מאבק ברודקום-קוואלקום: התככים מאחורי הקלעים בהיי-טק

העסקה הזו יכולה הייתה להיות עסקת ההיי-טק הגדולה ביותר בכל הזמנים, אילו רק יצאה לפועל ■ המציאות המתפתחת אל מול עינינו בין שתי ענקיות הטכנולוגיה מוכיחה שהיא שוב עולה על כל דמיון - והיא גם לא מצחיקה בכלל

סטיב מולנקופף, מנכ"ל קוואלקום / צילום: רויטרס, Michael Fiala
סטיב מולנקופף, מנכ"ל קוואלקום / צילום: רויטרס, Michael Fiala

בשבוע שעבר כתבנו כאן על ניסיון הרכישה המתוקשר של חברת קוואלקום על ידי חברת ברודקום, הקטנה ממנה במקצת. ברודקום הגישה הצעת רכש עוינת לחברת קוואלקום במחיר של 130 מיליארד דולר (70 דולר למניה, 60 במזומן ו-10 במניות).

העסקה הזו יכולה הייתה להיות עסקת ההיי-טק הגדולה ביותר בכל הזמנים, אילו רק יצאה לפועל. אבל, נכון לאתמול, קשה לחזות האם אכן היא תתממש.

הדירקטוריון של קוואלקום פרסם אמש הודעה לעיתונות, שבוע ימים לאחר שברודקום הודיעה בפומבי על כוונתה להשתלט על החברה. תחת הכותרת "הדירקטוריון של קוואלקום דוחה פה-אחד את הצעתה הבלתי רצויה של ברודקום", צוטט יושב ראש הדירקטוריון פול ג'ייקובס במילים שאינן משתמעות לשני פנים: "ההצעה של ברודקום מפחיתה באופן דרמטי בערכה של קוואלקום בהשוואה למעמדה המוביל בטכנולוגיות המובייל ולהזדמנויות העומדות בפני החברה לצמיחה בעתיד".

ואילו סטיב מולנקופף, מנכ"ל החברה, הוסיף כי "אין אף חברה אחרת בתעשיית המוליכים למחצה, הממוצבת טוב יותר בתחום המובייל, האינטרנט של הדברים, תעשיית הרכב, מחשוב הקצה ורשתות התקשורת. אנחנו בטוחים ביכולת שלנו לייצר ערך עבור בעלי המניות שלנו תוך שאנחנו ממשיכים לצמוח בפלחי השוק האטרקטיביים האלה ותוך שאנחנו מובילים את המעבר לטכנולוגיות הדור החמישי בסלולר".

או, במילים אחרות, כל הסיבות בגללן ברודקום כל-כך רוצה להשתלט על קוואלקום, הן אלה שמדרבנות את בכירי יעד ההשתלטות לנסות להתנגד לכך בכל תוקף.

ההודעה של קוואלקום מסתיימת בהצהרה של טום הורטון, אחד מחברי הדירקטוריון שלה, שציין כי ההצעה גם עלולה למשוך אש מכיוון הרגולטורים, העלולים להתנגד ליצירתו של מונופול עולמי בתחום השבבים לתעשיית התקשורת והמובייל.

מהן האפשרויות העומדות בפני הצדדים בקרב ההשתלטות או ההגנה, תלוי במתבונן, המתפתח על הבמה המרכזית של ההיי-טק העולמי? סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה על שיחות ודיונים קדחתניים בין בכירי קוואלקום לבין בעלי מניות גדולים בחברה על מנת לשכנע אותם שההצעה איננה כדאית ולגייס אותם למאבק נגד ההשתלטות.

מהצד השני, גוברות ההערכות בשוק שברודקום תנסה להציג מועמדים אוהדים לה במועד הקרוב שנקבע להצבעה על חברי בורד חדשים בקוואלקום (המחויבת לתהליך הזה בהיותה חברה ציבורית).

אם אכן תנקוט צעד כזה, ברודקום תעמיד לבחירה חברי בורד שיתמכו מבפנים, מתוך קוואלקום, בהצעת הרכש ויאלצו את הנהלת החברה להיכנס למשא-ומתן עימה. סביר להניח, שבמהלך כזה תסכים ברודקום להעלות את המחיר, על מנת לאפשר לחברי הבורד ה"שתולים" מטעמה לשכנע את בעלי המניות של היריבה קוואלקום, שהם עשו את הטוב ביותר וההצעה המשופרת אכן ראויה להתקבל בברכה מצידם.

חשוב לזכור שההצעה הזו מגיעה על רקע הדרדרות בערך המניה של קוואלקום, תוצאות עסקיות חלשות יחסית לשנים קודמות ומאבק משפטי יקר וגם מדאיג מול אפל. כל אלה יכולים לגרום לבעלי המניות של קוואלקום לפרפרים מוצדקים בבטן בבואם לדחות את ההצעה של ברודקום ולהוריד אותה מעל הפרק.

ומאחר שכל זה קורה אל מול עיניהן הבוחנות היטב של המובילות העולמיות בשוק המוליכים למחצה - סמסונג אלקטרוניקס ואינטל, אסור לפסול את האפשרות שגם הן ייכנסו בשלב כלשהו לזירה. והן יכולות לעשות זאת אם על ידי פנייה לרגולטורים בארצות הברית, בסין ובמקומות אחרים בבקשה למנוע את העסקה הנרקמת בטענה להיווצרותו האפשרית של מונופול ואם על ידי הגשת הצעה משלהן, מה שעלול לטרוף את הקלפים מחדש.

תככים ומזימות

הסיפור הזה, כרגע, רחוק מלהסתיים. והא יכול לספק חומר לסדרת מתח לא רעה על התככים והמזימות מאחורי הקלעים שעל בימת ההיי-טק הזוהרת. מי שצפו בדבקות בעונות השונות של הסדרה "סיליקון וואלי" חשבו אולי שתיאור התככים וניסיונות ההשתלטות המתוארים שם הם מופרכים ודמיוניים, גם אם מצחיקים ביותר, לפחות על המרקע הקטן.

אבל, המציאות המתפתחת אל מול עינינו בין שתי ענקיות הטכנולוגיה מוכיחה שהיא שוב עולה על כל דמיון. והיא גם לא מצחיקה בכלל, בטח שלא את המנהלים הבכירים, הן בקוואלקום והן בברודקום. בסדרה הזו, הקורית במציאות, צד אחד ייצא מנצח וזוהר, וצד אחר ילקק את פצעיו במשך זמן רב. ואנחנו נמתין בעניין רב לפרק הבא בסדרה.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל.