חברות כרטיסי האשראי: הפרידה מהבנק השולט קשה גם לישראכרט; רווחי כאל גדלו ברבעון השלישי ב-33%

ברבעון הראשון בלי בנק הפועלים רשמה חברת ישראכרט ירידה של 9.8% ברווחיה וההכנסות פחתו ב-5% לכ-588 מיליון שקל • בכאל שבשליטת דיסקונט גם ההכנסות ברבעון גדלו, בשיעור של 9.6%

רון וקסלר, מנכ"ל ישראכרט / צילום: איל יצהר
רון וקסלר, מנכ"ל ישראכרט / צילום: איל יצהר

שתי חברות כרטיסי אשראי - כאל וישראכרט , פרסמו היום (ד') את תוצאותיהן לרבעון השלישי ולתשעת החודשים הראשונים של השנה. ישראכרט, שהפכה לחברה ציבורית בחודש אפריל, בעת שבנק הפועלים ביצע הנפקה ראשונית של מניותיה בבורסה, דיווחה על רווח נקי של 83 מיליון שקל ברבעון השלישי, ירידה של 9.8% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

הכנסות ישראכרט, שאותה מוביל המנכ"ל רון וקסלר, הצטמקו ברבעון ב-5% לכ-588 מיליון שקל, בעיקר על רקע ההיפרדות מחיקו החם של בנק הפועלים לאחר ההנפקה, מה שהביא לשינוי בשיטת הרישום של חלק מההכנסות (השפעה דומה על התוצאות ראינו גם בדוחות החברה המתחרה מקס, שנפרדה השנה מבנק לאומי).

רווחי ישרכארט השנה הצטמקו ב-27%

על רקע המשך הצמיחה במשק והשימוש בכרטיסי אשראי, נרשם גידול של 9% ברבעון זה בהיקף העסקאות שבוצעו בכרטיסי החברה, והוא הסתכם בכ-44.7 מיליארד שקל. התשואה על ההון ברבעון עמדה על 15.1% לעומת 11.5% ברבעון המקביל אשתקד.

את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה ישראכרט עם ירידה של 3% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לרמה של כ-1.7 מיליארד שקל. זאת, למרות גידול של 8% בהיקף העסקאות שבוצעו בכרטיסים של החברה לכ-125 מיליארד שקל. בשורה התחתונה הציגה ישראכרט רווח נקי של 183 מיליון שקל בתקופה זו, ירידה של 27% לעומת התקופה המקבילה. מניית ישראכרט הגיבה לדוחות בעלייה קלה. מאז שהחלה להיסחר בבורסה באפריל, רשמה המניה ירידה של כ-6% ושוויה של החברה הצטמק לכ-2.6 מיליארד שקל.

המנכ"ל רון וקסלר ציין היום כי "על אף האתגרים בסביבה העסקית - התגברות התחרות, הירידה בעמלה הצולבת והשפעות ההיפרדות מבנק הפועלים - ישראכרט הציגה צמיחה בהיקפי הפעילות, הן בתחום התשלומים והן בתחום המימון". 

תוצאות חברות כרטיסי האשראי ברבעון השלישי
 תוצאות חברות כרטיסי האשראי ברבעון השלישי

כאל: "אנחנו צומחים בכל הפרמטרים"

המתחרה של ישראכרט, חברת כאל הנמצאת בשליטת דיסקונט  (מחזיק ב-72% מההון, לצד הבנק הבינלאומי  המחזיק ב-28%), רשמה רווח נקי של כ-58 מיליון שקל ברבעון השלישי, שיפור של 33% לעומת הרבעון המקביל. הכנסות החברה, אותה מוביל המנכ"ל לוי הלוי, גדלו ב-9.6% ברבעון והסתכמו בכ-485 מיליון שקל, על רקע עלייה של 15% בהיקף העסקאות של החברה לרמה של 28.4 מיליארד שקל. התשואה על ההון עמדה על 13.5% ברבעון השלישי, לעומת 10.1% ברבעון המקביל אשתקד.

את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה כאל עם שיפור של 9.8% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה ב-2018, לרמה של כ-1.38 מיליארד שקל. בהיקף העסקאות של החברה נרשם גידול של כ-15% לרמה של כ-79 מיליארד שקל ובשורה התחתונה היא הציגה רווח נקי של 149 מיליון שקל בתקופה זו, עלייה של 23% לעומת התקופה המקבילה.

המנכ"ל הלוי ציין היום כי "הדוחות משקפים את המשך מגמת הצמיחה של החברה, אשר באה לידי ביטוי בגידול ברווח, בהכנסות ובכל הפרמטרים העסקיים. הצמיחה היא תוצאה של מיקוד בהרחבת בסיס הלקוחות באמצעות מועדוני לקוחות, תפעול הנפקה עבור כל הבנקים וצמיחה מבוקרת באשראי צרכני ועסקי, כל זאת לצד חיזוק שיתופי פעולה אסטרטגיים ופיתוח מנועי צמיחה בעולם החדש".

עוד קודם לכן פרסמה חברת כרטיסי האשראי הגדולה השלישית, מקס (לשעבר לאומי קארד), דוחות כספיים חלשים יחסית. מקס, שנמכרה מוקדם יותר השנה על-ידי בנק לאומי וקבוצת עזריאלי לידי קרן ההשקעות הזרה ורבורג פינקוס, רשמה בארבעון השלישי רווח של כ-27 מיליון שקל - מחצית מהרווח שרשמה ברבעון השלישי אשתקד.

גם בשורת הרווח בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2019 רשמה החברה ירידה חדה. בנטרול הוצאה חד פעמית של כ-50 מיליון שקל שנרשמה ברבעון הראשון (בשל מענק מכירה לעובדי החברה), הסתכם הרווח של מקס בינואר-ספטמבר ב-102 מיליון שקל - קיטון של כ-35% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בתוספת ההוצאה החד פעמית, הסתכם הרווח של מקס מתחילת השנה ב-64 מיליון שקל בלבד.