איקיוטק למבקר המדינה: משרד התקשורת מתנכל לנו

כ-100 אלף צרכנים קיבלו מכתבי דרישת חוב מאיקיוטק, חלקם ילדים ■ משרד התקשורת דורש מהחברה מענה, ואילו היא טוענת כי המשרד פתח נגדה ב"מסע דורסני", משום ששתי עובדות במשרד התקשורת קיבלו גם הן דרישת חוב

לקבוצת הפייסבוק ששמה "איקיוטק טוענים שיש לי חוב אצלם, האמנם?!", מצטרפים עוד ועוד צרכנים. מדי יום מתפרסמים פוסטים של גולשים שטוענים כי גם בתיבת הדואר שלהם נחת כרעם ביום בהיר מכתב בדרישה לפירעון חוב בגין שירות שצרכו (או שלא צרכו, כפי שטוענים רבים מהם) לפני שנים.

הפרשה, הנוגעת כעת לכ-100 אלף לקוחות, נחשפה בקיץ 2013, כשהתקבלו דיווחים מאלפי צרכנים שקיבלו הודעות בדבר קיומו של חוב לחברת אקיוטק (גלגול של חברת "במרום הפקות") בגין הרשמה שביצעו לכאורה לפני כ-8 שנים עבור אודישנים. החובות, כך לפי דרישת אקיוטק, עומדים על אלפי שקלים לכל צרכן. חלק מדרישות החוב הופנו לילדים שבתקופת ההרשמה היו תינוקות.

השבוע העלה מנהל הקבוצה, עו"ד אופיר לב, מכתב שנכתב על-ידי ילדה בת 13 שקיבלה מכתב מאיים בדרישה לפירעון חוב. את המכתב היא שלחה למשרד עורכי הדין האמון על גביית הכספים, ששיגר אליה את הפנייה.

המכתב פורסם כלשונו (לאחר מחיקת פרטי הכותבת), וכך נכתב בו: "כל מכתב שמגיע אליי מעלה לי חיוך על הפנים. ואני מתרגשת. אני לא מבינה למה המכתב הראשון צריך להיות גם האחרון וצריך להיות מלווה באיום של תהליך משפטי. אם זה המכתב הראשון שקיבלתי, איך זה נותן לכם זכות להוסיף ריבית?!?! או בכלל לאיים שאם הסכום לא יבוא עוד שבועיים אני אמצא את עצמי בבית משפט. כאילו אתם יודעים בת כמה אני?!! אני בת 13!! זה נראה לכם בסדר להוציא אותי לא בסדר?!?! לא ידעתי מזה בכלל!".

מאיקיוטק נמסר: "הלקוחה המדוברת הגיעה יחד עם אימה, שחתמה על הסכם רישום לשירותים אותם בחרה ושטר חוב בחברה. בנוסף לכך היא צולמה לבוק ורכשה השתתפות בקורס להכנה לאודישנים והופנתה על-ידי החברה לאודישן אצל ג. יפית. מכתב ביטול נשלח על-ידה אחרי 8 חודשים בהם קיבלה שירות, והחוב הנדרש על-ידינו הוא עד ליום הביטול בלבד".

פנייה למבקר המדינה

בינתיים מתגלגלת פרשת "איקיוטק" לפתחו של מבקר המדינה, יוסף שפירא, אבל הפעם מי שפנה אליו היא איקיוטק עצמה: בעקבות פרסומי הבהרה של משרד התקשורת, לפיהם החיוב עבור שירותי התוכן שסיפקה לכאורה החברה יכול להיעשות רק דרך חברות הסלולר, פונה איקיוטק למבקר המדינה, בטענה כי המשרד התערב בנושא על רקע חוב אישי של שתיים מעובדותיו לחברה.

בפנייה נטען כך: "באוגוסט 2013 התקבלו מכתבים אודות חוב לאיקיוטק אצל... אשר הוריהן עובדי משרד התקשורת. בתגובה פתח המשרד 'בבדיקה' נגד החברות. השתיים אף הקימו קבוצה בפייסבוק והודיעו כי משרד התקשורת, כמו גם משטרת ישראל והמועצה לצרכנות, מבקשים להפנות אליהם 'תלונות' נוספות נגד החברות. בד-בבד התחיל משרד התקשורת במסע דורסני נגד החברות, שכלל ניצול כוח השררה, התנכלות, פעולות בהיעדר סמכות, שידול לכאורה לבזות את החלטות בית המשפט - והכול תוך רמיסת זכויותיהן של החברות והתנהלות שאינה עולה בקנה אחד עם מינהל תקין".

אייקיוטק אף מתייחסת לשר התקשורת גלעד ארדן אישית: "בתחילה הצהיר שר התקשורת גלעד ארדן כי איקיוטק אינה חברה שמפוקחת בכלל על-ידי משרד התקשורת, לכן לא קיים ויכוח ולא יכול להיות קיים ויכוח משפטי בין משרד התקשורת לבין חברת איקיוטק, וכי אין משרדו בעל סמכות להתערב. בהמשך הוא בחר לפעול בחוסר סמכות צורם וממניעים זרים".

ארדן, כזכור, קרא למפכ"ל המשטרה לפתוח חקירה בנושא - ואף פרסם את אותה הודעה לעיתונות. לטענת איקטיוק, "עצם פרסום ההודעה מהווה מינהל שאינו תקין ופעולה בהיעדר סמכות, כאשר ברור כי פרסום ההודעה נעשה ממניעים זרים ותוך פגיעה בלתי סבירה באיקיוטק".

כזכור, העלתה איקיוטק טענות דומות כלפי יוזם הדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ בועז טופורובסקי, והגישה ליו"ר ועדת האתיקה של הכנסת, ח"כ יצחק כהן, קובלנה בגין הפרת אמונים לכאורה ופעילות אסורה בניגוד עניינים חמור לכאורה - בטענה כי הסתיר מהציבור ומהוועדה כי גם לאשתו יש חוב לחברה, "כך שהדיון נועד להשפיע על כיסו".

תגובת משרד התקשורת: "זהו ניסיון מופרך של איקיוטק להסית את תשומת-הלב מהדיון המהותי בעניינה. עליה להשיב באופן חד וברור לטענות הצרכניות הרבות שהועלו כנגד החברה, ובכלל זה כנגד שיטות הגבייה אותן הנהיגה כלפי ציבור לקוחותיה".