יין לשולחן החג: טעימה גדולה וחגיגית של מצטייני השנה. רשימת המומלצים של מבקר היין של G

אלה מומלצי הטעימה הגדולה שלפני ראש השנה: כמה וכמה יינות יקרים למדי, לצדם גם כאלה שהם קצת פחות, בעיקר אדומים, אבל גם שני לבנים, וכולם מצוינים

יינות לחג/ צילום: shutterstock
יינות לחג/ צילום: shutterstock

פעמיים בשנה, בראש השנה ובפסח, מזנקות מכירות היין בישראל. אלה הם חגי היין הגדולים, וכל היקבים מכוונים לשם את התוצרת, ושפע גדול מציף את הארץ. זוהי שעתם של מבקרי היין להמליץ על יינות שכדאי לשים לב אליהם מתוך הים הגדול.

בחג הפסח הקודם הקדשתי לראשונה את מדור החג כולו ליינות מיקבי בוטיק מקומיים בלבד. כתבתי אז שרק לפני כמה שנים קשה היה לעשות מהלך כזה. למען האמת, סצנת יקבי הבוטיק היא כל-כך שוקקת, עד שיהיו כנראה מי שיתפלאו דווקא על המהלך הבא - מדור חג המוקדש אך ורק ליינות מיקבים מסחריים גדולים. ולא סתם, אלא יינות מצוינים. כמה וכמה יינות יקרים למדי, ולצדם גם כאלה שהם קצת פחות, אדומים אבל גם שני לבנים. בקיצור, מן היקב ומן היקב. ראש השנה יש רק פעם בשנה. מקווה שתיהנו. שנה טובה. 

כרמל, שיראז כרם קאיומי, 2014 - אחד האדומים הכי טובים של יקבי כרמל בשנים האחרונות, עדיין מתקופת "כהונתו" של ליאור לקסר, היינן הראשי הקודם. עוד הוכחה ניצחת, אם צריך עדיין כאלו, לאיכותו יוצאת הדופן של זן הסירה/שיראז בישראל. השיראז הזה מגיע מכרם קאיומי שבגליל העליון, והוא יין עשיר, רב כוח, אבל גם אלגנטי וחגיגי מאוד. מלווה מצוין והולם למנות בשר רציניות. 110 שקל, כשר

טפרברג, קברנה פרנק לגסי, 2016 - יקב טפרברג ממשיך במסעו המרשים אל עבר הקונצנזוס כיקב גדול ומצטיין לא פחות מאחיו המוכרים טיפה יותר. תחת שרביטו של שיקי ראוכברגר, היינן הראשי של היקב מאז 2002, ממשיך היקב להצטיין ולחדש. הקברנה פרנק מסדרת העילית לגסי הוא כנראה עדיין היהלום שבכתר, כפי שכבר כתבתי כאן גם בעבר. יין עשיר, גדול ומרשים, בעל נוכחות ואלגנטיות. חומציות טובה כמצופה מהזן, פירותיות מאופקת ובכלל, יופי של יין בבקבוק כבד ומרשים. 200 שקל, כשר

בנימינה, ספיר, 2016 - יקב בנימינה עובר ימים לא פשוטים. כמעט כמו תמיד בעשור האחרון, צריך לומר. ועדיין, היקב הוותיק והגדול שומר על הראש מעל המים. סדרת אבני החושן היא סדרת הדגל של היקב, ומתוכה בחרתי ב"ספיר", בלנד של 75% קברנה פרנק ו־25% שיראז מהגליל העליון. שנה וחצי של יישון בחביות עץ אלון צרפתי מניבות יין חלק, עגול ועשיר, עם איזו בת טעם כפרית גסה שאני מאוד מחבב. 90 שקל, כשר

דלתון, קברנה סוביניון כרם צבעון, 2016 - יורשה של נעמה סורקין, היינן הצעיר גיא אשל, ממשיך להוכיח שהוא ראוי לנעליה הגדולות ביקב דלתון. הוא מייצר עוד ועוד יינות מצוינים. הקברנה סוביניון מכרם צבעון שלו הוא יין גדל גוף, עוצמתי, טיפה סגור עדיין ולכן עוד נכונו לו עלילות בעתיד, אולם כבר עכשיו הוא יפאר את שולחן החג שלכם. 140 שקל, כשר

ברקן, מראווי, בטא, 2018 - עידו לוינסון (אקס רקנאטי ועדיין גם ביקב הבוטיק הנהדר גראז' דה פאפא) מפיח רוח חדשה ביקב ברקן הענק והוותיק. היינן הצעיר והמוכשר מוציא לשוק עוד ועוד יינות חדשים. סדרת בטא היא מעין סדרה ניסיונית בהיקפים קטנים, המיועדת בעיקר למסעדות אבל לא רק. מתוכה בחרתי את יין המראווי, זן המאכל הפלסטיני הקדום שכבר מככב כמה שנים ביקב רקנאטי, שממנו הגיע לוינסון כאמור. כאן הוא נוצר מענבים מכרם בר גיורא והתוצאה מלבבת. יין יבש מאוד, קליל, חומצי וקצת מריר, המהווה יופי של שינוי למי שקץ בעוד שרדונה או סוביניון, טובים ככל שיהיו. 80 שקל, כשר

הרי גליל, כרם משגב עם, 2016 - אחד היינות האדומים הטובים ביותר שהוציא תחת ידיו מיכה ועדיה, היינן המוכשר של יקב הרי גליל, זה שנים. בלנד של 50/50 ענבי קברנה סוביניון וענבי קברנה פרנק, מהכרם במשגב עם, כפי שמעיד השם, הכרם הצפוני ביותר בישראל. בהתאם לחזון של הרי גליל, זהו כרם בר קיימא (המתנהל לפי עקרונות הקיימות ושמירת הסביבה) המוכיח את עצמו כבר שנים, וככזה זכה ליין כרם יחידני, סינגל וינארד, משל עצמו. 18 חודשי יישון בחביות עץ אלון צרפתי הולידו יין עוצמתי, אבל לא מאוד, בעל ניחוחות בולטים של פירות יער ופלפל שחור, חומציות מצוינות ונוכחות מרשימה. יין חדש מצוין. 188 שקל, כשר

רמת הגולן, פינו גרי, 2018 - לפעמים נדמה לי שמה שכמה מבקרים נחשבים מהעולם כותבים לפעמים הוא אולי נכון, כלומר שהדבר הכי טוב שיש לתעשיית היין שלנו להציע הוא בכלל יינות לבנים. אחר כך אני מבין שזה שטויות, ויש כאן אדומים נהדרים. ובכל זאת, הפינו גרי החדש של יקבי רמת הגולן הוא הוכחה ניצחת לאיכותם של הלבנים שלנו. חומצי, קליל, מרענן וחד, יין נהדר לימות הקיץ ובכלל. אחד היינות הכי טובים שיצאו זה שנים מהיקב הכי נחשב שלנו. אחד משני מצטייני הטעימה. 75 שקל, כשר

רקנאטי ספיישל רזרב, 2016 - עם או בלי הציון הגבוה במיוחד שלו זכה הספיישל רזרב מבציר 2016 של יקב רקנאטי אצל מבקר היין החשוב בעולם, רוברט פרקר - לא פחות מ־93 נקודות - ממשיך יין הדגל של היקב לספק את הסחורה וחשוב מכך, להשתפר. פחות אלכוהול (13.8%), יותר מורכבות, אלגנטיות וחומציות, וכמו תמיד שפע של פאסון, בתוך הבקבוק ומחוצה לו. כה לחי. אחד משני מצטייני הטעימה. 199 שקל, כשר

סגל, פינו נואר אשכולות שלמים, 2017 - יקב סגל הוא אומנם כבר מזמן רק מותג נפרד ביקב ברקן העצום, אבל משום שהוא ממשיך להיות מגרש המשחקים של היקב הגדול, עכשיו תחת שרביטו של עידו לוינסון המוכשר כשד, הוא מעורר תמיד סקרנות. מבין לא מעט יינות חדשים ומעניינים שהוציאו סגל השנה, בחרתי בפינו נואר אשכולות שלמים, כלומר זה שנסחט באשכולות ולא בענבים בודדים. התוצאה מפתיעה, קלילה ומרעננת, כזו המצליחה להזכיר לרגעים את הפינו נואר של בורגון מכורתו. וזו המחמאה הכי גדולה שאני יכול לתת ליין כלשהו. שאפו. קררו קצת לפני הפתיחה. 110 שקל, כשר

תבור, קברנה סוביניון, סדרת אדמה, 2016 - יקב תבור מסמן את עצמו בשנים האחרונות כ"יקב אקולוגי" ומשקיע לא מעט בקיימות של כרמיו. בינתיים, ממשיך היינן הוותיק אריה נשר לייצר עוד ועוד יינות מצוינים. הקברנה סוביניון מסדרת אדמה הפופולרית הוא יופי של קברנה. טעמי פרי יער קלאסיים, לא יותר מדי עץ, חמיצות טובה ומה שהכי חשוב אולי, לא יקר מדי. יין לחג ולבכלל. 60 שקל, כשר