גם סודהסטרים עולה על הגל הירוק ונפרדת מהפלסטיק

השינוי יעלה בשלב הראשון מיליוני שקלים ויחסוך ייצור של כ-200 מיליון בקבוקי פלסטיק בחמש שנים • הצעד של סודהסטרים ושל תאגידים נוספים מגיע לאחר שהמגזר העסקי התחיל להפנים את תרומתו למשבר האקלים ולנקוט ב"רגולציה עצמית"

ל"גלובס" נודע כי חברת סודהסטרים, שנמצאת בשליטת פפסיקו, מתכננת להחליף את כל בקבוקי הטעמים שלה, שעשויים כיום מפלסטיק, בבקבוקי מתכת. המהלך עליו עובדת החברה בימים אלה יושק בתחילת שנת 2021 וצפוי לחסוך ייצור של מאות מיליוני בקבוקי פלסטיק חד-פעמיים בשנים הקרובות.

כיום מיוצרים במפעל סודהסטרים באשקלון למעלה מ-30 מיליון בקבוקי טעמים בשנה, ומספר זה גדל בקצב דו-ספרתי מדי שנה. בחברה מדגישים כי מדובר במהלך תפעולי, שיווקי ומסחרי מורכב, שידרוש השקעה ראשונית של כמה מיליוני שקלים והשקעה נוספת בכל בקבוק. החברה עורכת בימים אלה עבודת מחקר פנימית כדי לא לגלגל את העלות הנוספת על הצרכן.

לסודהסטרים יש שני מפעלים בישראל וכמה מרכזי תפעול בעולם. בלהבים-רהט מייצרת החברה את מכונות ההגזה, הבקבוקים הרב-פעמיים ואת מיכלי הגז. בנוסף מחזיקה החברה מרכזים לוגיסטיים ותחנות מילוי גז בעולם, על-מנת להקל על ההפצה ללקוחות במדינות השונות. בקבוקי הטעמים, המהווים תוסף אופציונלי לסודה, מיוצרים באופן בלעדי במפעל באשקלון ומשונעים ל-46 מדינות ברחבי העולם.

המהלך המדובר מייצר כמה אתגרים: התאמת קווי היצור של מפעלי סודהסטרים למוצר החדש ובנוסף שמירה על הטריות ועל הטעם. במכרז שנערך לייצור בקבוקי המתכת החדשים התמודדו חברות בינלאומיות, ולבסוף נבחרה - גם מטעמים של העדפת תעשייה ישראלית - חברת קניאל מכפר-סבא אשר מתמחה בתחום. 

קל יותר למחזר מתכת

המעבר לבקבוקי מתכת מתבצע בשל קלות המיחזור של החומר: אשפה מתכתית מזוהה באתרי האשפה המרכזיים על-ידי מגנט, נאספת ונשלחת למיחזור. שימוש בבקבוקי מתכת וקלות המיחזור אינם דורשים "חינוך שוק" להפרדת פסולת או להחזרת המוצר תחת פיקדון. מתכת היא אופציה קלה ויעילה למיחזור, לעומת אלומיניום, פלסטיק וזכוכית.

לפי נתונים של EPA, United States Environmental Protection Agency - בארה"ב 70% מהמתכות מגיעות למיחזור מלא, לעומת אלומיניום אשר מתמחזר ב-35%, זכוכית - ב-33% ופלסטיק - רק ב-15%. באיחוד האירופי 74.2% מהמתכות מגיעות למיחזור מלא.

חשוב להדגיש כי מיחזור מהווה אך ורק פתרון קצה בסוף חייו של מוצר, כאשר מבחינה אקולוגית הדבר החשוב ביותר הוא הפחתה במקור, לאחר מכן שימוש מחדש (על-ידי מילוי בקבוקים, למשל) ולבסוף מיחזור - שכן גם תהליך זה כרוך בשימוש רב במשאבים ומייצר גזי חממה. בסודהסטרים מדגישים כי פתרונות נוספים לצמצום הפגיעה הסביבתית יישקלו בהמשך.

בשנת 2018 החליטה סודהסטרים להסיר את ידיות הפלסטיק ממיליוני אריזות מכונות ההגזה המשווקות בעולם, מהלך שחוסך לפחות 5 טון פלסטיק בשנה. במטה העולמי של החברה עומלים בימים אלה על מספר צעדים לצמצום צריכת הפלסטיק החד-פעמי וטביעת הרגל האקולוגית של החברה.

סודהסטרים מציעה כיום לצרכנים פתרון להכנת שתייה מוגזת תוך שימוש בבקבוקים רב-פעמיים, ומאמינה כי הפתרון הסביבתי הנכון הוא הפחתה, מלכתחילה, של השימוש בפלסטיק חד-פעמי. לפי נתוני החברה, כל בקבוק רב-פעמי של סודהסטרים יחסוך למשפחה במשך תקופה של כשלוש כ-3,000 בקבוקי פלסטיק חד-פעמיים.

לדברי מנכ"ל סודהסטרים אייל שוחט, העברת הטעמים לבקבוקי מתכת הוא צעד מתבקש ומשלים לסדר היום הסביבתי של החברה בשנים האחרונות, והוא עתיד לחסוך כ-200 מיליון בקבוקי פלסטיק חד-פעמיים בחמש השנים הקרובות.

שוחט אמר כי "אנו בוחנים כל העת צעדים נוספים, כולל בתחום האנרגיה המתחדשת, מתוך אחריות לסביבה ולכדור הארץ בו אנו חיים. הפלסטיק החד-פעמי הפך להיות, לצד ההתחממות הגלובלית, איום ממשי על כדור הארץ כפי שאנו מכירים אותו. נשמח לראות חברות נוספות ומובילי דעה בקהילה העסקית מבצעים צעדים משמעותיים בחלקה שלהם ביחס לסביבה".

נציין כי בחודש ספטמבר האחרון נרתמו מאות חברות עסקיות לשביתות הענק ברחבי העולם במחאה על אוזלת-היד הממשלתית בטיפול במשבר האקלים. בישראל, סודהסטרים הייתה החברה היחידה שהצטרפה למחאה והשביתה את פעילות החברה לרבות אתר הסחר המקוון שלה למשך 24 שעות.

על-פי הערכות, מדי שנה כ-8 מיליון טונות של פלסטיק מגיעים ממוצרי הצריכה האנושיים לסביבה. לפי ארגון ה-OECD, רק 14%-18% מפסולת הפלסטיק מגיעה לכדי מיחזור. בישראל הנתונים נמוכים יותר: רק אחוזים בודדים מועברים למיחזור בחו"ל, לאחר שבשנה שעברה נסגר המפעל היחיד למיחזור פלסטיק בישראל. לפי הערכות, קצב ייצור הפלסטיק יגדל משמעותית בעשורים הבאים, ומדענים טוענים כי עד 2050 משקל הפלסטיק בים עלול להיות גדול ממשקל הדגים שבו.

השלכות סביבתיות חמורות

פלסטיק הוא חומר בלתי מתכלה, שבעת התפרקותו מגיע לכל מקום בטבע ומסכן לא רק את בעלי החיים אלא גם את בני האדם, כאשר בסופו של דבר חלקיקי המיקרו-פלסטיק מגיעים גם אל המזון ואל השתייה שלנו. לכן, התגייסות של המגזר העסקי להפחתת השימוש בחומר המזהם שהשלכותיו הסביבתיות חמורות, היא קריטית.

בשנה האחרונה מתעצמת ברחבי העולם מחאת האקלים, שהצליחה להוציא לרחובות רק בספטמבר האחרון מיליוני בני אדם שדרשו ממשלותיהם ליישם פתרונות למשבר האקלים, רגע לפני שיהיה מאוחר מדי. המגזר העסקי גם הוא קורא את הנעשה בשטח ובהתאם לדרישה הציבורית ולאיתותי הרגולטורים מנסה להפעיל "רגולציה עצמית", כדי לזכות באהדת הצרכנים או בכדי לדאוג ששמו לא יתנוסס על מוצרי פלסטיק בעלי מוניטין ההולך והופך גרוע יותר בעידן של מחאה חברתית.

באוגוסט אשתקד נמכרה סודהסטרים לפפסיקו תמורת 3.2 מיליארד דולר.