המדינה וכיל מתכתשות - ומי יגזור קופון של 2 מיליון שקל?

החשכ"ל האריך את ההתקשרות עם פרופ' בן שחר כיועץ בבוררות בין המדינה לכיל, אף שההליך הסתיים לפני שנה ■ האוצר: "הבוררות טרם הסתיימה. ההחזר ליועצים עדיין נדון"

פרופסור חיים בן שחר / צילום: תמי הרפז
פרופסור חיים בן שחר / צילום: תמי הרפז

החשב הכללי במשרד האוצר מאריך שוב ואף מרחיב - והכול בפטור ממכרז - את ההתקשרות עם הכלכלן פרופ' חיים בן שחר ועם ד"ר גיורא אגם לצורך המשך הייעוץ בבוררות בין המדינה לכיל - מפעלי ים המלח וחברות-הבת. ההתקשרות נקבעה למשך שנתיים מלאות נוספות, מיום 24.12.2017 ועד ל-31.12.2019, כאשר בפועל כבר לפני שנה, בנובמבר 2016, הסתיימו כלל הליכי הבוררות בניצחון מכריע למדינה. אולם כעת מתברר כי הסאגה לא הסתיימה והוויכוחים בין הצדדים נמשכים.

השבוע התכנסה שוב ועדת פטור ממכרז, שבראשה יובל רז סגן בכיר לחשב הכללי, רו"ח ויקטור וייס סגן בכיר לחשב ועו"ד אביעד נמיקובסקי מהלשכה המשפטית - והמליצה לחשב רוני חזקיהו להמשיך לתת פטור ממכרז להתקשרות עם היועץ הכלכלי, בהיקף של 2 מיליון שקל כולל מע"מ, למשך שנתיים, בתוספת של 50 אלף שקל במקרה שיתקיימו נסיעות עבודה לחו"ל.

נימוקי הוועדה, כפי שנכתבו במסמכי ההמלצה למתן המשך הפטור ממכרז, מנוסחים באופן מליצי למדי ונראים כמכוונים מראש להגנה על ההחלטה מפני כל ביקורת עתידית אפשרית, בין ציבורית ובין של מבקר המדינה. בנימוקים נכתב כך: "על-מנת לאפשר את המשך ניהול ההליך המשפטי במקצועיות ובמיומנות הנדרשת ולשם שמירה על אחידות ורציפות השירותים, נדרשת הרחבת ההתקשרות עם פרופ' בן שחר לאור העובדה כי מדובר בסוגיה מורכבת ורחבת היקף ונוכח התארכות ההליך המשפטי, המדינה נדרשת לליווי מקצועי נרחב".

הבוררות שנפתחה בתחילת 2011, לאחר שנים ארוכות של ויכוחים, התחמקויות ובקשות מנומסות מצד חשבים כלליים, נגעה במחלוקת העמוקה וארוכת השנים על תשלומי תמלוגים בגין מוצרים המיוצרים על-ידי חברות-הבת הרבות שהקימו מפעלי ים המלח וכיל, שאליהן הועברו פעילויות שבסיסן במינרלים המופקים על-ידי החברה מים המלח. זאת, מבלי לשלם את התמלוגים הנדרשים שנקבעו בתנאי הזיכיון וההתקשרות בין המדינה לחברה.

לצורך הבוררות גייס משרד החשבת הכללית דאז, מיכל עבאדי בויאנג'ו, שורה של יועצים מומחים, שפעלו לצד בכירי משרד אגף החשב הכללי, האוצר ופרקליטות המדינה. עם המגויסים החיצוניים נמנים עורכי הדין גיל אורון, עודד רביבי ודורון קול ממשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות', והכלכלנים פרופ' בן שחר, פרופ' אשר בלאס ופרופ' לוסיאן בבצ'וק. ככל הידוע ההתקשרות עם פרופ' בן שחר נמשכת מאז שנת 2000.

יש לציין כי המשרד ממשיך את רוב ההתקשרויות, בפטור ממכרז המתקבל מפעם לפעם. בין היתר גם עם פרופ' אשר בלאס, גם עם משרד עורכי הדין פישר בכר חן וול אוריון ושות', וגם עם יועצים אחרים.

מחלוקת על קביעת הבוררים

למרות פסק הבוררות החד-משמעי, הפרק השלישי, המשלים ו"הסופי", כפי שצוין בעת שהתקבל ב-10.11.2016, שקבע את אופן חישוב הריבית וההצמדה בתשלומים שעל חברת מפעלי ים המלח מקבוצת כיל שבשליטת עידן עופר, לשלם למדינה בגין התמלוגים - מתברר כי ההליכים והוויכוחים נמשכים עוד ועוד. פסק הבוררות ניתן על-ידי הבוררים שופטת העליון בדימוס טובה שטרסברג כהן ועורכי הדין אלכס הרטמן ורם כספי. אלה קיבלו את רוב עמדות המדינה באשר לחישוב התמלוגים שכיל צריכה לשלם עבור שימוש העבר במינרלים שהיא מפיקה מים המלח ובאתרים אחרים, שהם משאבי טבע של המדינה.

במהלך שנות הבוררות, פסיקות הביניים, החל מ-2011 ועד לשלב השלישי המרכזי בבוררות בסוף 2016, העבירה כיל למדינה סכום של כ-600 מיליון שקל. ההחלטה הסופית מנובמבר 2016 קבעה שסך התשלום למדינה אמור לעמוד על 850 מיליון שקל. ממסמכי הפטור ממכרז עולה שלמרות החלטת הבוררות החד-משמעית, ממשיכה להתקיים מחלוקת בין המדינה לכיל בעניין חישוב התמלוגים, יותר נכון המחלוקת בפרשנות על קביעת הבוררים לעניין חישוב התמלוגים ומחירי ההעברה שבין חברת-האם לחברות-הבת. לפיכך הגישה המדינה תביעה על סך 265 מיליון שקל נגד מפעלי ים המלח. המשך העסקת בן שחר והיועצים האחרים נועד לתביעה זו.

ממשרד האוצר נמסר: "עד כה קיבלה מדינת ישראל סכום כולל של כ-900 מיליון שקל מחברת מפעלי ים המלח בגין תמלוגים ששולמו בחסר למדינה בשנים 2000-2015. מדובר על הליך בוררות מורכב ביותר הדורש ירידה לפרטים מקצועיים.

"הבוררות בין המדינה לבין חברת מפעלי ים המלח בנוגע לתשלום תמלוגים בחסר טרם הסתיימה. המדינה הגישה חוות-דעת נוספת להרכב הבוררים בגין תמלוגים שטרם שולמו על-ידי החברה, והיא נדונה בימים אלה במסגרת הבוררות.

"ההתקשרות עם פרופ' בן שחר התחילה בשנת 2010 והוא מלווה את המדינה כיועץ פיננסי כלכלי יחד עם פרופ' בלאס לכל אורך הבוררות. אנו מעריכים כי הבוררות צפויה להסתיים בפרק זמן שלא ייארך על שנתיים ולכן בוצעה הארכת ההתקשרות לתקופה זו. התשלומים ליועצים מתבצעים לפי היקף הייעוץ בפועל. החזר הוצאות המדינה בבוררות ליועצים השונים עדיין נדון על-ידי הרכב הבוררים".