פייסבוק מזהירה: הרגולציה עלולה לסכל את השקת המטבע הדיגיטלי ליברה

ייתכן כי המטבע הדיגיטלי ליברה, שפייסבוק תיכננה להשיק כבר בשנה הבאה, לא יושק לעולם - כך עולה מהדוחות שפרסמה פייסבוק בשבוע שעבר • כפי שנחשף היום ב"גלובס", בתחילת השבוע התקיימה לראשונה פגישה בירושלים בין הצוות הבין-משרדי הממשלתי בנושא מטבעות וירטואליים לבין תומר בראל, סגן נשיא Calibra, הממלא תפקיד מרכזי בפרויקט ליברה

דיוויד מרכוס, העומד בראש תוכנית המטבע הדיגיטלי של פייסבוק / צילום: REUTERS/Erin Scott
דיוויד מרכוס, העומד בראש תוכנית המטבע הדיגיטלי של פייסבוק / צילום: REUTERS/Erin Scott

ענקית המדיה החברתית פייסבוק מזהירה כי לא בטוח שתשיק אי-פעם את המטבע הדיגיטלי ליברה - כך עולה מדוחותיה של החברה לרבעון השני של 2019, שנמסרו ביום רביעי האחרון לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC). האזהרה הזאת מתפרסמת כחודש וחצי בלבד לאחר הכרזתה המתוקשרת של פייסבוק על תוכנית ליברה, שהתפרסמה ב-18 ביוני, ולפיה המטבע הדיגיטלי היה אמור להיות מושק כבר בשנה הבאה.

"אין כל ביטחון שליברה או המוצרים והשירותים שלנו הקשורים בליברה יהיו זמינים בעיתוי הקרוב או בכלל", נכתב בפרק "מידע צופה פני עתיד" בדוח הרבעוני של פייסבוק ל-SEC. לדברי החברה, חוקים וכללים רגולטוריים הנוגעים למטבעות דיגיטליים, "שמתפתחים ושאינם ודאיים", כדבריה, וכן חקירות שמבצעים רגולטורים ברחבי העולם, עלולים "לדחות או לסכל" את ההשקה של ליברה.

פייסבוק הוסיפה בדוחות כי אין לחברה כל ניסיון קודם "משמעותי" עם מטבעות קריפטוגרפיים ועם טכנולוגיית הבלוקצ'יין, מה שעלול להשפיע "באופן מזיק" על יכולתה לפתח ולשווק בהצלחה מוצרים מסוג זה. בסיכום האזהרה, כותבת החברה: "אנו ניחשף גם להוצאות מוגדלות בקשר עם השתתפותנו באיגוד ליברה (קונסורציום של 28 חברות, ובהן גם פייסבוק, שהוקם בשווייץ לצורך פיתוח הפרויקט; ר"ק) ובפיתוח ושיווק המוצרים והשירותים הקשורים בפרויקט, והשקעותינו בתחום עלולות שלא להיות מוצלחות. כל אחד מהאירועים האלה עשוי להשפיע באופן מזיק על העסקים, המוניטין והתוצאות הפיננסיות שלנו".

דיון ראשון על ליברה עם רגולטורים בישראל

האזהרה המשמעותית הזאת בדוחותיה של פייסבוק, נמסרה כמה ימים בלבד לפני אירוע רגולטורי משמעותי שנחשף היום באתר "גלובס". כפי שדיווחנו הבוקר, ל"גלובס" נודע כי ביום ראשון דנה ענקית הטכנולוגיה לראשונה במטבע הדיגיטלי שלה עם רגולטורים ישראלים. הדיון התקיים במשרדי בנק ישראל בירושלים, בפגישה ראשונה בין הצוות הבין-משרדי הממשלתי בנושא מטבעות וירטואליים לבין תומר בראל, סגן נשיא Calibra - חברה בת של פייסבוק, הממלאת תפקיד מרכזי בפרויקט המטבע הדיגיטלי ליברה.

על הפגישה בירושלים בין בראל, אחד ממייסדי פרויקט המטבע הדיגיטלי של פייסבוק, לבין הצוות הבין-משרדי בנושא מטבעות וירטואליים מבוזרים, נודע ל"גלובס" ממקורות המעורבים בעניין. בצוות משתתפים נציגים של בנק ישראל, משרדי האוצר והמשפטים, רשות ניירות ערך, רשות המסים, הרשות לאיסור הלבנת הון והמועצה הלאומית לכלכלה. כמו כן, מיוצגת בצוות רשות שוק ההון, המפקחת, בין השאר, על ארנקים דיגיטליים ועל נותני שירותים במטבעות דיגיטליים.

בבנק ישראל אישרו ל"גלובס" כי הפגישה עם בראל אכן התקיימה. מהבנק נמסר כי "הצוות הבין-משרדי לתיאום רגולטורי בנושא נכסים וירטואליים מקיים פגישות עם גופי פינטק מהארץ ומהעולם כדבר שבשגרה, ובמסגרת זו התקיימה גם הפגישה המדוברת". עם זאת, הפגישה של הצוות ביום ראשון לא היתה עם עוד "גוף פינטק" רגיל, אלא עם אחד המנהלים הישראלים הבכירים בפייסבוק, הנמנה עם הצוות המוביל עבור ענקית המדיה החברתית הבינלאומית את פרויקט המטבע הדיגיטלי שלה, ליברה.

מקורות המעורבים בעניין מסרו ל"גלובס" כי בפגישה אמר בראל לחברי הצוות כי 80% מהסוגיות הנוגעות לפרויקט ליברה "סגורות" מול הרגולטורים בארה"ב. בדברים אלה, ככל הנראה, הוא התייחס לביקורת שנמתחה באחרונה על פרויקט ליברה מצד המחוקקים בארה"ב, בין השאר, בשימועים שנערכו החודש בקונגרס ובסנאט האמריקאי, בהשתתפותו של דיויד מרכוס, מנכ"ל קליברה. כפי שפורסם ב"גלובס", בקונגרס אף הועלתה דרישה מפייסבוק להקפיא את פיתוח המטבע הדיגיטלי שלה, עד שיינתן מענה על כל החששות הרגולטוריים בעניין. גם יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאואל, הצטרף לדרישה זו.

הפעילות של קליברה, שבראל הוא אחד מראשיה, מתנהלת ממרכזי הפיתוח של פייסבוק בניו יורק ובתל אביב. בראל, שמונה לתפקידו כסגן נשיא בפייסבוק במאי 2018, סיפר לאחר הכרזת התוכנית כי העבודה על הפרויקט בישראל "מתמקדת בארנק הדיגיטלי קליברה, ניהול סיכונים, ציות (Compliance), שירות לקוחות, יכולות טכניות, בניית כלים ועוד".

עוד נודע ל"גלובס" כי בשיחה עם הצוות הבין-משרדי בירושלים, הביע בראל מחויבות לכך שליברה תעמוד בכל הדרישות הרגולטריות גם בישראל. הוא אמר לחברי הצוות כי ישראל יכולה וצריכה להיות שחקן מרכזי בכל הנוגע למטבע הדיגיטלי ליברה. בראל אף הבטיח בפגישה כי לפייסבוק עצמה לא תהיה גישה למידע של המשתמשים במטבע, וכי לא ייעשה כל שימוש לא ראוי במידע של המשתמשים בליברה.

מחברת פייסבוק לא נמסרו אישור או תגובה למידע שנחשף על ידי "גלובס" על הפגישה בין סגן נשיא קליברה לצוות הבין-משרדי. עם זאת, במענה לפניית "גלובס", מסרה דוברת פייסבוק: "אנו יודעים כי המסע להשקת ליברה יהיה ארוך וכי לא נוכל לעשותו לבד. התקשרות עם רגולטורים, קובעי מדיניות ומומחים היא קריטית להצלחת ליברה. זאת היתה כל הסיבה לכך שפייסבוק יחד עם חברים אחרים באיגוד ליברה שיתפו מוקדם יותר את התוכניות שלנו. פרק הזמן מעכשיו ועד להשקת ליברה נועד לקיום תהליך פתוח ושיתופי. אנו ניקח את הזמן כדי שהדבר ייעשה בצורה נכונה".

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.