כבר קרוב לחודש שבמקררים בסופרמרקטים יש מקום פנוי, שהיה שייך בעבר לשמנת מתוקה 38%. מה שהתחיל כתקלה באחד מקווי הייצור של תנובה שנמשכה מספר ימים, הפך לסאגת מרדפים אחרי המוצר המשמש רבים לשורה של קינוחים ועוגות.
● לא הכול מתוק: התחרות העזה בשוק השוקולד והסוכריות
● בלעדי | לאחר 8 חודשים: אלה הזוכים במכרז הסופרים של ביג פתח תקווה
תקופת המחסור החלה טרום החגים אך נגררה עמוק לתוכם, מה שגרם ללא מעט צרכנים להסתער על המקררים, וכבר בשעות הבוקר המוקדמות לרוקן את מלאי השמנת המתוקה של שלוש היצרניות - תנובה, יטבתה וטרה. כעת עולה מבדיקת גלובס כי המחסור צפוי להסתיים רק במחצית השנייה של נובמבר.
"אנחנו מקבלים כל יום ארגזים שנגמרים מהר מאוד", אמר גורם באחת הרשתות, ועל כך יכולות גם להעיד ההודעות הרבות שהוקדשו לנושא בקבוצות הוואטסאפ השונות ברחבי הארץ. "בפעם הבאה צריך לקנות סטוק שמנת מתוקה ולספסר", נכתב בהתבדחות באחת מהן, במה שביטא את הרוח הכללית.
אז מדוע זה קורה, מעבר לעובדה שהייתה תקלה, אשר לפי תנובה כבר תוקנה?
ראשית, תנובה היא החברה הגדולה והמשמעותית בקטגוריה, ובמוצרי השמנת במחיר מפוקח בפרט. בפער גדול מאחוריה נמצאות יטבתה וטרה, וגם נטו עם מוצרי קצפת של ריץ'. לפי סטורנקסט, מינואר עד אוקטובר 2024 עמד הנתח הכספי של השמנת המתוקה של תנובה על כ-70%, יטבתה של שטראוס עם כ-20% וטרה עם כ-5%.
גם העובדה שבצל המלחמה לוקח יותר זמן מהרגיל עד שניתן להטיס מומחים לתיקון התקלה תרמה לעיכוב, וכשקו הייצור חזר לתקינות, החלו כבר החגים, ומספר ימי הייצור צומצם. צריך גם לזכור שבשנה האחרונה, בשל המלחמה ומיעוט הטיסות, יותר צרכנים נשארו בארץ - מה שמוביל לצריכה מוגברת בכל הסקטורים, קל וחומר במוצרים לאפייה בתקופת החגים.
מה עושות המתחרות
כשמתחיל מחסור אצל החברה השלטת בשוק, נוצר כדור שלג שלעתים לוקח שבועות להתגבר עליו, בפרט כשהפערים כה גדולים, ולחברות האחרות אין יכולת לספק את החסר - גם אם הייתה להן אפשרות להגביר את הייצור הרגיל.
מדוע טרה ויטבתה לא ניצלו את המחסור אצל המתחרה הגדולה כדי להגביר את הייצור, ולהגדיל ולו במעט את נתח השוק שלהן? ביטבתה אומרים על כך כי "כמות הייצור של השמנות להקצפה ולבישול גדלה באופן מתמיד בארבע השנים האחרונות. אין כל שינוי בתמהיל ובכמויות המיוצרות"; ואילו בטרה אומרים כי "החברה אינה מנהלת את שיקולי בניית פורטפוליו מוצריה בתקשורת".
השבוע חזרו בתנובה לייצור מלא גם מבחינת ימי עבודה, אך יעברו מספר שבועות עד שהמצב יחזור לקדמותו. לפי גורמים בשוק, גם הצרכנים תרמו למצב הזה. "למה צריך לקנות שישה קרטונים, ולא להשאיר לאחרים?", אומר גורם באחת מרשתות השיווק.
לדבריו, בשבועות האחרונים קרה לא פעם שעוד בטרם סודרו קרטוני השמנת במקררים, כבר נרשמה התנפלות על הארגזים - וזאת מתוך חשש של צרכנים כי לא יצליחו למצוא עוד ממנה בזמן הקרוב.
"זה רק מוכיח שצריך לפתוח את השוק, לבטל מכסים ולייצר תחרות, ואז לא יהיו מצבים של מחסור כמו זה", מציין בכיר באחת מרשתות המזון. "מלכתחילה יקר יותר לייצר בארץ, אבל יש עלויות גם ליבוא, כך שבסוף כולם ירוויחו מהתחרות. בעיקר הצרכנים".
מתנובה נמסר בתגובה כי החברה "מייצרת השנה יותר שמנת מתוקה בהשוואה לשנה קודמת, בדגש על שמנת מפוקחת. לצערנו, בחודש החולף חל מחסור בשמנת מתוקה עקב תקלה נקודתית, לצד גידול בצריכה לאור הישארות יותר ישראלים בארץ והיעדר ימי ייצור בשל החגים.
"עם החזרה לשבוע עבודה מלא נראה את המחסור הולך וקטן. החברה תמשיך לעבוד סביב השעון על-מנת לספק את הביקושים הגבוהים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.