חטיף אנרגיה מאירופה: 2018 פותחת חזק

תחזית לקפיצה ברווחי החברות דחפה את העליות בשווקים ■ איפה תהיה העלייה החדה יותר, לאיזה סקטור כדאי לשים לב, ומי עלול לאכזב?

חטיף אנרגיה מאירופה
חטיף אנרגיה מאירופה

שנת 2018 נפתחה במגמה חיובית חזקה בשוקי המניות, כאשר משקיעים בכל העולם ממהרים להביע אופטימיות לגבי מצב החברות, גם אחרי העליות המרשימות בשווקים ב-2017. נתונים כלכליים מצוינים, ריבית שצפויה להישאר נמוכה יחסית לאורך זמן רב וחלופות השקעה לא מספקות, הם מהגורמים המרכזיים התורמים לכך שיותר ויותר משקיעים הגדילו את החשיפה שלהם למניות עם פתיחת השנה.

עונת הדוחות הכספיים לסיכום הרבעון הרביעי של 2017, שהחלה בעולם בשבוע האחרון, יחד עם תחזיות החברות לשנה הקרובה, הן גורם מרכזי נוסף לגל העליות הנוכחי בשווקים הפיננסים. לפי תחזיות האנליסטים, ברבעון הקרוב צפויה צמיחה דו-ספרתית גבוהה ברווחי החברות בכל העולם - מה שתרם לכך שבשבועיים הראשונים של 2018 ראינו עליות של מעל 4% במדדים S&P 500 ונאסד"ק, עליות של כ-3% באירופה (כמעט 4% בצרפת) ומעל 4% ביפן, הונג קונג וסין.

אירופה מככבת

בעונת הדוחות הנוכחית צפויה להימשך המגמה שהחלה ברבעון הקודם, כאשר לראשונה מזה שנים החברות מחוץ לארה"ב הפגינו צמיחה גבוהה, בדומה לחברות האמריקאיות. מגמה זו צפויה לבלוט בכל 2018. החברות באירופה צפויות להציג ב-2018 צמיחה חזקה במיוחד ברווחים, של כ-40%, לעומת כ-24% ברווחי החברות האמריקאיות, לפי ריכוז תחזיות אנליסטים של בלומברג.

מי שתוביל את הצמיחה באירופה, היא גרמניה, שבה צפויה הרווחיות של החברות במדד דאקס לזנק ברבעון הקרוב בכ-50% ובשנה הקרובה כולה בכ-40%. במידה רבה, זו תולדה של הרכב המדד והחברות המובילות בבורסה בגרמניה, שמעניקות משקל גדול יחסית לחברות מתחומי התעשייה וחומרי הגלם, שנהנים מהתאוששות בכלכלה הגלובלית, וכן מהבולטות של חברות הרכב, שנהנות מהשיפור בכלכלה האירופית, הגידול באשראי ובצריכה הפרטית.

בהתחשב בתחזיות האלה, התמחור של שוק המניות הגרמני ממשיך להיראות אטרקטיבי בהשוואה לארה"ב וגם למדינות אחרות באירופה. מכפיל הרווח העתידי ל-12 החודשים הקרובים של הדאקס הוא 13.7, לעומת 15.2 במדד סטוקס 600 האירופי או 18.5 ב-S&P 500. גם מכפילי הרווח, ההון והמכירות בשוק הגרמני אטרקטיביים יותר.

מבחן אמריקאי

כמו ב-2017, גם כעת התמחור של S&P 500 נראה באופן יחסי יקר יותר משווקים אחרים, אבל נמוך יותר מכפי שהיה למשל בתחילת השנה שעברה. בשנה החולפת הצליחו החברות להפגין צמיחה חזקה מספיק שהצדיקה את המכפילים הגבוהים ואף יותר מכך - מה שהוביל לתשואה נאה של כ-20% במדד בשנה החולפת.

עם זאת, יש להביא בחשבון כי המכפיל של S&P 500 ל-12 החודשים הקרובים (18.5) מוטה כרגע כלפי מטה, וזאת בשל ההשלכות של רפורמת המס של טראמפ, שתוריד את מיסי החברות. השפעת הרפורמה היא חד-פעמית, דבר שלא בא לידי ביטוי במכפילים.

הסקטורים שבהם צפויה הצמיחה החזקה ביותר ברבעון הנוכחי ובשנה הקרובה בשוק האמריקאי, הם חברות האנרגיה שצפויות לצמוח בכ-50% ב-2018 וחברות חומרי הגלם שיצמחו בכ-20%. אלה סקטורים שבאופן מסורתי המשקיע הישראלי פחות נוטה להיחשף אליהם, אולי לאור התנודתיות הגדולה שמאפיינת אותם. ב-2018 עליית מחירי הנפט וחומרי הגלם אמורה לבוא היטב לידי ביטוי ברווחיהן.

חברות האנרגיה הן גם אלה שצפויות לרשום את הצמיחה החזקה ביותר בהכנסות בשנה הקרובה, עם עלייה של 12%. אחרי האכזבה שלהן ב-2017. סקטור האנרגיה היה אחד החלשים ב-S&P 500 בשנה האחרונה עם תשואה מצטברת שלילית של 3% - הסקטור הזה מגיע מרמה נמוכה יחסית, כך שפוטנציאל ההפתעה שלו ב-2018 גבוה יותר.

צמיחה משמעותית צפויה השנה גם ברווחי סקטור הפיננסים. סקטור זה צפוי לרשום ברבעון הרביעי עלייה של 15% ברווחיות וב-2018 הוא צפוי לזנק ב-25%, הודות לתהליכי ההתייעלות בשנים האחרונות, בזכות עליית הריבית בארה"ב (זו שהייתה וזו שתהיה), על רקע הרווחים הנאים מהעלייה בהיקפי המסחר בני"ע בעולם והודות להתאוששות בתחום האשראי לצרכנים ועסקים. הבנקים בארה"ב אמנם ייפגעו מרפורמת המס של טראמפ בשל נכסי המס הנדחים הגדולים במאזנים שלהם, אך מנגד הם ירוויחו יותר מירידה של כ-8% בשיעור המיסוי עליהם.

סקטור הבנקים צפוי לבלוט להערכתנו גם מחוץ לארה"ב, בשווקים כמו אירופה וישראל, מאחר שגם אחרי שבלט בשנה האחרונה - התמחור שלו עדיין נמוך יחסית לסקטורים אחרים. מכפיל הרווח העתידי של סקטור הפיננסים האמריקאי הוא 14.2.

גם בחברות הטכנולוגיה האמריקאיות צפויה צמיחה חזקה, עם עלייה של מעל 20% ברווחים ב-2018. ב-2017 סקטור הטכנולוגיה היה החזק ביותר מבין המגזרים במדד S&P 500, עם עלייה של יותר מ-35%, אך לנוכח תחזיות הרווח של הסקטור, הוא לא יקר יחסית לעצמו. המכפיל העתידי של סקטור הטכנולוגיה הוא 18.9, כאשר בשנה האחרונה המכפיל היה גבוה מ-20. גם אם נביא בחשבון כי המכפיל האמיתי, ללא השפעות הרפורמה במס, גבוה קצת יותר, עדיין הוא לא גבוה בשיעור דרמטי מרמתו הממוצעת בשנים האחרונות.

חטיף אנרגיה מאירופה
 חטיף אנרגיה מאירופה

המתעוררים יתעוררו?

השווקים המתעוררים בלטו בביצועים פנומנליים ב-2017, עם עלייה של מעל 35% במדד מניות השווקים המתפתחים של MSCI. בשנה הקרובה צפויה צמיחה חזקה של 30% ברווחיות של החברות האלה וגם התמחור שלהן נראה אטרקטיבי.

עם זאת, ההיחלשות המשמעותית של הדולר בכל העולם, ובמיוחד מול השווקים המתעוררים, כמו גם עליית התשואות הממשלתיות בארה"ב, עלולות לפגוע בביצועים של השווקים האלה. התחזקות המטבעות המקומיים פוגעת בכושר התחרות של השווקים המתעוררים ובאופן היסטורי תשואות אג"ח גבוהות יותר בארה"ב מרתיעות משקיעים אמריקאים מחשיפה לשווקים המתעוררים. לפיכך, נראה כי רמת הסיכון הטמונה בשווקים האלה גדולה יותר ב-2018 מכפי שהייתה בשנה הקודמת.

מניתוח זרימת הכספים לשוקי המניות בעולם בשבועיים הראשונים של 2018, עולה כי קרנות סל על מניות גייסו כ-30 מיליארד דולר ונראה כאן מגמה דומה לתחזיות שנגזרות מהדוחות: קצת פחות ממחצית מהסכום זרם למדדים בארה"ב וכל השאר לשווקים אחרים, שצפויים ליהנות מצמיחה חזקה יותר. הנתונים האלה מחזקים את התופעה שראינו במהלך השנה האחרונה ושבמסגרתה הגדילו משקיעים בעולם באופן משמעותי חשיפה לשוקי מניות מחוץ לארה"ב - שווקים מפותחים, בעיקר אירופה ויפן, וגם שווקים מתעוררים, תופעה שאנו מעריכים שתאפיין את 2018.

הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

מה יעשו הסקטורים ב-S&P 500 ב-2018
 מה יעשו הסקטורים ב-S&P 500 ב-2018