"בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית מחר"; איך ישפיע המצב הפוליטי על מדיניות הבנק

לקראת הודעת ריבית בנק ישראל מחר, מרבית האנליסטים צופים הורדה ל-0.1% • לידר שוקי הון: "אין לפסול מהלך יותר משמעותי כגון הורדת הריבית לאפס"• מנגד, לפי כלכלני לאומי שוקי הון: "העובדה שעלתה הסבירות לבחירות נוספות עשויה להביא לדחיית הורדת הריבית"

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, גלובס
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, גלובס

בנק ישראל צפוי להכריז מחר (ב') על גובה הריבית במשק, ולפי רוב הערכות, נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, עשוי להפחית את הריבית לרמה של 0.1%, בדומה להחלטת הבנק המרכזי האמריקאי מההודעה האחרונה להוריד את הריבית בפעם השלישית מאז חודש יולי. עם זאת, מעניין יהיה לראות האם ההתפתחויות בזירה הפוליטית ישפיעו על החלטת הריבית של בנק ישראל.

מה תומך בהורדת הריבית?  

"השווקים מגלמים הסתברות כמעט מלאה להורדת ריבית בנק ישראל בהחלטה הקרובה", כתבו כלכלני לאומי שוקי הון בסקירתם השבועית. "ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים לצרכן ב-0.4% בלבד, ולהערכתנו, האינפלציה ב-12 החודשים הבאים תישאר בסביבה דומה. כלומר, סביבת האינפלציה בעת הנוכחית נותרה מתונה", כתבו כלכלני לאומי שוקי הון. "לכן, נראה שבנק ישראל יפחית את הריבית בזמן הקרוב, למרות שמידת השפעת צעד זה על המשק צפויה להיות מועטה, אם בכלל, כשהשאלה המרכזית היא שאלת העיתוי".

"אנו מעריכים כי לנוכח העמידה של המדד האחרון בציפיות השוק, ולאור הנתון הכולל של הצמיחה ברבעון השלישי - ייתכן ובנק ישראל יעדיף להמתין עם הורדת ריבית. גם העובדה כי עלתה הסבירות לבחירות נוספות עשויה להביא לדחיית הורדת הריבית. מכל מקום לא נופתע משום החלטה של בנק ישראל השבוע הן ובמידה ויותיר את הריבית ללא שינוי והן אם יוריד את הריבית חזרה לרמת השפל", כתבו בלאומי שוקי הון.

עוד כותבים כי "מהלך התחזקות השקל עשוי להביא להורדת ריבית כבר בהחלטה השבוע של הועדה המוניטארית אך עם זאת גם החלטה לדחות בשלב זה את הורדת הריבית במעט, לא תפתיע. מכל מקום בשווקים כבר מגולמת כמעט לחלוטין הורדת הריבית".

לפי כלכלני לידר שוקי הון, "עקב התגברות באי היציבות הפוליטית ייתכן שחברי הוועדה יעדיפו להמתין עם הורדת הריבית. יחד עם זאת, לאור יציבות השקל ביום שישי, נראה שהשווקים לא מתרגשים יותר מדי עד כה מההתפתחויות הפוליטיות".

אינפלציה מתונה

סביבת האינפלציה נותרה מתונה כאשר אינפלציית הליבה (ללא אנרגיה, פירות וירקות) נמצאת במגמה ברורה של התמתנות, כך לפי כלכלני לידר שוקי הון. עוד מציינים בלידר שוקי הון כי השקל רשם ייסוף של 2.3% מתחילת נובמבר ונותר יציב מהחלטת הריבית האחרונה באוקטובר מול סל המטבעות. לזאת יש להוסיף את נתוני הצמיחה המעורבים. "הצמיחה למעט השינוי במלאי ירדה ב-2.1% ברבעון השלישי. ההשפעה החזקה של השינוי במלאי נובעת מגידול חד ביבוא דלקים למלאי, כאשר המסים על הדלקים תורמים מאד לצמיחה. משום מה, בחישוב של הצמיחה למעט מסים על היבוא, הלמ"ס לא מנכה את המסים על דלקים - בהחלט תמוה. יתר מרכיבי הצמיחה היו בהחלט חלשים", כתבו בלידר. 

נזכיר כי כבר בהודעת הריבית האחרונה בנק ישראל ציין את הצורך בהפחתה של הריבית כדי לתמוך בחזרת האינפלציה למרכז היעד.

מה כן תומך בהותרת הריבית ללא שינוי? 

כלכלני לידר כותבים כי סימני התייצבות ואף שיפור קל בסביבה הגלובלית מהווים את עיקר התמיכה בהותרת הריבית ללא שינוי מחר בהודעה של בנק ישראל. בנוסף, שוק הנדל"ן בישראל מצבע על עלייה חדה בנטילת משכנתאות, אך זאת במסגרת עסקאות של מחיר למשתכן. "מחירי הדיור עלו ב-0.2% בסקר האחרון וב-1.9% בשנה אחורה, קצב לא מדאיג במיוחד", כתבו כלכלני לידר שוקי הון.

"אין לפסול מהלך יותר משמעותי מהורדת הריבית ל-0.1% כגון הורדת הריבית לאפס ו/או הכרזה על תוכנית הרחבה כמותית (QE) על ידי רכישות מט"ח ידועות מראש", כתבו כלכלני לידר שוקי הון.