האם יין מכרם יחידני הוא אכן "טוב" מיין משלל כרמים?

יין יחידני, כזה שבא מכרם ספציפי, הוא אחד המושגים הנחשקים ביותר בשיווק יין מודרני • מה עומד מאחורי המונח רווי הסתירות?

יקב הרי גליל./ צילום.: עמית גירון
יקב הרי גליל./ צילום.: עמית גירון

עולם היין המודרני מלא בשלל מושגים. חלקם קלים יותר להבנה (12 חודשי יישון בחבית), וחלקם קצת פחות (טעם שלישוני). אחד המושגים הנחשקים ביותר בשיווק יין מודרני, אם כי גם בייצורו, הוא יין מכרם ספציפי ומובחן. כרם יחידני, בלשון מקצועית.

והנה, אף שקל מאוד להסבירו - יין שכל ענביו הגיעו מכרם אחד ויחיד - הרי שבכל זאת מדובר במינוח מלא סתירות. והרי גם הכרם הגדול של יקב ברקן בחולדה, למעלה מ-1,000 דונם, הוא "כרם יחידני". עכשיו לך תשווה אותו ליין המופק לא סתם מכרם בודד אלא מכמה שורות ממנו, כפי שקורה ביינותיה הגדולים של בורגון למשל.

כמעט כל יין בורדולזי או בורגוני ראוי לשמו הוא יין מכרם יחידני. איש אינו משתמש במושג הזה שם. Single Vineyard הוא כמובן מושג שהומצא באמריקה, בקליפורניה, שהתקנאה באחותה הגדולה בורדו, ורצתה גם. וכך, אל תאמר עוד קברנה סוביניון של רוברט מונדבי, למשל, אלא כזה המגיע מכרם To Kalon, כרם שניטע כבר ב-1868!

מכאן אתם מבינים אולי שהמונח כרם יחידני נועד בעיקר כדי להבדיל יינות כאלה מאחיהם המגיעים משלל כרמים. במיוחד כשמדובר ביצרן, כלומר יקב, מסחרי גדול. כמו אותו מונדבי, או למשל יקב הרי גליל בישראל. ובכל זאת, כשיקב כמו הרי גליל שלנו, שהתפרסם בעיקר - לפחות בתחילת דרכו - כיצרן אמין של יינות זולים ויומיומיים, מחליט לייצר יינות מכרמים יחידניים, ולא רק אחד או שניים אלא כבר שלושה, אתה מבין שהמונח הזה כנראה תפס, לא רק אצל חובבי היין המושבעים אלא גם אצל צרכנים מזדמנים. ואם לא תפס, הרי שיש מי שרוצה שיתפוס.

זה נובע קודם כול משיקולי יוקרה (כמעט כל יין בוטיק הוא יין מכרם יחידני, למשל), אבל גם מרצון כן ואמיתי, מנומק ב"הוכחות", שיין המגיע מכרם ספציפי הוא מבטא נאמן יותר של טרואר יחיד ומיוחד, אותו מונח צרפתי חמקמק הבא לבטא את סך כל המרכיבים הסביבתיים, ובראשם כמובן הכרם שממנו הגיע היין. כרם שהצרפתים, למשל, אבל גם האיטלקים, יטענו בתוקף שהוא חשוב אפילו יותר מזן הענבים הגדל בו. ואם תשאלו מדוע אם כן לא מגדלים קברנה סוביניון בבורגון או פינו נואר בבורדו, שהרי הכרם הוא הקובע לשיטתם - ובכל זאת אינם נוהגים כך? ובכן, שאלה מצוינת…

מיכה ועדיה, היינן הראשי של יקב הרי גליל, אומר שבחירה כזו מצדם באה לספר סיפור קצת יותר מעמיק על המקום שממנו מגיע היין. נאמנים לערכים הולכים ומחמירים של שימור סביבה, רק טבעי הוא שאנשי היקב יזמו מהלך כזה. היינות הזניים הצעירים נותנים ביטוי בעיקר לזן שממנו יוצרו, יינות יראון ומירון היוקרתיים מציגים את יכולת ההתיישנות של זנים מסוימים, והם בלנדים של זנים שונים, מכרמים שונים. יינות הכרמים היחידניים, לעומתם, מציגים לראווה את פריים של כרמים שהוכיחו את עצמם במצטיינים במיוחד.

יקב הרי גליל מעמיק כאמור את מחויבותו האקולוגית, עוד נדבך חשוב במאבק האינסופי לשמירה על כדור הארץ, שהוא בסופו של דבר, הכדור היחיד שיש לנו, כולל היין שהוא נותן לנו. ועדיה וצוותו מרססים, למשל, את כרמיהם באוזון במקום בחומרי הדברה מזיקים, מהלך חדשני ופורץ דרך, זאת בנוסף לשלל פרקטיקות אחרות.

האם יין מכרם יחידני הוא אכן "טוב" או טעים יותר מיין משלל כרמים? כנראה שלא בהכרח. ועדיין, החיפוש הנצחי אחר מאפיין סביבתי הנותן בתורו טעם ייחודי, הוא כנראה כזה שלא ייגמר לעולם. לפחות לא בעולם היין.

טעימה | יינות יחידניים, יקב הרי גליל

כרם יפתח 2015. יין הסינגל וינארד הראשון של יקב הרי גליל, שזה לו כבר הבציר השלישי, ממוקם כפי ששמו מרמז ליד קיבוץ יפתח שבעמק קדש. הכרם ניטע כבר ב-1996, בגובה 420 מטר, והיין שלפנינו מורכב מ-75% ענבי מרלו ו-25% פטי ורדו. זהו יין אלגנטי עם טעמי פירות יער בולטים ומרקם עשיר ומפתה. 188 שקל

כרם הסלע 2015. כרם הסלע ממוקם בסמוך לקיבוץ מלכיה וניטע בשנת 2005 בגובה של 726 מטר. יין כרם הסלע מורכב מ-100% ענבי סירה והוא עשיר וכבד, כפי שקורה לא פעם עם ענבי סירה, ועם טעמי פרי בולטים וגם אותם טעמי פלפל שחור שרבים מחפשים ביינות סירה, וכאן גם מוצאים. 188 שקל

כרם המעיין 2016. המצטרף האחרון לעת עתה לסדרת הכרמים היחידניים הוא כרם המעיין, שניטע ב-2003 והוא נמצא בסמוך לקיבוץ יראון, שבו ממוקם היקב. על התווית האחורית מצוין אפילו שמו של אבנר ענווה, הכורם, במחווה יפה. זן הברברה הצפון איטלקי שממנו עשוי היין, מוסתר אומנם קמעה בטעמי חבית טיפה דומיננטיים מדי, אך שומר על חמיצותו הקלאסית ויוצר יין אלגנטי, רציני וחגיגי. 188 שקל