רעידת האדמה בקוס: "יש הרבה ישראלים - רוצים לחזור הביתה"

הרעש בעוצמה 6.7 הורגש בחופי צפון מזרח הים התיכון והביא למותם של שני אנשים באי, להרס מבנים ולהפסקות חשמל ■ תיירים דיווחו על רעידות גם ברודוס ובבודרום ■ משרד החוץ ממליץ לבדוק את המצב באי לפני טיסה אליו

רעידת אדמה / צילום: רויטרס
רעידת אדמה / צילום: רויטרס

לפחות שני בני אדם נהרגו הלילה (שישי) באי קוס שביוון ברעידת אדמה בעוצמה 6.7. הרעידה הורגשה בחופי יוון ובמערב טורקיה. על פי הדיווחים, מוקד הרעש הורגש כעשרה קילומטרים מדרום לעיר הטורקית בודרום בעומק הים. הרשויות בטורקיה הזהירו מגלי צונאמי קטנים שעלולים לפגוע בחופי המדינה.

"יש להימנע משהייה בחופים ולהתרכז באזור גבוהים יותר", נכתב בהודעת הרשויות בטורקיה שבשטחה לא דווח על נפגעים. הרשויות ביוון מסרו כי ההרוגים הם שני תיירים, אחד אזרח שבדיה והשני אזרח טורקיה.

"אני ומשפחתי נאלצנו לישון מחוץ למלון בגלל רעידת האדמה", סיפר אסף מדינה מגבעתיים, הנופש באי. "יש פה הרבה ישראלים, והרבה מהם רוצים לחזור לארץ. מאז שהאדמה רעשה באחת וחצי בלילה, אנחנו בחוץ. המקומיים די בהלם מהמצב. מבנה המלון נסדק, ונשברו לא מעט דברים". אלעד וכנרת הנופשים בקוס, אמרו כי "המלון פינה את כל האורחים לשעה וחצי, אבל במקום שבו אנחנו נמצאים לא הייתה תחושה קשה, ואנחנו רוצים להמשיך לנפוש".

"אשתי ואני הגענו לאי קוס ביוון אתמול לרגל יום הנישואים", מוסיף מדינה. "המקום חלומי וקסום. בשעה אחת וחצי בלילה הורגשה רעידת האדמה שהרעידה את החדר שלנו ושל רבים אחרים ממש בחוזקה. יצאנו מהחדר, וראינו את כל אורחי המלון עולים למעלה לכיוון הקבלה. היינו בקו הראשון של הים, ולא היה ברור מה קורה. צוות המלון לא היה ערוך למצב המפתיע".

"יש כמאה ישראלים במלון, ועוד לא מעט תיירים ממדינות שונות", הוא מספר. "כולנו בילינו את הלילה תחת כיפת השמיים". מדינה עדכן כי מנהלי המלון לא מאשרים לאורחים לשוב לחדרים, עד שיגיע מהנדס שיבדוק את מצב המבנים. "לזכות המלון ייאמר כי הוא ממשיך לתפקד, ואף הוגשה ארוחת בוקר".

"הבעיה המרכזית כעת היא בעיה באספקת החשמל לעיר, אמר ראש עיריית בודרום מחמט קוקדון. נופש ששה באותו הזמן באי רודוס סיפר כי "זה היה מפחיד מאוד ומפתיע, לא ידענו מה לעשות בהתחלה, ואחר כך יצאנו החוצה". תיירת אחרת אמרה כי "רעידת האדמה נמשכה זמן רב, לקחתי את ילדיי איתי ועזבנו את המלון במהירות".

יואל אמיר, מנכ"ל חברת ביטוח הנסיעות לחו"ל PassportCard מסר: "לנוכח הידיעה על רעש האדמה החלטנו להעניק ללקוחותינו, הנמצאים כרגע בקוס, וכמחווה של רצון טוב, כיסוי של העלויות בגין קיצור נסיעה, מהיום ועד ליום שני הקרוב, ועד בכלל. לקוחותינו הנמצאים במקום ומבקשים להקדים את שובם באופן עצמאי, יוכלו להגיש תביעה בדיעבד, מיד עם שובם ארצה".

לפי נתוני משרד החוץ, באי שוהים 600 ישראלים ולא ידוע על נפגעים מביניהם. קונסולית ישראל ב אתונה עושה דרכה לאי כדי לבדוק איך ניתן לסייע לישראלים, משום שרבים מהם לא יכולים לחזור לבתי המלון בגלל רעידות המשנה. משרד החוץ ממליץ לישראלים שאמורים לטוס לקוס לשקול את הגעתם לנוכח רעידת האדמה וידיעות על כך שיש לחץ בשדה התעופה מצד תיירים שרוצים לעזוב את האי.

בתחילת חודש אפריל הורגשה רעידת אדמה ברחבי הארץ. לפי המכון הגאופיסי בישראל, מוקד הרעש היה ממזרח לאי כרתים שביוון, בעוצמה 5.6. בישראל דיווחו תושבים על הרעש הן בערים הצפוניות וגם בבאר שבע שבדרום. לא דווח על נפגעים. לפני כחודשיים הורגשה רעידת אדמה קלה בצפון הארץ, כשמוקד הרעש היה בדרום לבנון, 20 קילומטרים ממזרח לעיר צור.

הרעש אירע בשעה 01:37, והתרחש בעומק של עשרה קילומטרים מתחת לפני הקרקע. רעידת אדמה הורגשה בישראל גם ביוני 2015, בעוצמה של 5.1, שמוקדה בחצי האי סיני.