סטיבן לוי בעדות בתיק ישראל ביתנו: "זה היה מפחיד, קיוויתי שזה לא אמת"

שלב ההוכחות בפרשת השוחד המכונה "פרשת ישראל ביתנו" המשיך היום עם עדותו של הלוביסט סטיבן לוי • למרות שהעיד במשך 6 שעות, השופט צייין כי לוי, שהורשע במסגרת תת-הפרשייה של עמותת איילים, "לא סיפק את הסחורה"

סטיבן לוי היום / צילום: שלומי יוסף
סטיבן לוי היום / צילום: שלומי יוסף

סטיבן לוי, לוביסט לשעבר בחברת השדלנים אימפקט, הגיע היום (ב') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב (השופט ירון לוי) כדי למסור עדות במשפטה של סגנית שר הפנים לשעבר, פאינה קירשנבאום, במסגרת פרשת השוחד המכונה "פרשת ישראל ביתנו".

עדותו של לוי, שהורשע אף הוא על חלקו בפרשה, עסקה באירועים שהתרחשו סביב תת-הפרשייה של עמותת איילים ובאחת מ"הדרכים היצירתיות" שלכאורה נקטה קירשנבאום על-מנת לקבל בחזרה נתח מאותם כספים קואליציוניים שדאגה להקצות לעמותה.

לא סיפק את הסחורה

לוי נשאל על-ידי בא-כוח הפרקליטות, עו"ד ד"ר יונתן קרמר, על "הדרכים היצירתיות" שמצאה קירשנבאום (לכאורה), בסיוע יד-ימינה לשעבר, דאוד גודובסקי (ששימש כמנהל אגף הארגון של המפלגה ביתנו), כדי להשיב לכיסה או לכיס מקורביה חלק מהכספים הקואליציוניים שהעבירה מפלגתה, ישראל ביתנו. גודובסקי, אגב, הורשע, על-פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, בשורת עבירות של לקיחת שוחד, נידון ל-7 שנות מאסר, וערעורו לבית המשפט העליון תלוי ועומד.

כא החל מעין "דו-שיח" של חירשים, כאשר הפרקליטות מנסה להוכיח את אותם "דרכים יצירתיות" שבהם הועבר הכסף, ולוי באופן שיטתי אינו משיב לעניין או לשאלות שנשאל, ובלשונו של השופט - "לא סיפק את הסחורה".

לוי כן התייחס בנוסף בעדותו להסכם המושחת לכאורה שאליו הגיעו איילים מצד אחד וקירשנבאום וגודובסקי מהעבר השני. לוי אישר בדבריו כי העיקרון שעל בסיסו עבד חלוקת הכספים הקואליציוניים הוא "שליש/שני שליש", דהיינו ש"חלק מהכסף (2/3 - מ' ש') הוא לצורכי הפעילות השוטפת של העמותה, וחלק מהתקציב (1/3 - מ' ש') בהתאם לפרויקט המשותף"; אולם הוא דבק בגרסתו כי כל הפרויקטים המשותפים היו חוקיים לגמרי.

עו"ד קרמר התקשה גם לקבל מלוי תשובות ברורות לגבי דברים שאמר בחקירותיו במשטרה, בין השאר, בנוגע ל"דרכים היצירתיות" להעברת חלק מהכספים הקואליציוניים חזרה לקירשנבאום ולמקורביה, ובכלל אלה טענות הפרקליטות הנוגעת להעסקת פעילים של המפלגה על-ידי עמותת איילים בתמורה לקבלת הכספים הקואליציוניים.

אולם באשר לדרך יצירתית אחת - הנוגעת לדרישתו של גודובסקי מהעמותה, לפיה על העמותה להעסיק את חברת הכנסת לשעבר ליה שמטוב, כתנאי להעברת מיליון וחצי שקל מהכספים הקואליציוניים לידי העמותה בפעימה הראשונה וכן 1.5 מיליון שקל נוספים שיועברו - הסכים לוי להרחיב.

בעדותו פירט לוי כי הוא התנגד לתנאי זה שהציב גודובסקי. זאת, לדבריו, מכיוון "שליה שמטוב לא מתאימה לפרופיל של איילים, וגם כי איילים לא רצו להזדהות עם ישראל ביתנו". לוי עומת על-ידי באי כוח הפרקליטות עם האזנת סתר בה ציינה הבוסית לשעבר שלו, אורית לרנר, כי התנאי של גודובסקי מהווה תנאי מאוד בוטה.

לטענתו, באותו שלב "אני לא הבנתי שזה בגבול הפלילי, אלא הקוסמטי".

במהלך העדות השמיעה הפרקליטות מספר האזנות סתר נוספות שבוצעו במהלך החקירה הסמויה, במסגרתן נדמה כי גודובסקי מבקש מלוי למצוא לו עמותה נוספת מלבד איילים עמה הוא "יכול לעבוד" ואשר "מצליחה להסוות את זה".

המשפט האחרון גרם לשופט ירון לוי להתערב בחקירה ולנסות להבין מסטיבן לוי מה המשמעות של הדברים. סטיבן לוי ניסה לייחס למשפט האמור ניסיון של גודובסקי להתנער מההסכם עם איילים ולחפש תחתיה עמותה חדשה שתשתף איתו פעולה.

אולם נראה כי את השופט לוי התשובה הזו לא שכנעה (בלשון המעטה). בהתאם, השופט לוי התערב וציין, בזהירות המתבקשת ו"מבלי לקבוע מסמרות בדבר", כי נשמע ש"זה לא שהוא (גודובסקי - מ' ש') אומר שאיילים לא מספקים את הסחורה (ולכן הוא מחפש עמותה חדשה תחתיה - מ' ש'). הוא למעשה אמר 'אני לא רוצה לשים את כל הביצים בסל אחד'".

"זה היה נראה הזוי ומפחיד, וקיוויתי שזה לא אמת"

בעדותו התייחס לוי גם לפגישה שהתקיימה בבית קפה בתל-אביב, במהלכה דרש גודובסקי מראשי העמותה (יו"ר העמותה מתן דהן וסגנו דני גליקסברג) לקבל מהכספים הקואליציוניים המועברים לעמותה חצי מיליון שקל במזומן "לצורכי המפלגה".

לפי לוי, מדובר היה בדרישה מפורשת של גודובסקי, לקבל בחזרה כחצי מיליון שקל מתקציבים המועברים לעמותה על-ידי ישראל ביתנו, וזאת "לטובת צרכים של המפלגה". לוי טען כי נוכח אותה דרישה, "התפוצצה" הפגישה.

לוי נימק כי "זה היה נראה הזוי ומפחיד, וקיוויתי שזה לא אמת. אני חזרתי ודיווחתי לבוסית שלי אורית (אורית לרנר - מ' ש') שאמרה לי להתרחק מזה". 

לוי נדרש לנושא "הדרכים היצירתיות" ו"הפרויקטים המשותפים" גם בחקירה הנגדית שערך לו בא-כוחה של קירשנבאום, עו"ד גיורא אדרת. במסגרת החקירה הנגדית העיד לוי כי הפרויקטים המשותפים "היו פרויקטים אמיתיים". בנוסף התייחס לוי גם להסכם חלוקת הכספים ("השליש/שני-שליש") אליו הגיעו מפלגת ישראל ביתנו (באמצעות פאינה וגודובסקי) ועמותת איילים.

לדבריו, על "החלוקה החליטו יחד העמותה וישראל ביתנו, במסגרתה ההחלטה על איזה פרויקט מקדמים שמתאים לאג'נדות של שניהם". לוי הסביר כי הסיבה שלא כל ה-100% עובר לפרויקט, היא שחלק מהכספים עוברים לפעילות השוטפת של העמותה.

במהלך עדותו ציין לוי בפני בית המשפט כי חקירותיו במשטרה התנהלו בדרך לא ראויה. לדבריו, "המשטרה לא חיפשה את האמת, היא חיפשה להרשיע". טענות אלה זכו לחיזוק מצד עו"ד גיורא אדרת, שציטט עשרות משפטים בוטים ואלימים מילולית שהטיחו חוקרי המשטרה בלוי במהלך חקירותיו.

נזכיר כי סטיבן לוי הורשע על-ידי השופט צבי גורפינקל בעבירה של הפרת אמונים בתאגיד במסגרת הסדר טיעון באותו תיק, ונגזרו עליו 3 חודשי מאסר שרוצו בדרך של עבודות שירות. במסגרת תת-הפרשייה הורשע יו"ר העמותה, מתן דהן, במתן שוחד לפאינה קירשנבאום ומקורביה בתמורה לתקציבים שהועברו לעמותה מהכספים הקואליציוניים של המפלגה.

*** חזקת החפות: פאינה קירשנבאום לא הורשעה בכל עבירה במסגרת פרשת ישראל ביתנו. המשפט הפלילי מצוי בשלב ההוכחות, ובמסגרת זו נשמעים עדי התביעה תוך ניסיון של המדינה לבסס את האישומים. בשלב הבא תינתן לקירשנבאום האפשרות להציג את עדי ההגנה ואת טענותיה. במהלך המשפט טוענת קירשנבאום לחפותה, וכל עוד היא לא הורשעה, היא זכאית ליהנות מחזקת החפות.