צבי רבין: "בחלק מהתקופה כלל לא החזקתי במידע הפנים"

היחצ"ן צבי רבין הורשע בשימוש במידע פנים ונדון ל-30 חודשי מאסר - העונש החמור ביותר שנגזר בישראל על עבירות מידע פנים ■ טוען בערעור כי השופט כבוב גזר עליו עונש החמור פי 3 מהענישה הנהוגה בתחום, ולכן העונש לא סביר

איש יחסי הציבור וניהול קשרי המשקיעים צבי רבין הגיע היום (ד') מבית הכלא חרמון שבצפון הארץ לבית המשפט העליון בירושלים, כדי להשמיע את ערעורו על העונש החמור של שנתיים וחצי מאסר, שהטיל עליו באפריל השנה בית המשפט המחוזי בתל-אביב. זאת, בגין הרשעתו בשורה של עבירות שימוש במידע פנים.

העונש שהוטל על רבין, המנהל והבעלים של משרד יחסי הציבור "קוואן תקשורת", הוא העונש החמור ביותר שנגזר אי-פעם בישראל על עבירות מידע פנים.

רבין, המיוצג בידי עורכי הדין בעז בן-צור, עודד גזית ואלירם בקל, מערער הן על חלקים מהרשעתו והן על העונש שהוטל עליו. ערעורו נשמע בפני השופטים חנן מלצר, נעם סולברג, ויצחק עמית.

רבין הורשע בכך שרכש לאורך תקופה ניירות ערך של חברת הביומד הציבורית אבוג'ן, שהוא היה איש קשרי המשקיעים שלה, בזכות מידע פנים שקיבל מאנשיה. הרשעתו התבססה על עדות שמסר מנכ"ל החברה, עופר חביב, שהעיד כי הוא נפגש עם רבין וסיפר לו על שתי עסקאות שעתידה החברה לבצע.

רבין טוען בערעורו, כי שופט המחלקה הכלכלית במחוזי בתל-אביב, חאלד כבוב, טעה כשקבע כי הפגישה בינו לבין חביב נגעה לעסקה השנייה מבין השתיים שביצעה אבוג'ן. מדובר בעסקה שבמסגרתה חתמה אבוג'ן על פרויקט משותף לגילוי ואפיון של גנים בעלי פוטנציאל לשיפור עמידות צמחים לטפילים, עם חברת הזרעים השוויצרית סינג'נטה.

לטענת רבין, עסקת סינג'נטה נערכה 3 חודשים לאחר הפגישה שקיים עם חביב, שכלל לא עסקה בעסקה המדוברת. לדבריו, ניתוח נכון של השיחות שניהל עם חביב מעלה כי לרבין לא היה מידע על עסקת סינג'נטה, ולפיכך הוא לא יכול היה לעשות בו כל שימוש.

במילים אחרות, רבין טוען כי הראיות מלמדות כי הוא לא החזיק במידע פנים בחלק מהתקופה הרלוונטית לאישום, אולם המחוזי התעלם מכך.

החמרה לא מידתית

בחלקו השני של הערעור טוען רבין כי השופט כבוב גזר עליו עונש החמור פי שלושה מהענישה הנוהגת בעבירות מידע פנים, ולכן העונש אינו סביר וחורג לחומרה מענישה קודמת ומפסיקת בית המשפט העליון, שקובעת כי החמרה בענישה תהיה הדרגתית.

המקרה הראשון שבו נגזר עונש מאסר בפועל על מבצע עבירות של מידע פנים היה של אפרים קדץ, בכיר בחברת אלספק הנדסה, שעליו הטיל השופט כבוב עונש של 10 חודשי מאסר בספטמבר 2012.

רבין טוען בערעורו כי המחוזי טעה כשהחמיר עמו, וכי היה עליו לגזור גזירה שווה בינו לבין קדץ. זאת, בין היתר, מכיוון שרבין ביצע את העבירות שבהן הורשע באותה תקופה שבה ביצע קדץ את מעשיו, וכתבי האישום נגד השניים הוגשו בהפרש של שבועות ספורים.

כמו כן, רבין סבור כי ענישה כה חמורה, כפי שנקבעה במקרה שלו, מהווה "אובר הרתעה", והיא חסרת פרופורציות למעשים. כמו כן, נטען כי הענישה מתעלמת מנסיבות ביצוע העבירה, כפי שהוכחו במשפט, שלימדו כי רבין רכש את המניות על יסוד אמונתו בעתיד החברות, וגם כאשר הוא לא החזיק במידע פנים.

עוד נטען בערעור כי גובה הקנס שרבין נדרש לשלם - 600 אלף שקל - אינו סביר, נוכח העובדה שאין מחלוקת כי הרווח המקסימלי שהתקבל בידיו עמד על עשרות אלפי שקלים בלבד.

"רבין עשה שימוש ציני במידע שנמסר לו כדי לייצר לו רווחים"

השופט חאלד כבוב מהמחלקה הכלכלית במחוזי בתל-אביב העלה באפריל האחרון את רף הענישה בעבירות מידע פנים, והטיל על איש יחסי הציבור וניהול קשרי משקיעים, צבי רבין, 30 חודשי מאסר בפועל, 24 חודשי מאסר על-תנאי וקנס בסך 600 אלף שקל. זאת, בגין הרשעתו כי רכש לאורך תקופה ניירות ערך של חברת הביומד הציבורית אבוג'ן, שהוא היה איש קשרי השקיעים שלה, בזכות מידע פנים שקיבל מאנשיה.

רבין, המנהל והבעלים של משרד יחסי הציבור "קוואן תקשורת", הורשע ב-48 עבירות של שימוש במידע פנים של לקוחות במשרדו - החברות הציבוריות, אבוג'ן, אלדין ואלווריון - לצורך רכישת ניירות ערך במאות אלפי שקלים.

על חברו של רבין, עו"ד גיא פן, שהורשע בשימוש במידע פנים שהועבר אליו מרבין, הוטלו 15 חודשי מאסר בפועל, 12 חודשי מאסר על-תנאי וקנס גבוה במיוחד בסך 1.5 מיליון שקל. פן, שביצע עסקאות בהיקף מיליוני שקלים במניות החברות הללו על בסיס מידע הפנים שמסר לו רבין, הורשע ב-136 עבירות של שימוש במידע פנים. גם פן, המיוצג בידי עורכי הדין גיורא ואורן אדרת, מערער על גזר דינו.

רבין הודה בחלק מהעבירות שיוחסו לו, ובין היתר הודה כי ביצע את העסקאות המיוחסות לו במספר חשבונות בנק. עם זאת, רבין טען כי לא התכוון לעשות שימוש במידע פנים, אלא פעל משיקולים כלכליים ועל בסיס ניסיונו הרב בשוק ההון בלבד.

לדבריו, טעותו הייתה בשיקול-דעתו, כאשר בחר לסחור בניירות הערך, בעוד מידע פנים מצוי בידו. עוד טען רבין כי מרבית פעילותו בניירות הערך של לקוחותיו נעשתה במועדים בהם כלל לא היה בידיו מידע פנים.

השופט כבוב קבע כי "רבין ניסה להתנער מאחריות למעשיו וביקש לספק הסברים בלתי הגיוניים בעליל לפעילותו בשוק ההון".

לדבריו, "לקוחותיו של רבין נתנו בו את אמונם והכניסו אותו למעגל שומרי הסוד שלהם; אלא שרבין עשה שימוש ציני במידע שנמסר לו, כדי לייצר לו ולעו"ד פן רווחים אישיים על חשבון ציבור המשקיעים".