הכדורגל פופולרי, אבל הספורטאים העשירים נמצאים בכדורסל

רשימת 100 הספורטאים המכניסים של "פורבס" כוללת 40 שחקני NBA • מדוע אף ספורטאית לא נכללת ברשימה ולמה הכסף נמצא בעיקר בארה"ב?

המונדיאל ברוסיה והפופולריות של הכדורגל העולמי מייצרים איזו תחושה שהענף הזה גם מייצר את המיליונרים הגדולים ביותר. אבל אם יש קשר ברור בין כסף גדול לספורט הרי שהוא קשור בדרך כלל דווקא למקום הגיאוגרפי שבו הוא מתקיים: והכסף, בכל מה שקשור לספורט מקצועני, נמצא בעיקר בארצות הברית.

רשימת 100 הספורטאים המכניסים בעולם שמפרסם "פורבס" השבוע מראה כי 75 עושים זאת במסגרת הליגות המקצועניות בארה"ב. הספורט שמספק הכי הרבה ספורטאים לרשימה, אולי באופן מפתיע, הוא דווקא הכדורסל - 40 שחקנים, כולם שחקני NBA כמובן, תוצאה של הפריחה בליגה שהוביל הסכם השידורים בסך 24 מיליארד דולר שנחתם ב-2015 ל-8 שנים והקפיץ את שכר השחקנים לרמה כמעט דמיונית. ליגת ה-NFL מספקת 18 ספורטאים לרשימה, ליגת הבייסבול האמריקאית 12, ורק 9 שחקני כדורגל בתוך המאייה.

כמה דברים שאפשר ללמוד מהרשימה: במקום הראשון מדורג המתאגרף פלויד מייוודר עם הכנסה של 275 מיליון דולר בשנה האחרונה, שנובעת מהופעה בקרב אחד בלבד (!) - בזכות שיטת תשלום המבטיחה לו שכר על בסיס כמות צופי טלוויזיה הרוכשים את הקרב בו הוא משתתף. במקרה שלו הבטיח הקרב המפורסם באוגוסט 2017 מול קונור מקגרגור לרשת "שואוטיים" הכנסות של 370 מיליון דולר מפיי-פר-ויו בלבד. את החמישייה משלימים ליונל מסי במקום השני עם 111 מיליון דולר, תוצאה של החוזה החדש שחתם בברצלונה; כריסטיאנו רונאלדו עם 108 מיליון דולר; המתאגרף ולוחם ה-MMA קונור מקגרגור עם 99 מיליון דולר; וניימאר, שבזכות המעבר לפריז סן ז'רמן, הכניס העונה 90 מיליון דולר.

מה שיותר מעניין הוא לראות לאן נע היום הספורט - המשכורות המשולמות לשחקנים נהיות מרכיב פחות משמעותי בחבילה הכוללת. מתוך הכנסה כוללת של 3.8 מיליארד דולר שרשמו הספורטאים ברשימה, 23% מהסכום מגיע מספונסרים והסכמים מסחריים. עבור כמה מהם מדובר בעיקר בכספים שמגיעים "מחוץ למגרש" - למשל, הטניאי רוג'ר פדרר עם הכנסה כוללת של 77.2 מיליון דולר בשנה האחרונה (מקום 7 בדירוג המרוויחים), מתוכה 65 מיליון דולר מהסכמים מסחריים וספונסרשיפ. כוכב ה-NBA לברון ג'יימס הוא הספורטאי השני הכי ממוסחר, עם הכנסה של 52 מיליון דולר מפעילות מסחרית, בעיקר בזכות חוזה עם נייקי, מתוך הכנסה כוללת של 85.55 מיליון דולר. כריסטיאנו רונאלדו מדורג שלישי בין הספורטאים הממוסחרים עם הכנסה של 47 מיליון דולר מחסויות בלבד, שנשענת גם היא בעיקר על הסכם עתק עם נייקי. הגולפאי טייגר וודס מכניס כמעט את כל הכסף שלו - 42 מיליון דולר מתוך הכנסה כוללת של 43.3 מיליון דולר, בזכות הסכמים מסחריים.

הרשימה גם מראה שהספורט המקצועני ברמות השכר הגבוהות הוא נחלתם של גברים בלבד. ברשימת ה-100, שבעבר עוד אכלסה ספורטאיות כסרינה וויליאמס ומריה שראפובה, אין אף ספורטאית. הסיבה העיקרית היא העובדה שבספורט הנשים לא קיים עומק כלכלי ברמות הגבוהות, ועם הכניסה של סרינה ושראפובה לשלהי הקריירה - דבר המתבטא בירידה בהכנסה - לא קמה אייקונית אחרת שמתקרבת לכניסה לרשימה. 

10 הספורטאים המכניסים בעולם (2018); נתונים: "פורבס"

1. פלויד מייוודר (אגרוף) 275 מיליון דולר
2. ליונל מסי (כדורגל) 111 מיליון דולר
3. כריסטיאנו רונאלדו (כדורגל) 108 מיליון דולר
4. קונור מקגרגור (MMA ) 99 מיליון דולר
5. ניימאר (כדורגל) 90 מיליון דולר
6. לברון ג'יימס (כדורסל) 85.5 מיליון דולר
7. רוג'ר פדרר (טניס) 77.2 מיליון דולר
8. סטפן קארי (כדורסל) 76.9 מיליון דולר
9. מאט ריאן (פוטבול) 67.3 מיליון דולר
10. מאתיו סטפורד (פוטבול) 59.5 מיליון דולר