הפתרון של ימינה למחירי הדיור: חצי מיליון תושבים לשטחים

מפלגת ימינה בראשות איילת שקד הציגה היום ביישוב אלקנה את תוכניתה להורדת מחירי הדיור, שכוללת הגדלת היצע הדירות במערב השומרון למאות אלפי ישראלים והארכת קו הרכבת הקלה עד לצומת תפוח • שר החינוך, הרב רפי פרץ: "השומרון הוא הפתרון למצוקת הדיור והמחיה"

ראשי מפלגת ימינה במסיבת עיתונאים ביישוב אלקנה / צילום: מפלגת ימינה
ראשי מפלגת ימינה במסיבת עיתונאים ביישוב אלקנה / צילום: מפלגת ימינה

מפלגת "ימינה" השיקה הבוקר (ד') את תוכנית הדיור של המפלגה במסיבת עיתונאים ביישוב אלקנה, במעמד יו"רית הרשימה, איילת שקד, השרים בצלאל סמוטריץ' והרב רפי פרץ והשר לשעבר נפתלי בנט.

התוכנית מתבססת על תחזית הגידול בתושבי מדינת ישראל, שצפויה להכפיל את אוכלוסייתה עד 2040. לדברי שקד, "הקסמים השונים שראינו בשנים האחרונות - פשוט לא עובדים, גוש דן צפוף כמו עזה ויקר כמו ניו יורק". על רקע זה, ובהתאם לאידאולוגיה של המפלגה, הוחלט כי תוכניות הדיור החדשות ירוכזו במערב השומרון ויאפשרו לחצי מיליון ישראלים, לרכוש דירה מחיר מוזל ובמרחק חצי שעה מגוש דן. יש לציין כי גם תוכנית הדיור שמקדם מינהל התכנון היום, מתבססת על הנחה זו של הגידול באוכלוסייה, אך פורסת בצורה גאוגרפית שונה את יחידות הדיור החדשות שיוקמו.

את תוכנית הדיור של ימינה צריך לייחס לכמה ממטרותיה המרכזיות. האחת המדינית, סיפוח שטחי C לישראל, בתחילה באמצעות החלת החוק הישראלי על המתנחלים, האזרחים הישראלים תושבי יהודה ושומרון ואחר-כך סיפוח מלא של השטח. נתניהו כבר עשה כמה צעדים בכיוון, אחד מהם הוא ההצהרות במערכת הבחירות אודות החלת החוק על האזרחים הישראלים והשני צעד ממשי שעבר בישיבת קבינט לפני חודש שבה השתתף בצלאל סמוטריץ' - הסכמה לבניית אלפי יחידות דיוק לפלסטינים תושבי שטחי C.

איך זה מתיישב? ישראל קיבלה כאן החלטה של ריבון, והדגישה בהודעות כי מדובר לפלסטינים שהינם תושבי איזור C בלבד בשל הגידול הטבעי שלהם. מונח שגם בימין משתמשים בו בדרישה לבנייה בהתנחלויות. כלומר ישראל היא היא השולטת גם לטווח הארוך ומקבלת החלטות בעלות משמעויות של קבע ולא לפי המצב המוזר של הסכמי אוסלו שהוגדרו הסכמי ביניים, ולכן לפיהם לכאורה אין לבצע אקטים בעלי משמעות ארוכת טווח. נראה כי הסכמתו של סמוטריץ' והסכמת הקבינט לבנייה הזו הושגה בתמורה להרחבת הבנייה ביהודה ושומרון למתנחלים, כולל הקמה של יישובים חדשים. כפי שמציעה תוכנית ימינה הנוכחית. סמוטריץ' יותר מרמז על כך כשהדף את הביקורת מימין על הסכמתו לבנייה לפלסטינים.

המטרה השניה היא הכיוון הכלכלי שאליו הולכת ימינה בשאיפתה לתיקים עתידיים בממשלת נתניהו הבאה. נפתלי בנט מדבר כלכלה באופן מובהק בשבועות האחרונים כולל עימות בטוויטיר/פייסבוק מול עמיר פרץ ותוכניתו הכלכלית ביחד עם צ'אט לייב עם אזרחים בענייני כלכלה. בימינה זוכרים בערגה את אריאל שרון שר השיכון שבתקופתו זו הייתה להתנחלוית תנופת בנייה הגדולה בתולדותיה והגידול העצום באוכלוסייה.

בימינה משלבים בין שתי המטרות, הראשונה האידאולוגית, סיפוח שטחי C והשנייה הדרך המעשית לבצעה.

המחנה הדמוקרטי הגיבו: "שקד וסמוטריץ' החליטו להפוך את כל המדינה למתנחלים. לא רק הדתה במערכת החינוך, הם רוצים להעביר את אזרחי המדינה לגור בהתנחלויות ושם לחנך אותם מחדש לחוקי ההלכה".

לדברי הוגי התוכנית מדובר על 35 אלף דונם של אדמות מדינה, לא כולל שטחי A ו-B ושמורות טבע, אשר ניתן לפתח מחצית מהן, ולהקים עליהן 113 אלף יחידות דיור חדשות על פני 5 שנים, בקצב בנייה של 22 אלף יחידות דיור בשנה. בסיעה הסבירו כי מחיר דירה יעמוד על 950 אלף שקל בהשוואה ל-1.7 מיליון שקל לדירה דומה בגוש דן. את הבנייה תבצע מינהלת ייעודית שתוקם לטובת מטרה זו בתקציב ממשלתי לפיתוח ותשתיות, כאשר תוכניות הבנייה עצמן יקודמו בותמ"ל. בהקשר של הבעלות בקרקעות אמר נפתלי בנט כי "לא מדובר על אדמות של ערבים אלא על אדמות מדינה".

שר התחבורה, בצלאל סמוטריץ' אמר כי קו הרכבת הקלה של גוש דן יוארך באמצעות רכבת פרברית עד צומת תפוח, שיהפוך למרכז תחבורתי אזורי. הוא הוסיף כי קו הרכבת יתוכנן בנוסף להכפלת כביש 5 והפיכתו לכביש דו מסלולי דו נתיבי עד בקעת הירדן בשני מקטעים. בכך ניתן יהיה לחבר את אזור השומרון ובקעת הירדן לרשת התחבורה הציבורית של גוש דן.

"פיתוחה של בקעת הירדן תלויה מאד בתוכנית התחבורה הזו" אמר סמוטריץ'. "הקושי של תושבי הבקעה נובע בעיקר מהמרחק שיוצר נתיב תחבורה מיושן ומרחוק. משרד התחבורה מתייחס ליהודה ושומרון כחלק בלתי נפרד ממדינת ישראל בתפיסה מטרופולינית ומחבר כל אזור אל המטרופולין הקרוב אליו. זאת הדרך האמיתית לחבר את יהודה ושומרון לישראל הקטנה ולהביא עוד חצי מיליון יהודים להתגורר בה. התוכנית הרחבה של הדיור והתחבורה נכונה הן מבחינה אזרחית, מדינית, ערכית ובטחונית".

שר החינוך, הרב רפי פרץ, אמר כי "היום אנו באים עם בשורה: השומרון הוא הפתרון למצוקת הדיור והמחיה. זו לא רק זכותנו על הארץ אלא גם חובתנו כלפי הדורות הבאים. אנחנו מדברים היום על ריבונות שצריכה להיות פה. בהחלת החוק, בתשתיות ובמשאבים כמו תחבורה, חינוך ותעסוקה".

נפתלי בנט שנכח באירוע הוסיף מצידו כי "המצב היום הוא שאין עסקה הוגנת. זוג צעיר שעושה הכל כמו שצריך - הולך לצבא, משלם מיסים, עושה מילואים, עובד קשה - לא יכול לשרוד במדינת ישראל מבחינה כלכלית. זה דבר לא ציוני. צריך לסדר את זה ואפשר, זה לא גזירת גורל. הכלכלה קשורה להחלטות פוליטיות אמיצות של ממשלת ישראל. פשוט לקבל החלטה ולומר כן לאכלוס חצי מיליון ישראלים כאן במערב השומרון. כל מה שמפריד בין בעיית הדיור בישראל לבין הפתרון אליה זה אמירת כן ואומץ לב. "ימינה" בראשות איילת שקד נחושה להחזיר את התקווה המעשית לזוג צעיר שרוצה לחיות בארץ הזו".