שמא העסקה עם פוטאש תביא למחיקת המניה מהמסחר, ובורגס ענה: "עדיין לא הוגשה הצעה".

לאחר מכן אמר בורגס בכנס ש"הגענו לצומת מכריע בנוגע לכריית הפוספטים בישראל. חברת רותם שבבעלות כיל הגיעה לגבול של פוטנציאל הכרייה בנגב. רזרבות הכרייה ייגמרו בעוד 10 שנים ובתחום הכרייה מדובר על מצמוץ עין. כיל מוכנה להשקיע מאות מיליוני דולרים בכריית פוספטים. אם המדינה תיתן לנו להשקיע נוכל להישאר בנגב ולכרות עוד שנים רבות, אך אם לא נקבל את האישור לכרות - המשמעות היא שלא נוכל להשקיע בתעשייה הזו בישראל ויש לכך משמעות לאלפי העובדים שמעסיקה רותם".

בורגס הוסיף כי "כותבים על כיל שטויות - התרומה של כיל לישראל ולעובדים היא משמעותית. אנחנו משלמים מסים ודיבידנד וזה מגיע למיליארד שקל בשנה. התקבולים שמקבלת מדינת ישראל מכיל (המסתכמים בכ-35% מהרווח וצפויים לעלות ל-45%) הם מהגבוהים הניתנים בעולם. אנחנו המעסיקים הגדולים בנגב. יש לכיל חשיבות עצומה למאזן של מדינת ישראל. נמשיך להיאבק על הצביון הישראלי שלנו ונגביר את התרומה לישראל, אך עזרו לנו להתייחס לכיל ולבעלי המניות בכבוד".

בכנס היום בבורסה נכחה גם המנכ"לית אסתר לבנון, שאמרה כי "כיל היא אחת החברות החשובות בבורסה ומובילה בנפחי מסחר. היא דוגמה לאיך הופכים חברה ממשלתית לציבורית ולהצלחה מסחררת שכיום רבים עליה. כיל מייצגת את ישראל במדדים המובילים, המשקל שלה עד כדי כך גבוה, שבמדד של החברות בכל העולם היא מהווה 20% מהמשקל של המדינה".

על המיזוג האפשרי בין כיל לפוטאש אמרה לבנון: "אם כיל תפסיק להיות ישראלית היא תצא מהמדדים בעולם והנזק למדינה יהיה גדול. המשקל של ישראל במדדים המובילים יירד. אבל אפשר למצוא פתרונות כמו למשל מיזוג חלקי ששומר על הלאום ועל מסחר בהון מרקט כמו שהיה ב-BHP ביליטון ועוד חברות בעולם. כמובן לא נתנגד אם פוטאש תבוא להיסחר בארץ".

ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל, הגיב לדבריה של לבנון: "הופתעתי מדבריה של אסתר, הבורסה היא מקום של מוכרים וקונים מרצון, העולם הוא גלובלי ונייד, ומי שחושב שאפשר לייצר מגבלות טכניות, סופו להתרסק".