יש שכר לאתגר: מנכ"ל אי.די.בי החדש עשוי להרוויח עד 5 מיליון שקל בשנה

לדברי קבוצת אי.די.בי-דסק"ש, מינויו של ערן סער מהווה צעד מהותי למיצוב פעילותה העסקית ואיתנותה הפיננסית של הקבוצה • בין השאר הוא יידרש להוביל את ההתנהלות מול מחזיקי האג"ח של אי.די.בי, שלהם חייבת החברה 2.5 מיליארד שקל

אחרי חודשים ארוכים של משבר הנהגתי וחוסר וודאות, הודיעה ביום חמישי האחרון קבוצת אי.די.בי-דסק"ש (דיסקונט השקעות), שנמצאת בשליטת אדוארדו אלשטיין, על מינויו של ערן סער למנכ"ל שתי החברות - תפקיד שאותו מילא באחרונה מי שנחשב למקורבו של אלשטיין, שולם לפידות, עד למאי האחרון.

סער (47) כיהן במהלך השנים בשורת תפקידים בכירים בסקטור הפרטי והציבורי, ובתפקידו האחרון שימש מנכ"ל קבוצת ההחזקות הציבורית אקויטל, הפועלת בענפי הנדל"ן והאנרגיה, והוביל את שינוי מבנה ההחזקות של הקבוצה באמצעות צעדי מיזוג ורכישות בישראל ובעולם, לצד הובלת הפיתוח העסקי של מאגר הגז הטבעי "תמר" כמנכ"ל ישראמקו.

עוד קודם לתפקידו כמנכ"ל אקויטל, כיהן סער במשך כשנתיים כסמנכ"ל הכספים של הקבוצה והיה אמון על פעילותן הפיננסית של כלל החברות בקבוצה. בסקטור הציבורי, סער כיהן בתפקיד סגן מנהל אגף התאגידים ברשות ניירות ערך. סער, עורך דין ורואה חשבון מוסמך, הוא בוגר הפקולטה למשפטים, בעל תואר שני במימון ובעל תואר ראשון בחשבונאות ומשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים.

לדברי קבוצת אי.די.בי-דסק"ש, הבחירה בסער מהווה צעד מהותי ביישום האסטרטגיה של הקבוצה למינוי דמות בכירה בעלת ניסיון עשיר בפעילות דומה של ניהול קבוצת החזקות, במטרה למצב את פעילותה העסקית ואיתנותה הפיננסית של הקבוצה במגוון ענפי הפעילות.

סער יידרש להוביל מכירת נכסים

אי.די.בי ודסק"ש הן שתי חברות החזקה שהופרדו לפני כשנתיים בצורה מלאכותית. עד לאותה תקופה נחשבה דסק"ש לחברה בת של אי.די.בי, אבל לנוכח דרישות חוק הריכוזיות, מכרה אי.די.בי את מניות השליטה בדסק"ש לידי חברה מקבוצת אלשטיין באמצעות הלוואת מוכר, וכעת אי.די.בי ודסק"ש מוגדרות פורמלית כחברות אחיות. 

עם זאת, בעוד דסק"ש אמורה להמשיך ולרכז את פעילויותיו של אלשטיין בישראל, הרי שבאי.די.בי נותרו נכסים בודדים שעתידים להימכר בשנים הקרובות. נכסים אלה כוללים את יתר ההחזקה בכלל ביטוח, ההחזקה בפרויקט הנדל"ן המניב בלאס וגאס (טיבולי) והבעלות על חברת התעופה ישראייר.

סער בתפקידו החדש יידרש להוביל את מכירת שלושת הנכסים האלה, ובמקביל להוביל את ההתנהלות מול מחזיקי האג"ח של אי.די.בי, שלהם חייבת החברה כ-2.5 מיליארד שקל. עד לסוף נובמבר 2019 אמורה אי.די.בי לפרוע תשלומי קרן וריבית של 541 מיליון שקל למחזיקי האג"ח שלה, שלאחריהן תישאר עם שתי סדרות בלבד, ט' ו-י"ד.

על פי הערכת דירקטוריון אי.די.בי, תגיע החברה ליוני 2021 כשברשותה 181 מיליון שקל, לאחר שהשלימה את מכירת החזקותיה בכלל ביטוח ובישראייר. עם זאת, בפני אי.די.בי יעמדו אז התחייבויות עתידיות בהיקף של כ-2 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח, שלצורך פירעונן תידרש החברה להסתמך בעיקר על פירעון הלוואת המוכר, שמבוסס על דיבידנדים שתידרש דסק"ש לחלק.

אם תצלח אי.די.בי את הפירעונות בנובמבר הקרוב, הרי שבפניה יעמדו שנתיים שבהן היא תידרש לפרוע מדי שנה סכום נמוך יותר, של 280-300 מיליון שקל בשנה. המשוכה הגבוהה הבאה תגיע בסוף 2022, אז תידרש אי.די.בי לפרוע כ-935 מיליון שקל למחזיקי אג"ח י"ד.

החברות של אלשטיין הזרימו סכום עתק

נכון למועד פרסום הדוחות הכספיים לרבעון השני של 2019, מציגה אי.די.בי הון עצמי שלילי בהיקף של 418 מיליון שקל, לצד שווי נכסי נקי (NAV) שלילי של 245 מיליון שקל ורמת מינוף גבוהה ביותר, בשיעור של 123%. נתונים אלה, יש להזכיר, מגיעים לאחר שהחברות שבשליטת אלשטיין, ובראשן החברה הציבורית אירסה, כבר הזרימו לאי.די.בי סכום עתק של כ-2.7 מיליארד שקל.

בתחילת ספטמבר הזרימה אירסה עוד 70 מיליון שקל לאי.די.בי, והיא אמורה להזרים עוד שני סכומים שנתיים זהים בספטמבר 2020 ובספטמבר 2021. דסק"ש הציגה בסוף יוני הון עצמי חיובי של 1.2 מיליארד שקל, NAV של 1.2 מיליארד שקל ורמת מינוף של 69%. 

רשימת הנכסים של דסק"ש כוללת כיום שלוש החזקות מרכזיות: 26% ממניות שופרסל בשווי של כ-1.5 מיליארד שקל, 69% ממניות קבוצת הנדל"ן נכסים ובניין בשווי כ-1.5 מיליארד שקל, וכן 44% ממניות סלקום בשווי כ-400 מיליון שקל.

הצלחה תזכה את סער בהגדלת התמלוגים

סער מצדו מכיר את האתגרים היטב, וינסה לשפר את המצב בזכות היכרותו העמוקה עם שוק ההון המקומי ועם מרבית השחקנים בו. נוסף על כך, יזכה אותו המעבר הזה בשכר בסיס גבוה יותר ובאפשרות להגדלת התגמולים, אם אכן יצליח במשימתו. 

אם בקבוצת אקויטל זכה סער לשכר ותנאים נלווים בהיקף של כ-930 אלף שקל בשנה, הרי שאצל אלשטיין הוא יזכה לשכר בעלות שנתית של עד 9 מיליון שקל. עלות זו כוללת שכר בסיס של 160 אלף שקל בחודש (צמוד למדד המחירים לצרכן) בתוספת תנאים נלווים. נוסף על כך, יקבל סער 2.5 מיליון אופציות של דסק"ש (1.7% מהחברה) "מחוץ לכסף", בעלות שווי חשבונאי של 6 מיליון שקל. האופציות יתחלקו לחמש מנות שוות, ובתום כל שנת עבודה יוכל סער לממש מנה אחת של אופציות. מחיר המימוש למנה הראשונה נקבע על 6.9 שקלים, ומשקף פרמיה של כ-25% על מחיר המניה הנוכחי בשוק, כשמחיר מימוש המנה השנייה והשלישית הוא 8.05 שקלים, ואילו מחיר שתי המנות האחרונות 8.63 שקלים.

נוסף על כך, יהיה סער זכאי לבונוס מותנה ביעדים של עד שש משכורות מדסק"ש ומאי.די.בי, וכן לבונוס נוסף אם יצליח להביא לשיפור ב-NAV של אי.די.בי. העלות השנתית (בהנחת זכאות למענק מקסימלי) תסתכם ב-3.96 מיליון שקל בדסק"ש ועוד 0.915 מיליון שקל באי.די.בי.

"עשרות שנות ניסיון במגזר ציבורי"

לאחר הבחירה בסער אמר יו"ר הדירקטוריון של אי.די.בי ושל דסק"ש, אדוארדו אלשטיין, כי "סער מביא עמו עשרות שנים של ניסיון במגזר הפרטי והציבורי. אנו מאמינים כי יכולת הניהול שהוכיח במהלך תפקידיו הרבים והניסיון שצבר, יסייעו לקבוצה לעמוד בפני האתגרים ולמנף את פעילותה העסקית בכלל החברות בקבוצה". 

עוד קודם להודעת המינוי, דיווחו אקויטל והחברות הבנות, נפט וישראמקו, כי סער הודיע להן על רצונו לסיים את תפקידו כמנכ"ל הקבוצה. לפי הודעת החברות בקבוצה, יסיים סער את תפקידו בעוד שלושה חודשים. סער כיהן כמנכ"ל אקויטל ב-7 השנים האחרונות, והיה שותף בכיר בניהולן של חברות בנות וקשורות בקבוצה במשך 9 שנים. אקויטל נשלטת באופן רשמי בידי חיים צוף, אבל מי שנתפס כבעל השליטה שלה בפועל, הוא איש העסקים קובי מימון.

צוף, המכהן בתפקיד יו״ר אקויטל, אמר: "אני מכבד את החלטתו של ערן לפרוש מתפקידו, ומודה לו על שנים של פעילות משותפת ופורייה ועל הישגיו בהובלת תהליכים משמעותיים בפיתוח נכסי הקבוצה". סער אמר על תפקידיו באקויטל כי "היו אלה שנות עשייה מרתקות ואינטנסיביות, וכעת החלטתי לצאת לדרך חדשה ופניי מועדות לאתגרים מקצועיים חדשים".