בריק: יש להקים ועדת חקירה בראשות שופט עליון לבדיקת צה"ל

אלוף במיל' יצחק בריק השתתף הבוקר בוועדה לביקורת המדינה והתייחס לביקורת שלו כלפי מוכנות צה"ל למלחמה • "אין כאן עניין אישי. אני רוצה שלא נחזור לטראומה של מלחמת יום הכיפורים"

אלוף במיל' יצחק בריק / צילום: אביב חופי
אלוף במיל' יצחק בריק / צילום: אביב חופי

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני), קיימה הבוקר (ד') דיון פומבי בנוגע לביקורת של אלוף במיל' יצחק בריק לגבי מוכנות צה"ל למלחמה. בעבר כינסה יחימוביץ' דיון מן הסוג הזה, שהתקיים בדלתיים סגורות.

בפתח הדברים אמרה יחימוביץ' שרמת הלחצים לבטל את הדיון הזה "חרגה מעבר לכל פרופורציה - כמעט באופן חסר תקדים. 1001 דרכי שכנוע, הפצרות, אזהרות, ונסיונות להראות כאילו לוועדה אין סמכות". עוד ציינה יחימוביץ' כי אתמול נוצר מצב כאילו האויב זה בריק ולא איראן חזבאללה או חמאס. "זה לא מקובל עליי. קראתי את הדוח. לא מסכימה עם חלקים ועם אחרים כן".

ברקע הדברים עמדה גם ביקורת חסרת תקדים של האלוף במיל' ח"כ אלעזר שטרן שקרא לבריק לא לבוא ולהטריד את הח"כים עם הביקורת על הצבא. "נמאס מן ההתנהלות שלך, שחרר אותנו" כתב לו שטרן במכתב.

בריק ציין בדבריו כי הביקורת שלו מבוססת על שיחות ובדיקות עם מאות ואלפי חיילים ומפקדים. "לא רבתי עם אף אחד, אין כאן עניין אישי. אני רוצה שלא נחזור לטראומה של מלחמת יום הכיפורים. אך מתרחש תהליך הידרדרות של שנים. יש תרבות ארגונית קלוקלת ולא מתעסקים בליבה של הבעיה". 

אלוף במיל' יצחק בריק וח"כ שלי יחימוביץ' בוועדת הביקורת למדינה / צילום: איה מזרחי, דוברת ח״כ יחימוביץ
 אלוף במיל' יצחק בריק וח"כ שלי יחימוביץ' בוועדת הביקורת למדינה / צילום: איה מזרחי, דוברת ח״כ יחימוביץ

בריק קרא להקמת ועדת חקירה בראשות שופט: "על-מנת שנוכל להיכנס לשינוי מן היסוד של התרבות הארגונית של צה"ל ולתקן את הקשיים במערכת".

בריק אמר כי התרבות הארגונית בצה"ל כיום היא החמורה ביותר מזה עשרות שנים, "מאז שהתגייסתי לצבא". הוא ציין שמפקדים לא נדרשים להסביר ביצועים, לא נדרשים לעמוד בסטנדרטים, אין התייחסות לביקורת על מערכת הביטחון, אין תיקון ליקויים.

בריק סיפק דוגמה מדוח ביקורת על חטיבת שריון, שבוצע על-ידי 25 קצינים (אך לא יכול היה לפרט מתוך הדוח הסודי). לדבריו דוח הביקורת על אותה חטיבת השריון הושלם לפני שנה, אך דבר לא נעשה לתקן ולהתייחס לדוח. "תפסיקו להגיד בריק בריק, זה דוח של קצינים מקצועיים שהיו בצוות הביקורת".

בריק ציין כי החיילים הצעירים והקצינים הצעירים שמדווחים לו, ומשוחחים עמו לא תמיד מודעים לתמונה הכוללת. הוא סיפר כיצד צה"ל איבד שליטה על נושא השימוש בניידים על-ידי החיילים. "לא יתכן שחיילים יושבים בשמירות עם סמארטפונים, נכנסים לשיעורים עם סמארטפונים, והם מנהלים שיח שמאבד כל מנהיגות ופיקוד. הם נכנסים לצוק איתן לתוך המלחמה עם ניידים שניתן לאכן אותם. זה עולם שהשתגע".

לדבריו, בצה"ל מזניחים את שגרת הטיפול בנשקים, "חיילים יורדים משבוע מבצעי ולא מפרקים ולא מנקים את הנשקים. אין בעולם צבא כזה. איך ינצחו ככה מלחמות?". הוא ציין שבצה"ל אין נוהג של חניכה וליווי של קצינים צעירים. "המג"דים נמצאים כל הזמן בדיונים ולא מגיעים לגדודים ולחנוך את המ"פים והמ"מים הצעירים". בנושא לקצינים צעירים, בריק ציין שלא מדריכים אותם לנהל שגרת מחנה בנושאים מגוונים של קיום מסדרים, ניקיון נשק, חתימה על ציודים, אובדן נשק, וניהול שמירה.

ראש חטיבת הביטחון במשרד מבקר המדינה, תא"ל במיל' יוסי ביינהורן, הציג בפתח הדברים את הליקויים שנמצאו בדוח מבקר המדינה משנת 2014 בנוגע לכשירות לא מספקת של מפקדים, אשר לדבריו עוברים הכשרות קצרה מדי. בנוסף התייחס ביינהורן למוכנות ימ"חים, וכשירות מערך המילואים.

תא"ל אורי גורדין, רמ"ד זרוע יבשה, אמר בדיון: "הצבא מוכן למלחמה. אני יודע זאת מן המג"דים, מפקדי הזרועות, מח"טים. יצא דוח שלנו שבו כל המח"טים מציפים בעיות, אך אומרים שהצבא מוכן למלחמה".

עוד ציין גורדין כי עם "הכניסה לשנה הרביעית של תר"ש גדעון, הושקעו עוד 2 מיליארד שקל ביחידות זרוע היבשה. יש עוד דברים לטפל בהם, אך חשוב להגיד שצה"ל הוא צבא מבוקר מאוד, כל יחידה עוברת ביקורת, המטה הכללי מבקר, ומבקר המדינה. יש מבקרים פנימיים וחיצוניים, וצה"ל עושה הרבה לתקן את הליקויים". 

באשר לשימוש בוואטסאפ כדרך תקשורת בצבא, אמר גורדין כי הקצינים והחיילים מקיימים תקשורת מגוונת בדרכים מודרניות, כולל בניידים, אבל "אין הורדת פקודות מבצעיות באמצעות וואטסאפ, הפקודות ניתנות בקשר. יש פקודה של הרמטכ"ל לא להעביר פקודות בוואטסאפ. כל מי שחייל ונמצא בטירונות, יודע שאין לו אפשרות לתקשר, למעט אחרי השעות של סיום המשימות. אנחנו מתמודדים עם שינוי הנורמות כל הזמן, וברור שיש מדי פעם חריגות מן הנורמות, ואנחנו מתקנים".

באשר למצב הימ"חים, אמר גורדין כי הוא מזמין את ח"כ יחימוביץ' עם הוועדה לבוא לביקור פתע באיזה ימ"ח שהיא תבחר. "ההזמנה פתוחה, בטוח יש פערים בחלק מן המקומות, אבל אנחנו שקופים ופתוחים לביקורת", אמר. 

אלוף במיל' איל בן-ראובן (המחנה הציוני) אמר בתגובה לדברים הקשים של בריק, שגם כחבר ועדת חוץ וביטחון הוא קרא את הדוחות של בריק, יצא עם כמה חברי כנסת לימ"חים בצפון, נפגש עם מפקדי אוגדות וחטיבות במילואים והלך לדבר עם אנשים שהוא בחר (ולא לפי בחירת הצבא).

לדבריו, "אין ויכוח שחסרות משאיות בימ"חים, וחסר שדרוג בימ"חים, ואין ויכוח על המשכורות הנמוכות של הנגדים בימ"חים, ואין ויכוח שיש צורך במתקן אימונים ליחידות בצפון, ולא בצאלים, אך לעומת זאת בפגישות שלי עם מג"דים ומח"טים במילואים, אנשים שלא עושים חשבון ואומרים את האמת בפרצוף, אך מה שאתה עושה להגיד למפקדי צה"ל שפיהם ולבם לא שווים, זה שיגעון".

בן-ראובן הרים את קולו על בריק ואמר כי מעשיו גורמים לאימון הציבור בצה"ל. "יש גבול למה שנעשה פה. אני תמיד מדבר בשקט. אני אומר לך, ידידי בריק, אתה עברת את הגבול". 

במהלך הדיון ציין גורדין כי הוא לא מכיר אנשים בתוך צה"ל שהטילו דופי ודיברו נגד פועלו של בריק. יו"ר הוועדה, ח"כ יחימוביץ', השיבה לו: "אליי התקשרו גורמים מצה"ל כדי לפגוע ביושרתו של בריק".