כבר הציעו לכם כרטיס נטען? כך תדעו אם זה משתלם לכם

אחרי כרטיס האשראי הבנקאי והחוץ-בנקאי, מבקשים לאחרונה גופים שונים להכניס לארנק שלנו כרטיס נוסף - הפעם כרטיס נטען ■ "גלובס" בודק למי מיועד אמצעי התשלום הזה, מי מציע אותו, ומה ההבדלים בין הכרטיסים

יותר ויותר כרטיסים נטענים מוצעים בימים אלה לצרכנים - חלקם כרטיסי אשראי וחלקם לא. שני השחקנים החדשים בזירה הם רמי לוי ומועדון "חבר", והם מצטרפים אל בנק דיסקונט ואל חברת כאל.

הייעודים של הכרטיסים שונים, וקהל היעד שונה - אבל מה שמחבר ביניהם הוא היותם אמצעי תשלום נוסף. כך למשל, מועדון הצרכנות "חבר", שהנפיק באחרונה את הכרטיס הנטען החדש "חבר שלי", מייעד אותו לאנשי כוחות הביטחון שאינם משרתים בצה"ל. הכרטיס החדש מצטרף לשני כרטיסים נטענים ותיקים יותר של חבר: "חבר של קבע" ו"חבר טעמים" המיועדים למשרתי וגמלאי צה"ל.

רמי לוי השיק לא מכבר כרטיס נטען בשיתוף עם ישראכרט; בנק דיסקונט השיק בשנת 2013 את הכרטיס הנטען "מפתח 2go" (בשיתוף עם כאל), המיועד בעיקר לילדים; וכאל מצדה השיקה כבר בשנת 2007 כרטיס ויזה נטען בשיתוף דואר ישראל, המיועד למשל לעובדים זרים, לבני-נוער, למי שמבקש לרכוש באינטרנט בכרטיס שאינו חושף את פרטיו האישיים ועוד.

"גלובס" סוקר את מגוון הכרטיסים ואת ההבדלים ביניהם:

כרטיס נטען, מה זה נותן, היכן מכבדים וכמה זה עולה
 כרטיס נטען, מה זה נותן, היכן מכבדים וכמה זה עולה

ויזה נטען של כאל והדואר: אשראי למי שאין לו חשבון

"כרטיס נטען מהווה פתרון לאוכלוסיות מסוימות, דוגמת אנשים שאין בבעלותם חשבון בנק, ומאפשר גם להם ליהנות מהנוחות והזמינות של בכרטיס אשראי ללא צורך בהזדהות בבית העסק", אומרת ענת נטיב, סמנכ"לית שיווק ואסטרטגיה בחברת כאל, שהנפיקה כאמור כרטיס נטען חד-פעמי בשיתוף דואר ישראל.

תמורת עמלת טעינה של 20 שקל (הטעינה מבוצעת בסניפי הדואר), ניתן להטעין את הכרטיס בסכום מינימלי של 250 שקל ובסכום מירבי של 1,000 שקל.

הכרטיס מוצע גם ככרטיס המאפשר משיכת מזומן בכספומטים המכבדים כרטיסי ויזה ובסניפי הדואר, וזאת תמורת עמלה חד-פעמית של 7 שקל. עמלה נוספת היא עמלת פירעון שנגבית במקרה שבעל הכרטיס מעוניין למשוך את יתרת הכסף בכרטיס ולהיפטר מהכרטיס.

לדברי נטיב, "השימוש בכרטיס הנטען צובר תאוצה בשנים האחרונות, אך בשיעור מתון בהשוואה לכרטיסי האשראי הרגילים שאנו מכירים".

רמי לוי: כרטיס אשראי נטען

לדברי רמי לוי - שהשיק ביולי 2014 כרטיס נטען רב-פעמי לרכישות בבתי עסק המכבדים כרטיסי ישראכרט (לא כולל מלונאות והשכרת רכב) תחת הסלוגן "מועדון חברתי רמי לוי" - "הכרטיס הנטען נולד מתוך הרצון לבוא לקראת אנשים שאין להם כרטיס אשראי וחשבון בבנק ורוצים ליהנות מהטבות ומבצעים ללקוחותינו, ומתוך הרצון להציע חלופה לכרטיס האשראי הרגיל לאנשים שלא רוצים להחזיק בארנק עוד כרטיס אשראי".

אלא שמעבר למטרות החברתיות האלה, חשוב להדגיש כי הנפקת הכרטיס משרתת מטרה נוספת - הרחבת חברי מועדון הלקוחות של רמי לוי, שכן מי שמחזיק בכרטיס הופך להיות חבר מועדון. אולי זו גם הסיבה שהמצטרפים לכרטיס נטען מקבלים גם 40 שקל מתנה.

לוי, שהנפיק ביולי האחרון גם כרטיס אשראי רגיל, אומר עוד כי השאיפה שלו היא לצרף לכרטיס הנטען את כל חברי מועדון רמי לוי הישן, כחצי מיליון איש, שאינם מעוניינים בכרטיס האשראי הרגיל.

הכרטיס הנטען ניתן להטענה טלפונית או באמצעות אתר האינטרנט, ובעתיד יתאפשר להטעינו גם בקופות בסניפי הרשת. בניגוד לויזה נטען, הכרטיס של לוי פטור מעמלות שונות, וניתן לבטלו במקרה של אובדן או גניבה ולהעביר את היתרה לכרטיס חדש.

לדברי לוי, מחזיקים בו כ-85 אלף איש.

שלא כמו כרטיס האשראי של רמי לוי, בכרטיס הנטען אין אפשרות למשוך כסף מהכספומט.

דיסקונט: כרטיס נטען לילדים

תחת הסלוגן "שקט להורים, עצמאות לילדים", בנק דיסקונט מציע כרטיס נטען המיועד בעיקר לילדים מגיל 14. הכרטיס, שנקרא "מפתח 2go", מאפשר להורים הנמנים עם לקוחות הבנק להטעין בו כסף באמצעות האינטרנט או הטלפון ולהעבירו לילדיהם או לכל צד ג' בו הם חפצים.

הכרטיס נסלק בכל בתי העסק המכבדים כרטיסי אשראי של כאל, וניתן למשוך באמצעותו 400 שקל ביום ובמקביל לבצע רכישות בסכום של 400 שקל ביום. כלומר, מדי יום ניתן לבצע באמצעותו פעילות בהיקף כולל של 800 שקל ביום.

"כרטיס 'מפתח 2go' הוא למעשה ארנק שניתן להכניס בו כסף מרחוק. יופי של פתרון כשצריך להעביר מזומנים באופן מידי לילד שלא נמצא על יד", מסבירים בבנק.

"חבר": גיפט קארד עם הנחה במגוון רשתות

בניגוד לכרטיסים אחרים, הכרטיסים של "חבר" הם אמנם כרטיסים נטענים אך אינם כרטיסי אשראי.

"חבר" מציעה 3 סוגי כרטיסים נטענים: "חבר של קבע" - כרטיס מגנטי נטען רב-פעמי לאנשי צבא וגמלאים, המעניק 30% הנחה על טעינת 1,000 שקל ראשונים בחודש ו-20% הנחה על טעינת 1,000 שקל נוספים באותו חודש למימוש ברשתות אופנה, חשמל, כלי בית, אופטיקה, קוסמטיקה, ספרים, עשה זאת בעצמך וכדומה; "חבר טעמים" - כרטיס הזהה ל"חבר של קבע", שניתן למימוש רק במסעדות ובבתי-קפה; והכרטיס השלישי שכאמור הונפק באחרונה, "חבר שלי", המיועד לאנשי כוחות הביטחון שאינם משרתים בצה"ל (שב"כ, מוסד, אזרחים עובדי צה"ל, משפחות שכולות וכיו"ב) ומעניק 20% הנחה על טעינת 2,000 שקל בחודש, ואף הוא ניתן למימוש ברשתות אופנה, חשמל, כלי בית, אופטיקה, קוסמטיקה, ספרים, עשה זאת בעצמך וכדומה.

תמי גורמן-כהן, סמנכ"לית שיווק של מועדון "חבר צרכנות", מדווחת על הצלחה גדולה: "קרוב ל-85% מעמיתי 'חבר' מחזיקים בכרטיסים הנטענים שלנו. הביקוש גדול, כי הכרטיסים שלנו מגלמים הנחות של 20%-30% במספר רב של בתי עסק, ובעצם חוסכים כסף לעמיתים".

לדבריה, בניגוד לכרטיסים של כאל ודואר ישראל, "במקרה של אובדן, הכרטיס שלנו מבוטל, והיתרה עוברת לכרטיס חדש. הטענה אפשרית בסלולר או באינטרנט".

לשלם רק בכסף שיש

בעמותת "פעמונים", המסייעת למשפחות שנקלעו למצוקה כלכלית בהקניית כלים להתנהלות פיננסית נכונה ולחיות ממה שיש, רואים בכרטיסים הנטענים שיטה מבורכת.

"יש משפחות או יחידים שאין להם אפשרות זמנית לנהל חשבון בנק, והחזקת סכום גבוה של מזומן בבית או בכיס מפחידה אותם. ועד שיתאזנו, כרטיס אשראי נטען יכול להוות פתרון מוצלח עבור אנשים אלה", אומר אוריאל לדרברג, מנכ"ל "פעמונים".

לדבריו, הכרטיס הנטען מאפשר לאותם אנשים שהבנק סגר להם את הברז, וחוששים להסתובב עם סכומי כסף גדולים יחסית בכיס, לשלם בכסף שיש ולעקוב אחרי ההוצאות בזכות פירוט החיובים, ולא להסתמך על כסף שאולי יהיה ולחיות באשליות.

לדרברג ממליץ להטעין את הכרטיס הנטען בסכומים קטנים, כי אי-אפשר לבטל כרטיס במקרה של אובדן. "השימוש בכרטיס יכול להיות כמו בשיטת המעטפות - בה מושכים את כל המשכורת ומחלקים למעטפות לפי נושאים. אפשר לטעון מספר כרטיסים - אחד ישמש לקניות מזון בסכום שהוגדר מראש; השני להוצאות חינוך; השלישי לתרבות ובילוי; וכך הלאה. וכך, כמו בתשלום במזומן, להקציב סכום לכל קטגוריה ממנו לא חורגים".

אלון בירון, סמנכ"ל מנהל החטיבה לבנקאות קמעונאית בבנק מרכנתיל, טוען מאידך כי "אין ביקוש לכרטיסים הנטענים. מדובר במוצר ללא ביקוש וללא פוטנציאל. הוא בשוליים, ולא בגלל חוסר מודעות. בנק הדואר עשה קמפיין מאוד אגרסיבי בנושא הזה, ואין בעיה של מודעות. פשוט אין לזה ביקוש, כי אין הרבה אנשים שבאמת לא יכולים לפתוח חשבון בנק, ולכן אנחנו במרכנתיל לא נכנסנו לזה".

לדברי בירון, לאוכלוסיות שמעדיפות להשתמש באמצעי תשלום שמגביל אותן, דוגמת הורים שרוצים לתת לילדיהם כרטיס אשראי מוגבל - הבנקים ממליצים על כרטיס דביטורי שמוריד ישירות מהעו"ש את הסכום שנסלק בכרטיס. "אולם, גם הדביטורי לא צלח במיוחד, אז למה שהכרטיס הנטען יצליח בזמן שבתי עסק רבים בכלל לא סולקים אותו?", הוא אומר.

בלי נאמנות, אין הנחה

לצד הכרטיסים הנטענים, קיימת תעשייה שלמה של עשרות בתי עסק המציעים כרטיסים נטענים רב-פעמיים הניתנים למימוש אך ורק אצלם - מעין "גיפט קארד" נטען, שבשונה מגיפט קארד רגיל, הנ"ל מקנה הנחה מסוימת על כל קנייה באותה רשת/חנות מסוימת.

רשת בתי-הקפה ארומה תל-אביב (כמו גם ארומה ישראל) מציעה, למשל, 10% הנחה על כל קנייה ללקוחותיה המחזיקים בכרטיס הנטען של הרשת.

"אלפי לקוחות מחזיקים בכרטיסים הנטענים שלנו", אומרת עדי לביא, מנהלת שיווק של ארומה תל-אביב המונה 30 סניפים ברחבי העיר. הכרטיס, הקיים ברשת לפחות 5 שנים, נטען בסכום מינימלי של 50 שקל ועד איזה סכום שהלקוח חפץ.

"אין מקסימום הטענה, אך רוב האנשים מטעינים בסכום ממוצע של 100 שקל", אומרת לביא. עוד לדבריה, במקרה של גניבה או אובדן, פרטי הכרטיס מאותרים, והיתרה מועברת לכרטיס חדש.

ומה באשר לכפל מבצעים? "הכרטיס הנטען לא תקף במבצעים כמו קפה ומאפה ב-18 שקל, אך כן במבצעים אחרים", אומרת לביא.