קבוצת "הארץ"-"דה מרקר" החלה לאחרונה בצעדי קיצוץ והתייעלות. בימים האחרונים נודע כי כמה עיתונאים ותיקים בעיתון יעזבו אותו בקרוב, כחלק מתוכנית קיצוצים שמבקשת לבצע ההנהלה.
על-פי הערכות, במסגרת התהליך צפויים לעזוב את העיתון כ-15 עיתונאים, אם כי גם בוועד המייצג את עיתונאי הקבוצה וגם בהנהלת העיתון הבהירו היום (ב') כי אין עדיין מספר סופי וברור שיש לגביו הסכמה.
יעל קציר, יו"ר ועד עובדי "הארץ"-"דה מרקר", אמרה היום ל"גלובס" כי המהלכים של ההנהלה נעשים תוך הידברות עם הוועד, ששייך לארגון העיתונאים של ההסתדרות, וכי הצדדים ממשיכים לקיים ביניהם משא-ומתן.
בינתיים החלו בעיתון בהוצאתם לפנסיה של עובדים ותיקים שהגיעו לגיל הפרישה או עברו אותו. בחלק מהמקרים המהלכים נעשים בהסכמת העיתונאים, ובמקרים אחרים העזיבה נכפית עליהם. גם הליך זה נעשה בתיאום עם הוועד, מתוך הבנה כי מבחינות רבות זהו הרע במיעוטו. עם זאת, זהו כנראה רק השלב הראשון במהלך.
בין העובדים הוותיקים שיעזבו את העיתון ניתן למנות את מוטי בסוק, כתב האוצר של העיתון, שיוחלף על-ידי כתב מוסף "מרקר וויק", חגי עמית; את העורך אהוד עין גיל, שבשנים האחרונות ממלא תפקיד שבמסגרתו הוא אחראי בין היתר לקשר של העיתון עם הציבור; את מיכאל הנדלזלץ, מבקר התיאטרון של העיתון; ואת דליה קרפל, כתבת מוסף הארץ.
מעמדה של כתבת ותיקה נוספת במוסף "הארץ", נרי ליבנה, שלא הגיעה לגיל הפרישה, אינו ברור, לאחר שלאחרונה זומנה למו"ל עמוס שוקן, לשיחה שעסקה בהמשך העסקתה בעיתון, וייתכן כי תוזמן בקרוב לשימוע.
בעל התפקיד הבכיר ביותר שעזב את העיתון לאחרונה הוא מייקי דגן, סגן עורך "הארץ". כרגע לא ברור אם ימונה לו מחליף, אך על-פי הערכות, ייתכן כי התפקיד לא יאויש.
קיצוץ נוסף שכבר נעשה בעיתון הוא הכנסתו של מוסף "ספרים" תחת עריכתה של ליסה פרץ, עורכת "גלריה שישי". בעקבות המהלך עזב את העיתון עורך המוסף, בני מר.
"העיתון פועל ברווח קטן מאוד"
בתחילת 2017, במכתב שבו הודיע לעובדים כי כל מי שיש לו ותק של יותר משנתיים יזכה למענק שנתי של 600 שקל, כתב עמוס שוקן כי "ב-2016 לא עמדנו ביעדי התקציב שקבענו בתחילתה בפער של כ-10%", ובהמשך רמז למעשה כי העיתון עומד בפני קיצוצים: "התקציב שהכנו ל-2017 אינו פשוט. כדי לעמוד בתקציב ההכנסות נצטרך להתאמץ במיוחד, ועדיין יש סיכון שלא נעמוד בו. תקציב ההוצאות כולל תוכנית להקטנת הוצאות שגם היא לא קלה. היא ממש בתחילתה, והיא חיונית כדי שנוכל לשמר את רווחיות החברה ויציבותה".
גם גורמים בעיתון הסבירו היום כי לטענת ההנהלה העיתון פועל ברווח קטן מאוד, וכדי שלא ייקלע להפסדים, הוא נדרש לקצץ כעת.
שוק עיתונות הדפוס ושוק התקשרות בכלל עוברים שנים לא קלות, על רקע הסטגנציה בשוק הפרסום והגברת התחרות מצד הדיגיטל. עם זאת, לפי בעלי המניות של העיתון, בשנים האחרונות הוא רושם רווחים צנועים ואף מחלק דיבידנדים.
הבעלות על העיתון מתחלקת בין משפחת שוקן (60%), ליאוניד נבזלין (20%) והמו"ל הגרמני דומונט-שאוברג (20%).
שוקן, שהתראיין בשלהי 2016 ל"פייננשל טיימס", ונבזלין, שהתראיין במועד סמוך למוסף G של "גלובס", התייחסו בראיונות הללו למצבו הכלכלי המשופר יחסית של העיתון, והיום אישר שוקן ל"גלובס" כי ב-2016 אכן חולקו דיבידנדים לבעלי המניות.
"אחרי שב-2012 'הארץ' הפסיד לא מעט כסף (אז בוצעה תוכנית קיצוצים נרחבת בעיתון, י"כ), מ-2013 הוא עבר לרווחיות צנועה, וב-2016 עשינו חלוקת דיבידנדים", אומר היום שוקן.
- אין בעיה עם זה שעיתון רווחי שמחלק דיבידנדים נוקט צעד של פיטורי עובדים?
"חברות צריכות להיות רווחיות. בשנתיים האחרונות גם נתנו תוספות שכר לעובדים שלנו, ובמקביל אנחנו מתמודדים וצריכים להיערך לאותם קשיים שכל התעשייה הזאת מתמודדת איתם. אנחנו כן רואים שחיקה בהכנסות העיתונות מפרסום, ובמקביל אנחנו רוצים להשקיע יותר בדיגיטל ולהיערך כך שנוכל לקיים את עצמנו ולהמשיך להיות רווחיים".
"הארץ" יעבור להפיץ את עיתוניו באמצעות חברת בר הפצה
כחלק מההתייעלות הכלכלית של קבוצת "הארץ"-"דה מרקר", ל"גלובס" נודע כי בעיתון מבקשים להתחיל בהפצתו באמצעות חברת בר הפצה. עד כה הפיץ "הארץ" את עיתוניו באמצעות מערך עצמאי, שבעבר שימש גם להפצת "ישראל היום".
בשנים האחרונות הפכה החזקת המערך הזה לכדאית פחות מבחינה כלכלית, ולאחרונה הגיעו ב"הארץ" לסיכום עם בר הפצה כי היא זו שתפיץ את העיתונים למנויים. סיכום זה עדיין מותנה באישור רשות הגבלים עסקיים, שם אישרו היום כי העניין נמצא אצלם בבדיקה.
בר הפצה נמצאת בשליטת ידיעות תקשורת, והיא מפיצה את עיתוני הקבוצה, וגם את "מעריב" ואת "גלובס". בנוסף מפיצה בר לנקודות הקמעונאיות (חנויות, קיוסקים וכו') את כל העיתונים בארץ, כך שמדובר בזרוע ההפצה הגדולה ביותר והכמעט בלעדית של עיתונים וכתבי עת בישראל.
לאחרונה קיבלה ידיעות תקשורת אישור מהממונה על ההגבלים העסקיים להגדיל את החזקתה בחברה ל-50% (קודם לכן החזיקה ב-25%). עם זאת, האישור ניתן בכפוף לכך שקבלת ההחלטות בחברה תישאר באופן בלעדי בידי בעלת המניות השנייה, עונג סחר, שבבעלות עידו ברגמן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.