"מנהלי החברה הביאו לכישלון המוחלט של הפרויקט"

העבודות בפרויקט בלה לוגאנו ביהוד הופסקו לפני כחודש, שבועות אחרי המועד המובטח למסירת הדירות ■ הקבלן, מעוז דניאל: "היזם כשל באופן נחרץ"; היזם, יואב פפושדו: "הקבלן מתנהג כביריון של השכונה"

פרויקט בלה לוגאנו השבוע / צילום: תמר מצפי
פרויקט בלה לוגאנו השבוע / צילום: תמר מצפי

"בלה לוגאנו" היה גאוות ראש עיריית יהוד לשעבר יוסי בן דוד. פרויקט מגורים שאמור היה להיות העתק של העיר לוגאנו בשוויץ. אלא שבשיאן של העבודות להקמת עשרה בניינים, נטש קבלן הביצוע את אתר הבנייה לפני קרוב לחודש, ועבודות הבנייה הופסקו. זאת על רקע סכסוך כספי בין החברה היזמית שבבעלות יואב פפושדו לבין קבלן הביצוע חברת מעוז דניאל, שהגיע כעת גם לבית המשפט. החשש: ייתכן איחור ניכר במסירת הדירות לרוכשים.

בתביעה בסך 13.5 מיליון שקל שהגישה מעוז דניאל נגד חברת פרויקט לוגאנו יהוד, דורשת מעוז דניאל גם להשיב לה את הערבויות הבנקאיות בסך 2 מיליון שקל המוחזקות אצל לוגאנו. מהתביעה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי ת"א באמצעות עוה"ד אביעד אמיתי, עמית מזור ואלון מזרחי ממשרד אביעד, איטח ושות', עולה כי באפריל 2013 נחתם הסכם בין מעוז דניאל לחברת לוגאנו, שעל פיו תקים מעוז דניאל פרויקט בן 86 דירות ב-10 בניינים בני 4 ו-5 קומות, וכן שטחי מסחר על גבי חניון תת קרקעי משותף, וזאת תמורת 80 מיליון שקל בתוספת מע"מ, לא כולל תוספות ושדרוגים. לטענת מעוז דניאל, היזם הפר את ההסכם ולא שילם כספים המגיעים לה, מה שגרם לה להודיע על ביטול ההסכם. "מעוז דניאל עוסקת מזה 25 שנה בביצוע פרויקטים, לדאבון הלב, זו הפעם הראשונה שנקלעת התובעת למצב שמאלץ אותה להודיע על ביטול הסכם במהלך בנייה", נטען בכתב התביעה.

לבנות ללא היתר

לטענת מעוז דניאל, החברה היזמית דרשה ממנה לפעול לקידום הפרויקט חרף העובדה שלא קיבלה היתרי בנייה לחלקים נרחבים בפרויקט ושלא העמידה קבלן פיתוח כנדרש וחרף התנהלותה הקלוקלת, זאת "בניגוד לדין ותוך הפרת כללי בטיחות מינימליים". עוד נטען, כי "בכל ההתחייבויות הנתבעת כשלה באופן נחרץ והביאה במו ידיה לכישלון הפרויקט, תוך הפרות יסודיות של ההסכם אשר בגינן נאלצת מעוז דניאל להודיע על ביטול ההסכם, להפסיק את עבודתה בפרויקט, ולחייב את הנתבעת בחוב התובעת".

לטענת מעוז דניאל קיים חוב של 8.8 מיליון שקל בגין עבודות וחומרים שסיפקה בפרויקט ולא שולם לה.

בתביעה מפרטת מעוז דניאל כי לוגאנו פעלה לקבל היתר בנייה לתוספת קומה בארבעה בניינים מתוך העשרה, כך שיתווספו לפרויקט תשע דירות (תמורת 3.6 מיליון שקל נוספים). במסגרת זו צפתה לוגאנו "עיכוב קצר מועד" שהוערך על ידה בהתחלה בחודשיים. כך גם העריכה החברה בפני רוכשי הדירות, שבפניהם התחייבה למסירת דירות באוקטובר 2015.

בהסכם נקבע מנגנון פיצוי שעל פיו אם קבלת ההיתר לתוספת הקומות תתעכב בלמעלה מחודשיים, תשלם לוגאנו למעוז דניאל פיצוי של 70 אלף שקל לכל חודש עיכוב, ובכל מקרה מועד סיום הקמת הפרויקט לא יתארך מאמצע יוני 2015 בתוספת גרייס של 3 חודשים לטובת מעוז דניאל. בפועל טוענת מעוז דניאל שעד למועד הגשת התביעה לא התקבלו ההיתרים, שהמפקח על העבודה הורה לעצור עבודות, ואי קבלת ההיתרים לארבעת הבניינים הביאה לעיכוב משמעותי בהתקדמות הבנייה, תוך הפרעה משמעותית להמשך העבודות בששת הבניינים האחרים ואף לנטישת קבלני השלד, שנותרו ללא עבודה. להערכת מעוז דניאל, גם אם יתקבל ההיתר היום, סיום הבנייה צפוי רק באוקטובר 2016.

בנוסף נטען, כי לוגאנו איחרה בשנה במסירת תוכניות שלד המרתף והבניינים, ולא העמידה קבלן פיתוח לביצוע מטלות הפיתוח במתחם באופן שישתלב עם עבודות הקמת הבניינים. עבודות הפיתוח כללו הקמת פיאצה ושבילים בין הבניינים, באופן שיהווה כאמור העתק של העיר השוויצרית לוגאנו. בפועל, עד היום העבודות טרם החלו.

בכתב התגובה של חברת לוגאנו טוענת החברה כי בניגוד לטענת מעוז דניאל, הונפק לה היתר בנייה עוד לפני תחילת הבנייה, וכל הבנייה נעשתה בהתאם להיתרים אלה.

עוד טוענת לוגאנו, באמצעות עוה"ד עזרא קוקיא ודנה שטיר ממשרד הרטבי בורנשטיין בסון ושות', כי ב-1 בנובמבר, בעיצומו של מו"מ כספי בין הצדדים, נטשה מעוז דניאל את אתר הבנייה, והבהירה כי היא רואה עצמה פטורה מביצוע המשך העבודות. לטענת לוגאנו, התנהלותה של מעוז דניאל ונטישתה הפתאומית והחד צדדית חושפים את לוגאנו לנזקים חמורים, בשל העובדה כי ישנם דיירים המחכים לקבל את דירותיהם. מעוז דניאל תידרש לדבריהם לפצות את לוגאנו בגין נזקים אלה.

"היעלה על הדעת שקבלן מבצע ינטוש את אתר הבנייה באופן פתאומי וחד צדדי, תוך שהוא משאיר את היזם בין הפטיש לסדן, כשהוא חשוף מול כל אותם גורמים ובניגוד גמור להסכם שאוסר עליו לעשות זאת, ולאחר מכן עוד ינסה למנוע מהיזם מלמממש את הערבויות הבנקאיות האוטונומיות שניתנו מכוח ההסכם כדי שהיזם יוכל להשלים את הביצוע בכוחות עצמו ולמסור את הדירות לרוכשים, והכל בגלל מחלוקת כספית?". לוגאנו אף הגדירה הגדירה התנהלות זו של מעוז דניאל כ"עזות מצח".

"המבקשת מפרה את ההסכם בצורה יסודית ונוטשת את אתר הבנייה באופן חד צדדי באמצע עבודה, תוך שהיא גורמת למשיבה לנזקים עצומים וחושפת אותה לתביעות של צדדים שלישיים. זאת, במקום שהמבקשת תשלים את העבודה ובמקביל יבררו הצדדים את המחלוקת הכספית ביניהם כמקובל וכנהוג. כל התנהלותה הפראית של המבקשת והגשת הבקשה לצו מניעה זמני, אינה אלא ניסיון פסול להפעיל לחץ על המשיבה על מנת לאלצה לשלם למבקשת סכומים שאינם מגיעים לה כתוספת לתמורה החוזית, כל זאת בחוסר תום לב".

לטענת לוגאנו, לכל אחד מעשרת הבניינים יש היתר בנייה כדין וכי כל הבנייה בפרויקט התבצעה כדין ובהתאם להיתרים. לטענתה, מעוז דניאל ידעה כי ייתכן עיכוב בקבלת היתר מתוקן לארבעה בניינים מתוך העשרה. "פעולותיה של המבקשת בנטישתה את האתר באמצע העבודה הן פעולות 'אלימות', משמע היא מחליטה לנהוג כבריון של השכונה ובכך לקוות כי המשיבה תתקפל ותשלם לה סכומי כסף שאינם מגיעים לה ואשר לא מצאו את ביטויים בהסכם בין הצדדים".

לטענת לוגאנו, לאחר שמעוז דניאל נטשה את האתר, היא מצאה עצמה מחויבת להמשיך העבודות בעצמה בהקדם האפשרי על מנת למסור דירות לרוכשים ולהקטין נזקים. "בנסיבות אלה הצעד הסביר המתבקש הוא כי המשיבה תממש את הערבויות הבנקאיות שנועדו בדיוק למצב בו המבקשת אינה מקיימת התחייבויות ומפרה את ההסכם".

עוד טוענת לוגאנו כי לא הורתה למעוז דניאל לבצע באופן בלתי חוקי עבודות שאינן על פי היתר, אלא לבצע את העבודות על פי ההיתרים הקיימים, וכאשר יינתן ההיתר החדש להמשיך בביצוע העבודות על פיו. בנוסף, מעוז דניאל לא השלימה לטענתה את קומת המסחר באף אחד מעשרת הבניינים. "קשה לחשוב על סיטואציה ראויה יותר למימוש ערבויות שכאלה מאשר נטישה פתאומית חד צדדית ופרועה של האתר על ידי הקבלן", ציינה לוגאנו בכתב התגובה.

מה קרה מאז 2014
 מה קרה מאז 2014