"שר האוצר הוא אמיץ. נעשה לו עוול". כך אומר ל"גלובס" עו"ד משה שקל שהעניק ייעוץ ליאיר לפיד בנוגע ליוזמה לקבוע מע"מ בשיעור אפס לרוכשי דירה ראשונה עד 1.6 מיליון שקל. לדבריו, הביקורות והסערה שעוררה ההצעה היו ברובן לא מוצדקות, "החל מהטענה שהחוק יוצר מס דיפרנציאלי, ועד לטענה שמדובר בהטבה סקטוריאלית שתגיע בסוף לכיס הקבלנים ואפילו טענה שמההטבה לא ייהנו רוכשי דירות יד שנייה. אני שומע שטוענים שלפיד חושב שהיוזמה הזאת תפתור את מצוקת הדיור. ובכן, לפיד לא משלה את עצמו ולא חושב שהיוזמה תפתור את מצוקת הדיור. את מצוקת הדיור שנגרמה כתוצאה מהתנהלות הממשלות הקודמות לא ניתן לפתור במחי יד או בהינף קולמוס, וזה ייקח לא שנה ולא שנתיים אלא רק לאחר הליך של הגדלת היצע. בינתיים אפשר או לא לעשות כלום, או כמו שלפיד בא ואומר, מלבד הפתרון המיסוי והמעמיק שצריך לתת לבעיית הדיור, צריך לעשות גם שורה של צעדים שעשויים לעזור בטווח הקצר והבינוני לרוכשי דירות שצריכים לקנות דירה היום".
מי שהטיח הבוקר ביקורת כלפי ההצעה של לפיד היה החשב הכללי באוצר לשעבר, פרופ' ירון זליכה, המכהן היום כדיקן הפקולטה למינהל עסקים בקריה האקדמית אונו, שכינה את התוכנית "מטומטמת". לדבריו, היוזמה תביא אולי לפיקוח על מחירי הדירות החדשות אך לא על איכות הבנייה, ואז הקבלנים "ייבנו דירות בלי בלטות". בנוסף אמר זליכה כי "מי שאינו מכיר את הנושא, עדיף שיפרוש בשיא". שקל הודף את הטענות שלדבריו עדיף היה כי לא היו כלל נאמרות. "יש עוד עולמות בישראל חוץ מהמע"מ, כמו חוק מכר דירות שמגדיר אחריות של קבלנים בבנייה, ולכן אין כלום בטענה".
על הטענות כי החוק ייצור מס דיפרנציאלי בשוק, אומר שקל כי גם היום יש שורה ארוכה של מוצרים שחל עליהם מע"מ בשיעור אפס, כמו הכנסות מהשכרת דירות או נסיעות לחו"ל, ואף אחד לא טוען שנוצר בגינם מע"מ דיפרנציאלי. "בגלל צורכי השעה הוחלט להוסיף הוראת מע"מ בשיעור אפס גם לאותם רוכשי דירה ראשונה, ולכן לטענה הזאת אין מקום. גם הטענה שההטבה תגולגל בסופו של יום לכיס של הקבלנים היא מיותרת", הוא אומר.
"חוק המע"מ נותן שורה של פטורים ומע"מ בשיעור אפס, ויוצא מהנחה שכוחות השוק יגלגלו את ההטבה לצרכן. דווקא במקרה הזה מדובר בניסיון הראשון לא לתת לשוק לעשות את שלו אלא להבטיח שההטבה תגיע ישירות לזוג הצעיר ולא לכיס הקבלן, כדי שההנחה תהיה אמיתית ולא בכאילו. וזאת, על ידי השוואה למחיר ממוצע של דירה באותו אזור, או לחילופין השוואה לדוחות שהקבלן מגיש לבנק המלווה, או לחילופין לדירות שהקבלן בונה באותו בניין ועליהן משולם מע"מ מלא. שלושה בסיסי השוואה שיבטיחו שההטבה תגיע לזוג הצעיר".
על הטענה שההטבה לא חלה על דירות יד שנייה, אומר שקל כי "על דירות יד שניה לא משלמים מע"מ, וזה מעיד על הרצינות של הטוענים את הטענה. מה גם שהציפייה בעולם של מע"מ בשיעור אפס היא שבטווח הבינוני ירידת המחירים תשפיע גם על דירות יד שנייה".
בימים האחרונים מאז נשמעה היוזמה של לפיד טוענים בשוק הנדל"ן כי רוכשי דירות העונים על הקריטריונים שהגדיר שר האוצר עוצרים רכישות וכי קיימת סכנה שהשוק ייכנס לקיפאון. "בטווח המיידי כבר ירדו ביקושים לדירות, וזה טוב" אומר שקל. "אם הייתי זוג צעיר שעומד לקנות דירה ויכול עוד מספר חודשים ליהנות מהנחה של 18% גם אני הייתי מקפיא את הרכישה וזה בסדר. בטווח הקצר גם המוכרים ייכנסו לאי-ודאות והדבר ישפיע על המחירים".
אחת הטענות שמעוררות הכי הרבה זעם מבחינתו של שקל היא על כך שמדובר בהטבה סקטוריאלית מכיוון שהיא לא חלה על חרדים וערבים שאינם משרתים בצבא. "האם הטבה לאנשים שתורמים למדינה היא הטבה סקטוריאלית? אוי ואבוי אם מי שעובד, משרת בצבא ומשלם מסים, יהפוך להיות סקטור. הרי הוא אמור להיות הציבור הנורמטיבי. חוקי המסים מלאים בהטבות מיסוי סקטוריאליות כמו קצבאות ומלגות. לראשונה באים ואומרים ניתן הטבה לא לסקטור מסוים אלא לכל הציבור שתורם למדינה והוא נורמה ולא סקטור. החוק מכוון לחלק גדול מהאוכלוסייה שהיה עד היום פרה חולבת, ולכן לדבר במונחים של סקטור זו טעות.
"צריך להבין שהדירות הפכו לאבן שואבת לגביית מסים בישראל, ולכן ברור שפקידי האוצר שחיים מגביית מסים לא יאהבו את היוזמה כי לוקחים להם בונבוניירה מהכיס. דווקא בגלל שלפיד הוא אאוטסיידר שבא מבחוץ, הוא מסוגל לומר לפקידי האוצר לחשוב אחרת. איש לא משלה את עצמו שבעיית הדיור תיפתר, אבל כל יוזמה שבאה להקל את המצב צריכה להיות מבורכת", הוא מסכם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.