המזון מתייקר, ההלבשה לא: כחלון יאריך את ביטול המכסים גם על פריטי הלבשה

תוכנית "נטו הוזלות", שנכנסה לתוקף לפני כשנה והביאה לביטול מכסים על פריטי הלבשה בשיעור 6%, תימשך • ל"גלובס" נודע כי בתור פיצוי אושרו מענקים במסלול פריון לתעשיית הטקסטיל המקומית בהיקף של 30 מיליון שקל

שר האוצר משה כחלון / צילום: ארז דולב
שר האוצר משה כחלון / צילום: ארז דולב

המזון מתייקר, אבל ההלבשה לא: על רקע גל ההתייקרות במשק, מתברר כי ביטול מכסי המגן על יבוא פריטי ההלבשה צפוי להימשך - כך הכריז הערב (מוצ"ש) שר האוצר משה כחלון. ההכרזה הזו מגיעה בניגוד להמלצת הראשונית של משרד הכלכלה, לפיה יש להחזיר את מכסי המגן על-מנת לתמוך בתעשיית הטקסטיל המקומית.

לצד קטגוריית ההלבשה, מדובר בהארכת צו שעה כולל לתוכניות ההוזלה שהוציא לדרך כחלון לפני כשנה. לפי האוצר, שווי הארכת ביטול צווי המכס מוערך בכ-1.5 מיליארד שקל.

על אף שהצעד הזה מתרחש בניגוד להמלצה הראשונית של משרד הכלכלה להחזיר את המכסים, ל"גלובס" נודע כי בתור חלופה למכסי המגן, אושר תקציב של 30 מיליון שקל למענקים במסלול פריון לענף הטקסטיל ולתעשייה המקומית שנפגעת מהמהלך, כך לפי גורמים במשרד הכלכלה. מדובר בתוכנית מענקים שתצא לדרך כבר ברבעון הראשון של 2019, כשהמענקים אמורים להציע תמיכה שתחזק את עסקי הטקסטיל המקומיים. כלומר, יצרנים שמייבאים בדים אך מייצרים את הסחורה שלהם בישראל ומתקשים להתחרות בפריטי האופנה המיובאים.

בחודשים האחרונים פועלים במשרד הכלכלה על-מנת להחזיר את המכס על יבוא בגדי נשים לישראל. ההמלצה הראשונית של משרד הכלכלה לאוצר כללה החזרת מכסים על 10 פריטי לבוש לנשים, בהם יש "ייצור מקומי בהיקף העולה על 20% מנתח השוק".

הרשתות נושמות לרווחה

מדובר בהקלה אדירה לרשתות האופנה הגדולות, שבחודשים האחרונים נאבקו נגד ההמלצה של משרד הכלכלה בנוגע להחזרת המכסים. ברשתות ובאיגוד לשכות המסחר הביעו חששות ותסכול מהמהלך, שלפי ההמלצה היה אמור להיכנס לתוקפו בחודש ינואר, ובמסגרתו היה אמור לעלות המכס בשיעור של 6%-12%. ברשתות טענו כי המהלך הזה יביא עליית מחירים לצרכן ולבלימה של מגמת הורדת המחירים שהתרחשה מתחילת השנה האחרונה בשיעור של כ-7%, אשר התאפשרה, בין היתר, בזכות קביעת מכסי המגן על 0%.

בהקשר זה מסר הערב שר האוצר כחלון בהודעה לתקשורת: "בשנתיים האחרונות הוכחנו שהורדת המכסים מורידה את מחירי המוצרים", והוסיף כי "בכל מקום שתהיה עליית מחירים לא מוצדקת, נפחית מכסים ונגדיל את התחרות בשוק".

לדבריו, "על אף הלחצים הגדולים המופעלים עלינו כדי להחזיר את המכסים ולהעלות מסים, נמשיך בביטול צווי המכס לטובת ציבור הצרכנים. שיהיה ברור: כל מי שיעלה מחירים לציבור הצרכנים, שלא בצדק - יתחרט על כך במהרה".

הפטורים יוארכו בעוד קטגוריות

הצעד הזה של שר האוצר מתרחש על רקע גל של עליות מחירים בתחומים אחרים, כאשר עשרות חברות מזון שכבר הודיעו כי על העלאת מחירי המוצרים שלהן, לצד עליות מחירים גם על החשמל והמים. בנוסף לאופנה, מבקש שר האוצר להאריך את הפטור ממכסים גם בקטגוריות נוספות, לגביהן לא היה ויכוח על הימשכות הפטור.

ביניהן, מסגרת תוכנית "נטו משפחה", במסגרתה באפריל 2017, בוטל שיעור מס קנייה על טלפונים סלולריים, שעמד קודם לכן על 15%, וכן בוטל המכס על נעלים וגם על עדשות ומסגרות למשקפיים וחלקיהם, שעמד קודם לכן על 12%. במסגרת תוכנית "נטו תינוקות", שהחלה בדצמבר 2017, בוטל שיעור המכס על מוצרי תינוקות נבחרים, שעמד קודם לכן על 12%.

בנוסף, במסגרת תוכנית "נטו הוזלות" בוטל שיעור מס הקנייה החל על מוצרי אלקטרוניקה בידורית, וכן בוטל שיעור המכס על מוצרי חשמל לבית וחלקיהם, תמרוקים וקוסמטיקה, צעצועים ואביזרי ספורט, מוצרי תאורה - קודם הביטול שיעור המכס עליהם עמד על 12%; וכן בוטל שיעור המכס על מוצרי טקסטיל והלבשה נבחרים, שלפני הביטול עמד על 6%.

מהאגודה לעידוד ייצור האופנה בישראל נמסר: "בימים אלה מקיים שר הכלכלה דיונים בהם מעורבים יצרני האופנה הישראלים, יבואני האופנה בעלי רשתות האופנה הגדולות ונציגי משרד הכלכלה. המטרה היא לאפשר את המשך קיום ענף ייצור האופנה בישראל מבלי להביא לעליית מחירים".

דן אלחרר, ראש מטה ממשל של האגודה לעידוד ייצור האופנה בישראל, מסר: "שר הכלכלה אלי כהן ושר האוצר משה כחלון מודעים לכל השיקולים וההשלכות בנושא אי-הטלת מכסי מגן על פרטי יבוא המיוצרים בסין או תשובה מקבילה אשר תאפשר את המשך ייצור האופנה בישראל. הסינים מסבסדים באופן לא חוקי את היצואן הסיני בשיעור של 16%, ובכל העולם מוטלים מכסי הגנה אשר נועדו להגן על התעשייה המקומית. המדינה צריכה לקבל החלטה ברורה האם היא מוותרת על העשייה המקומית, כן או לא! אם המדיניות היא שמירה על הייצור כחול-לבן, צריך לאפשר לנו להתקיים, מבחינת שוויון והגינות במיסוי".