בחינות לשכת עוה"ד: 98% הצלחה לבוגרי מכללת ספיר

בוגרי המכללה הדרומית שניגשו לבחינה ועברו אותה בהצלחה, עשו זאת בציון ממוצע של 78.9 ■ גם 98% מבוגרי אוניברסיטת ת"א עברו, בציון ממוצע של 80.5

הפקולטות למשפטים באוניברסיטאות כבר לא מככבות לבד בצמרת: בוגרי מכללת ספיר שבדרום גברו על בוגרי רוב האוניברסיטאות המובילות בארץ, באחוז הבוגרים שעברו את המבחנים בכתב של לשכת עורכי הדין.

לשכת עורכי הדין הודיעה הבוקר (ב') כי 73% מבין 2,720 המתמחים והמתמחות שניגשו לבחינת הלשכה בכתב שנערכה ב-1 במאי, עברו את המבחן בהצלחה, כאשר מכללת ספיר נרשמה כמובילה בנתוני העוברים השנה, לצד אוניברסיטת תל-אביב.

שני המוסדות תפסו את המקום הראשון והשני מבחינת אחוז העוברים את הבחינה שניגשו אליהן בפעם הראשונה במועד מאי 2014: אוניברסיטת תל-אביב עם 98% נבחנים שעברו את הבחינה, בציון ממוצע של 80.5; ומכללת ספיר, שגם 98% מבוגריה שניגשו לבחינה עברו אותה בהצלחה, בציון ממוצע של 78.9.

המכללה הדרומית התברגה השנה לראשונה לצמרת מוסדות הלימוד, וגברה בכך על אוניברסיטאות ותיקות ממנה, בהן האוניברסיטה העברית שניצבה במקום הראשון מבחינת אחוז העוברים במאי אשתקד, אך ירדה השנה למקום החמישי עם 96% עוברים, בציון ממוצע של 79.3 - נתונים לא רחוקים מאלה של האוניברסיטה והמכללה שניצבות בצמרת.

אוניברסיטת בר-אילן ממוקמת במקום השלישי עם 97% עוברים, בציון ממוצע של 79.2%; ובמקום הרביעי ממוקמת אוניברסיטת חיפה, ש-97% מ-77 מבוגריה עברו בציון ממוצע 78.9.

במקום השישי מדורגת המכללה למינהל (עם 93% עוברים); ואחריה המרכז הבינתחומי בהרצליה, שכיכב ברביעייה המובילה במאי אשתקד אך ירד השנה למקום השביעי עם 89% מבוגריו שניגשו לבחינה ועברו אותה בהצלחה, בציון ממוצע של 75.7.

הבחינה בכתב של לשכת עורכי הדין כוללת 100 שאלות ב-5 פרקים, וכדי לצלוח אותה יש להשיב נכונה על 65 שאלות בסך-הכול, או על 60% מהשאלות שבכל פרק.

בתחתית רשימת העוברים נמצאים המרכז האקדמי כרמל, שרק כ-64% מבין הסטודנטים שלמדו בו עברו את הבחינה בכתב, בציון ממוצע של 66.8; לצד הישראלים שלמדו בחו"ל והעולים החדשים, שרק 56% מהם עברו את הבחינה, כאשר הציון הממוצע של קבוצה זו אף נמוך מהציון הנדרש כדי לעבור את הבחינה ועומד על 60.7 בלבד.

כמות הנבחנים הגדולה ביותר היא מבין בוגרי הקריה האקדמית אונו (452), וכמות הנבחנים הקטנה ביותר שניגשו במועד זה הייתה של בוגרי המכללה האקדמית צפת (33).

נכשלים סדרתיים

בדומה לשנים קודמות, גם השנה, מתמחים שניגשו לבחינה בפעם השנייה ויותר, השיגו תוצאות נמוכות במבחן. בעוד אחוז העוברים שניגשו למבחן בפעם הראשונה עמד על 83%, עם ציון ממוצע של 73.7 - עומד אחוז העוברים את הבחינה מקרב אלה שניגשו אליה בפעם השנייה (228 נבחנים) על 41% בלבד, עם ציון ממוצע נכשל של 61 נקודות בלבד.
"הנכשלים הסדרתיים" - הנבחנים שניגשו למבחן בפעם השלישית ויותר - הציגו נתונים גרועים יותר: 300 מתמחים ניגשו לבחינה בפעם השלישית ומעלה, ורק 22% מהם עברו את הבחינה - כאשר הציון הממוצע שלהם עמד על 55.4 נקודות בלבד.

מהנתונים עולה כי בכל פעם שנבחן ניגש למבחן חוזר, הסיכוי שלו לעבור פוחת בחצי. נתונים אלה תומכים בעמדת הלשכה באשר להטלת התמחות חוזרת בנוגע לנכשלים סדרתיים.

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, אמר היום: "אני מברך את המתמחים שצלחו את הבחינות בכתב ומאחל להם הצלחה בהמשך. חשוב להדגיש כי מספרם הגובר של עורכי הדין המצטרפים אל שורות המקצוע אינו מהווה מכשול, אך יש לעמוד על טיבם של המצטרפים החדשים ולשמור על רמתם המקצועית והאישית על-ידי שינוי הכניסה לשערי המקצוע. כל שלשכת עורכי הדין מבקשת זה לקבל לשורותיה את הטובים והראויים ביותר, וכראש הלשכה אמשיך לפעול למען מטרה זו".

נזכיר כי בפני הנבחנים ברי-המזל שעברו את הבחינות בכתב עומדת משוכה נוספת בדרך לרישיון עריכת הדין: בשבוע הבא ייגשו העוברים לבחינות בעל-פה, ורק מי שיעבור שלב זה יקבל את הרישיון הנכסף.

התפלגות הישגי המתמחים/ות שניגשו לבחינה בפעם הראשונה על-פי מקום הלימוד:

התפלגות הישגי המתמחים/ות שניגשו לבחינה
 התפלגות הישגי המתמחים/ות שניגשו לבחינה

"בוגרי ספיר יכולים להגיע רחוק בלי תקציבים של מכללות יוקרה"

בית-הספר למשפטים במכללה האקדמית ספיר נפתח לפני 4 שנים. מדי שנה לומדים במסלול כ-80 סטודנטים.

ראש בית-הספר למשפטים במכללה האקדמית ספיר, פרופ' ניר קידר, אמר היום ל"גלובס": "אנחנו מאוד גאים במחזור הראשון של הבוגרים, והתוצאות היפות במבחני הלשכה רק נותנות לזה משנה תוקף.

"אנחנו מקפידים על מצוינות אקדמית ועל מחקר והוראה ברמה הגבוהה ביותר. זאת, לצד יחס אישי לכל סטודנט ומחויבות עמוקה לשירות בקהילה באמצעות 5 קליניקות שבית-הספר המפעיל".

- אתם פקולטה צעירה יחסית, וגברתם השנה על הפקולטות באוניברסיטאות הוותיקות.

פרופ' קידר: "אנחנו לא נמצאים בתחרות עם אף אחד, אבל תוצאות בחינות הלשכה משמחות מאוד ומוכיחות שאנחנו לא נופלים מאף אחד מהמוסדות הוותיקים והאיכותיים בארץ, שגידלו דורות של משפטנים פורצי-דרך.

"אנחנו לא נהנים מתקציבים של אוניברסיטאות ושל מכללות יוקרה, אך התוצאות מוכיחות שניתן להגיע להשכלה גבוהה ומצוינת אקדמית למרות מגבלות אלה, עם המון התלהבות, מסירות ודבקות במטרה. הבוגרים שלנו יכולים להגיע רחוק, לתרום לחברה הישראלית, ולהשתלב יפה בכל משרד מוביל וגוף משפטי בארץ".

- מה יש לך לומר היום למבקרים שטוענים שהמכללות הורידו את רמת הלימודים של מקצוע המשפטים וגרמו להצפת המקצוע?

קידר: "הממשלה ביקשה מאיתנו לפתוח בית-ספר למשפטים, ואנחנו ניגשנו לכך בצורה הכי טובה שאנחנו יכולים".