קרנות הנאמנות ותעודות הסל גייסו 2.2 מיליארד שקל בספטמבר

המגייסים הבולטים: מור בית השקעות וילין לפידות ■ בולטים לרעה עם פדיונות ענק: אלטשולר שחם, אקסלנס ואילים ■ מסתמן: הציבור יוצא מהאפיקים הסולידיים ועובר לנכסי סיכון

אלי לוי/ צילום: אלון רון
אלי לוי/ צילום: אלון רון

נכון לסוף חודש ספטמבר 2017, נקודת השלושת-רבעי שנה, נוהלו בקרנות הנאמנות בשוק המקומי נכסים בשווי מצרפי של כ-233.6 מיליארד שקל, גידול של כ-1% ביחס לסך הנכסים שנוהל בקרנות הנאמנות בסוף חודש אוגוסט השנה, ועלייה ניכרת בהרבה, של כ-9.1%, ביחס לנכסים שנוהלו בשוק זה בסוף 2016. בשקלים מדובר בגידול נאה של כ-19.5 מיליארד שקל בהיקף הנכסים המנוהלים בקרנות הנאמנות, שנובע משתי סיבות: גיוסים חיוביים של כ-14 מיליארד שקל, ותשואה חיובית שנרשמה בקרנות, בממוצע.

ככלל, מתחילת השנה מורגשת יציאה של הציבור מהאפיקים הסולידיים במיוחד, כשהקרנות הכספיות, קרנות אג"ח בארץ שקליות וקרנות אג"ח בארץ מדינה, קטנו במידה ניכרת - הן שקלית והן כשיעור מסך הנכסים המנוהלים בשוק קרנות הנאמנות. מנגד, יש מעבר לנכסי סיכון, כשקרנות האג"ח הקונצרניות חווות תקופה שונה במהותה. כך, קרנות אג"ח בארץ - חברות והמרה, ובעיקר קרנות אג"ח בארץ כללי, צמחו מתחילת השנה הן שקלית והן ביחס לשוק קרנות הנאמנות כולו. לצד זאת, גם הקרנות המנייתיות, בארץ ובחו"ל, והקרנות הגמישות, גדלו במיליארדי שקלים בכל אפיק, וגם כשיעור מסך השוק.

על-פי אתר רשות ני"ע, נכון לסוף ספטמבר היו בקרנות המחקות נכסים בשווי כולל של כ-27.5 מיליארד שקל, כך שבשקלול הכספים שמושקעים באמצעות תעודות הסל, מושקעים בכלי השקעה פסיביים - שבהגדרה עוקבים אחר השוק ולא מנסים להכות אותו - נכסים בשווי מצרפי של כ-121.9 מיליארד שקל - כ-37% מסך שוקי קרנות הנאמנות ותעודות הסל, יחדיו.

הגיוסים והפדיונות בשוק קרנות הנאמנות - ספטמבר 2017
 הגיוסים והפדיונות בשוק קרנות הנאמנות - ספטמבר 2017

בחודשיים: אילים פדו 2.6 מיליארד ש'

שני גופים ממשיכים לבלוט לחיוב בצמרת הגופים המגייסים: מור בית השקעות, שהפך לאחרונה לציבורי, עם גיוסים של מעל ל-5 מיליארד שקל מתחילת השנה; וילין לפידות, שכבר שנים בולט בשיעורי צמיחה מרשימים, עם יצירות של כ-4.1 מיליארד שקל מתחילת 2017. לצידם, גם אנליסט בולטת לחיוב וממשיכה תקופה טובה עם גיוסים בהיקף כולל של כ-2.9 מיליארד שקל מתחילת השנה, כשבית ההשקעות אי.בי.אי ממשיך גם הוא את המומנטום החיובי, עם גיוסים של יותר מ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה. עוד שלושה גופים מסמנים את 2017 כהצלחה - לפחות עד כה: רוטשילד, סיגמא (שחצו לראשונה את רף ה-3.5 מיליארד שקל בשווי הנכסים המנוהלים), ואיילון.

מנגד, ישנם כמה גופים שהיו שמחים למחוק את 2017 מספריהם. בראשם אלטשולר שחם, אקסלנס ואילים, עם פדיונות של מיליארדי שקלים כל אחד, מתחילת השנה. לגבי הראשון נזכיר כי מדובר בגוף שמיזג לתוכו את קרנות הנאמנות של מנורה מבטחים פיננסים, שקיבלה מניות בחברת הניהול. ביחס לחברה השנייה, שחווה תקופה קשה גם כן, נזכיר כי לאחרונה מוזגה קסם לתוך חברת תעודות הסל של בית ההשקעות, כשהמנכ"ל אמיר גיל עזב ובמקומו מונתה אביגיל קולנדר, שפועלת תחת מנכ"ל קסם, אבנר חדד.

ומה לגבי אילים? עד לא מזמן דובר על גוף קטן שרשם הצלחה אדירה וצמח בשיעורים מרשימים. עתה, לצערו, מדובר בגוף שהולך וקטן וממחיש - בפעם האלף ואחת - עד כמה שוק קרנות הנאמנות הוא תנודתי, שהחמצה בתפיסת ההשקעות ואובדן תשואה עלולים לגרור קריסה במערכות הדירוג הבנקאיות ובעקבות זה - נהירה החוצה של כספים. כך, בחודשיים האחרונים בלבד פדתה אילים סך מצרפי של כ-2.65 מיליארד שקל מהקרנות שבניהולה. בהתחשב בכך שכיום מדובר בגוף שמנהל בקרנות הנאמנות שלו נכסים בשווי של כ-7.4 מיליארד שקל, הרי שמדובר באיבוד נכסים מהותי.

עוד נציין שתי חברות גדולות, שנמנות על "אריות" השוק: מיטב דש שממשיכה לגייס והראל פיא, שיש לה הנהלה חדשה יחסית, ושנמצאת במה שנראה כמו תחילת שינוי כיוון - לחיוב.

תעודות הסל חזרו לגייס

בעוד שבקרנות הנאמנות יש מגמה חיובית של גיוסים זה זמן, שוק תעודות הסל המשיך להציג פדיונות. זה פסק בספטמבר. באיגוד לשכות המסחר מגלים כי "לאחר שנה וחצי של פדיונות, בספטמבר 2017 גייס שוק תעודות הסל מעל חצי מיליארד שקל". רונן סולומון, מנהל תחום פיננסים ושוק ההון באיגוד, מוסיף ומפרט כי "מאז פברואר 2016 שוק תעודות הסל בעיקר פודה, לרבות מספר חודשים של פדיונות גם בשנת 2015".

עוד אומרים באיגוד לשכות המסחר כי "מגמת הפדיונות מתעודות סל על מדדי מניות בארץ ממשיכה, כשמתחילת השנה נפדו כ-5.2 מיליארד שקל", תוך שסולומון מציין כי "היקף הנכסים המנוהל על-ידי ארבעת מנפיקי תעודות הסל בישראל, עמד בסוף חודש ספטמבר 2017 על כ-94.3 מיליארד שקל, לעומת כ-93 מיליארד שקל שנוהלו בסוף חודש אוגוסט 2017. בשיא ניהל שוק תעודות הסל 121.6 מיליארד, בפברואר 2015". החברה המנהלת היחידה שרושמת מתחילת השנה גיוסים היא הראל סל, כשבספטמבר אף אחד מהשחקנים בשוק לא פדה.

שוק תעודות הסל בספטמבר 2017
 שוק תעודות הסל בספטמבר 2017