כחלון ופלוג מינו ועדה להגברת התחרות בבנקים

הוועדה תבחן את הכשלים בשירותים הבנקאיים בישראל הנובעים מריכוזיות יתר ותגיש את מסקנותיה בתוך 100 ימים ■ שר האוצר כחלון: "מצב שבו 3 בנקים מחזיקים במעל ל-70% מהענף הוא מצב לא הגיוני"

משה כחלון וקרנית פלוג / צילום: תמר מצפי ואיל יצהר
משה כחלון וקרנית פלוג / צילום: תמר מצפי ואיל יצהר

שר האוצר משה כחלון ונגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג מינו ועדה להגברת התחרותיות בשירותים בנקאיים ופיננסים נפוצים, בראשותו של הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר דרור שטרום.

בין חברי הוועדה נמצאים פרופ' אבי בן-בסט, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר; הממונה על התקציבים באוצר, אמיר לוי; הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה; המשנה לנגידת בנק ישראל, ד"ר נדין בודו-טרכטנברג; המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט; פרופ' נתן זוסמן, מנהל חטיבת המחקר בבנק ישראל ופרופ' אבי בן בסט, האוניברסיטה העברית - נציג ציבור.

הוועדה מונתה לשם הגברת התחרות בשירותים הבנקאיים בשל צורתו של השוק המאופיין בריכוזיות גבוהה ובכוח שוק, במיוחד כלפי משקי הבית ועסקים קטנים ובינוניים וכי על רקע זה נדרשים צעדים להגברת התחרותיות ולהפחתת הריכוזיות בענף.

כחלון ופלוג מבקשים מהוועדה להמליץ בפניהם על הדרכים להכנסת שחקנים חדשים לתחרות באספקת שירותים פיננסיים נפוצים, לרבות באמצעות הפרדת הבעלות על חברות כרטיסי האשראי מן הבנקים.

במסגרת 100 הימים תזמן הוועדה גורמים רלבנטיים לצורך גיבוש ההמלצות ותשמע בין היתר גם גורמים רגולטורים רלוונטיים כמו גם את עמדות הציבור.

שר האוצר ציין כי "המטרה שלנו ושל הוועדה היא להביא לתחרות אמיתית באחד התחומים הריכוזיים ביותר בכלכלה הישראלית - מערכת הבנקאות. אנחנו מדברים על מערכת ריכוזית של 50 מיליארד שקל, שבה משקי הבית והעסקים הקטנים אינם זוכים לתחרות.

"מצב שבו 3 בנקים מחזיקים במעל ל-70% מהענף, הוא מצב לא הגיוני. אם למדנו משהו הוא שריכוזיות גבוהה מידי עולה לכל משק בית מאות ואלפי שקלים מיותרים מדי שנה. התחרות היה הידידה הטובה ביותר של הצרכן, התחרות היא טובה לחברות וטובה לאזרחים ולכן אנחנו שואפים לקדמה בכל תחום".

נגידת בנק ישראל הוסיפה כי "בשנים האחרונות נקט הפיקוח על הבנקים בצעדים משמעותיים להגברת התחרות במערכת הבנקאית, ובנק ישראל שותף למאמצים להמשיך ולהביא לשיפור בתחום זה. על הוועדה יהיה להמליץ על צעדים נוספים אשר יביאו להגברת התחרות והעמקת ההוגנות במערכת הפיננסית, תוך הבטחת רגולציה הולמת, שמירה על כספי המפקידים והחוסכים, ועל יציבות המערכת הפיננסית".