נחשפו השמות של עוד 6 פרקליטים שלהם קרובי משפחה שופטים

משרד המשפטים חשף את השמות במסגרת עתירה שהוגשה לבית המשפט לחשיפת קשרי המשפחה בין פרקליטים לשופטים

חנן מלצר שופט בית משפט עליון  / צלם: אוריה תדמור
חנן מלצר שופט בית משפט עליון / צלם: אוריה תדמור

משרד המשפטים חשף לאחרונה שמות של 6 פרקליטים נוספים שיש להם קרובי משפחה שהם שופטים. זאת, בנוסף על רשימה ארוכה של פרקליטים שלהם קרובי משפחה שופטים שפורסמה בעבר. שמות הפרקליטים פורסמו במסגרת עתירה שהגיש עו"ד ד"ר חיים שטנגר לבית המשפט המחוזי בירושלים לחשיפת קשרי המשפחה בין פרקליטים לבין שופטים.

בדיון בעתירה של שטנגר בספטמבר האחרון, הוסכם על מתווה לסיום ההליך, שבמסגרתו נעשתה פנייה באמצעות דוא"ל לפרקליטים בפרקליטויות השונות ולסנגורים ציבוריים, עובדי משרד המשפטים, בבקשה כי ימסרו מידע אודות קשרי המשפחה שלהם לשופטים מכהנים. הפנייה נעשתה על-ידי משרד המשפטים ל-20 פרקליטים וסנגורים ציבוריים שלא נכללו ברשימות קודמות שהוגשו במסגרת העתירה. בתשובה שהגישה עו"ד אחוה ברמן מפרקליטות מחוז ירושלים נאמר כי 7 עובדים בלבד השיבו לפנייה, ושישה מתוכם הסכימו למסירת פרטיהם.

ששת הפרקליטים שהסכימו למסירת פרטיהם הם: הפרקליטה עינת שטרמן כהן, כלתו של השופט יצחק כהן, סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה; הפרקליטה רחלי אהרן ששופט בית המשפט העליון, חנן מלצר, נשוי לדודתה; הפרקליט אדם סרי, שהשופטת עדי ברק מבית המשפט המחוזי בחיפה נשואה לבן-הדוד של אשתו; הפרקליט יובל לביא שהשופט ישעיהו שנלר מבית המשפט המחוזי בתל-אביב נשוי לאימו (מנישואיה השניים); הפרקליטה שירלי אנגלרד שהיא גיסתו של השופט שמואל בורנשטיין מבית המשפט המחוזי בלוד; והפרקליטה יעל בן-שמואל שהשופטת זהבה בוסתן מהמחוזי בלוד הייתה נשואה לדודה המנוח.

הפרקליטות ציינה בתשובתה לעתירה כי משרד המשפטים והממונה על חופש המידע במשרד מילאו בכך אחר המוטל עליהם לפי המתווה המוסכם לסיום ההליך, ולכן העתירה של שטנגר הגיעה לידי מיצוי ובית המשפט התבקש למחוק אותה.

הגבלת העסקה

בפברואר אשתקד עתר שטנגר, בסיוע עורכי הדין אורי פנטילט וארנון שצמן ממשרדו, בבקשה להורות למשרד המשפטים להעביר לו רשימה שתפרט את קשרי המשפחה של עורכי דין בפרקליטות ובמחלקות במשרד המשפטים עם שופטים ורשמים.

במאי 2016 העביר משרד המשפטים רשימה ראשונית וחלקית של 21 עובדים בפרקליטות ובמשרד המשפטים בהווה ובעבר, שהם בעלי קרבת משפחה לשופטים או לשופטים שפרשו לגמלאות. בהמשך, ביולי 2016, העביר משרד המשפטים עוד רשימה של עובדים בפרקליטות ובמשרד המשפטים שהם בעלי קרבה משחתית לשופטים או לשופטים שפרשו.

אחד מהשמות של עובדת פרקליטות שאביה הוא שופט בכיר הוא זה של עו"ד אלכסנדרה קרא, בתו של שופט בית המשפט המחוזי בת"א, ג'ורג' קרא. שם נוסף שהוזכר בעבר הוא של ליאב וינבאום, מנהל המחלקה המסחרית בפרקליטות מחוז ת"א, שאחותו, חדוה ויינבאום-וולצקי, היא שופטת בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

העסקה של קרובי משפחה במשרד המשפטים, שיש בו כמה עשרות יחידות שונות, נבחנת בהתאם לכללי שירות המדינה. המשרד אף מחיל נהלים מחמירים, ומנכ"לית המשרד, אמי פלמור, מפקחת אישית על אישור העסקת עובדים להם קרובי משפחה במערכת.

מעבר לכך - במדינת ישראל יש עשרות אלפי משפטנים, ומטבע הדברים יש ביניהם קרובי משפחה העובדים במערכת המשפט במגזר הציבורי. לדברי משרד המשפטים, "כללי שירות המדינה מקיימים איזון בין העיקרון החוקתי של חופש העיסוק וההתקדמות המקצועית, לבין הצורך בהבטחת אמון הציבור במערכת הציבורית. הכללים אינם קובעים איסור מוחלט על העסקת קרובי משפחה במערכת המשפט, אלא מגבילים העסקה רק במקרים של יחסי כפיפות וקשרי עבודה". "בהתאם, המשרד נוקט בצעדים הנדרשים על-פי הכללים, כאשר במקרים מסוימים לא מאושרת העסקה, או מאושרת בתנאים המבטיחים מניעת ניגוד עניינים, דוגמת העברה למחוזות אחרים או בין יחידות מקצועיות".