איטורו רוצה להיות יותר מרשת השקעות: "נשיק השנה כרטיס דביט"

צמיחתו של שוק המטבעות הדיגיטליים ב-2019 הורגשה גם ברשת החברתית למשקיעים ובבורסת הקריפטו של חברת eToro הישראלית • "בעתיד נרחיב את הפעילות בארה"ב גם למניות", אומר המנכ"ל והמייסד השותף יוני אסיא • ואיזה אירוע משמעותי צפוי לביטקוין בעוד כ-4 חודשים?

יוני אסיא, מנכ"ל eToro / צילום: איל יצהר, גלובס
יוני אסיא, מנכ"ל eToro / צילום: איל יצהר, גלובס

שוק המטבעות הקריפטוגרפיים, בהובלתו של הביטקוין, נהנה ממגמה חיובית בתחילתה של שנת 2020. בשבוע הראשון של השנה עלה מחיר הביטקוין בכ-11%, וביום חמישי ירד לכ-7,900 דולר, אחרי שיום קודם לכן התקרב ל-8,400 דולר - רמתו הגבוהה ביותר מאז 19 בנובמבר 2019, על פי נתוני אתר CoinMarketCap. 

שוויו הכולל של שוק הקריפטו גדל ב-2019 ב-54% לרמה של 193 מיליארד דולר, כשהביטקוין תופס יותר מ-68% ממנו. נפח המסחר הכולל בביטקוין בשנה החולפת, על פי נתוני חברת המחקר TradeBlock, הסתכם ב-3.8 טריליון דולר - מעט יותר מנפח המסחר הכולל בשנת 2017, שבה בועת הביטקוין התנפחה לשיא של כל הזמנים.

שוק הקריפטו עשוי לשאוב עידוד ממצבו בסיכום 2019, למרות המגמה השלילית שנרשמה בו במחצית השנייה של השנה. אחרי שביוני האחרון התקרב מחיר הביטקוין ל-13,800 דולר, עד לסוף השנה הוא השלים צניחה של כמעט 50% והגיע לכ-7,200 דולר - גבוה ב-87% ממחירו בתחילת 2019, אבל נמוך ב-64% מהשיא של 20 אלף דולר שקבע בדצמבר 2017.

ההתפתחויות בשוק הורגשו בשנה האחרונה גם בזירות המסחר של החברה הישראלית eToro, שמנהלת מאז 2007 רשת חברתית למשקיעים וב-2019 השיקה את בורסת הקריפטו הבינלאומית eToroX. יוני אסיא, שותף מייסד ומנכ"ל איטורו, סיפר בשיחה עם "גלובס" כי מטבעות קריפטו תפסו בשנה האחרונה כ-20% ממחזורי המסחר בפלטפורמת המסחר המקוונת של החברה.

"הפלטפורמה העיקרית שלנו היא רשת השקעות חברתית, שבה כל משקיע יכול לראות באילו נכסים סוחרים משקיעים אחרים, בין אלה מניות, מדדים או מטבעות דיגיטליים. זוהי ליבת העסקים של איטורו", אמר אסיא. "רוב המסחר של הלקוחות שלנו כיום הוא לא במטבעות קריפטו, אלא במניות - ושוק המניות העולמי המשיך להגיע לשיאים חדשים בשנה האחרונה".

היקף המסחר במניות גדל אצלכם השנה?

"חד-משמעית כן. אנחנו רואים הרבה מאוד אנשים שהגיעו לאיטורו מתוך עולמות הקריפטו, המשיכו לאחר מכן לסחור במניות - וכיום פעילים בעיקר בסחר מניות בפלטפורמה שלנו.

"כששוק הקריפטו היה בשיאו, ראינו מאות אלפי משתמשים חדשים נרשמים כל חודש, בגלל הקלות של פתיחת חשבון ומסחר באיטורו. העובדה שאתה רואה עוד אנשים כמוך סוחרים בפלטפורמה ויש לך אפשרות לתקשר איתם, הופכת את כל הפעילות להרבה יותר קלה ונגישה. כיום אנחנו אחת החברות היחידות בעולם שבה הלקוח יכול באותה פלטפורמה גם לקנות ביטקוין ולהעביר אותו לארנק שלו, וגם לסחור במניות".

בסוף 2018 השיקה איטורו ארנק דיגיטלי משלה, שבאמצעותו יכולים לקוחותיה להחזיק ולהעביר מטבעות קריפטו. באחרונה, בעקבות שמועות שנפוצו בשוק, אישרה החברה כי היא מתכננת להשיק בשנת 2020 כרטיס דביט (כרטיס חיוב מיידי) משלה, שיוצע ללקוחותיה. בשיחה עם "גלובס" התייחס לכך אסיא, ואמר: "הכרטיס ירחיב את השירותים הפיננסיים שאנחנו מספקים כיום ללקוחות מיותר מ-100 מדינות בעולם".

איך אתה מסכם את השנה מבחינת מסחר הקריפטו?

"שוק הקריפטו התחיל את 2019 בשפל. זה היה מצב הפוך לחלוטין לתחילתה של 2018, כשאז הרבה חברות בתחום נהנו מ'אוויר פסגות', בעקבות העלייה של שוק הקריפטו ב-2017. לאט לאט אנשים בשוק התעוררו מהאשליות, והבינו ש'חורף הקריפטו' (תקופת השפל בשוק) כאן לתקופה לא קצרה, ושהביטקוין לא חוזר למחיר השיא של 20 אלף דולר בתוך כמה חודשים. וכך, בתחילת 2019 הרבה חברות שעסקו בתחום, נכנעו ללחצי השוק.

"ברבעון השני של 2019 ראינו התעוררות משמעותית בשוק. הקפיצה במחזורי המסחר ובמחירי המטבעות בשוק הייתה בעיקר סביב כנס הבלוקצ'יין 'קונצנזוס' שנערך במאי בניו יורק, ולאחר מכן במהלך יוני בעקבות ההכרזה של פייסבוק על פרויקט המטבע הדיגיטלי ליברה. ליברה ייצר מודעות עולמית חסרת תקדים לתחום המטבעות הדיגיטליים, כשפתאום כולם דיברו על הנושא.

"לאחר מכן השוק תיקן את עצמו ברבעון השלישי והרביעי, והמשקיעים שקיוו לחזור לשיאים של 2017 - כמובן התאכזבו. בין הרבעון הראשון לרבעון השני של 2019, ראינו קפיצה של לפחות פי חמישה במחזורי המסחר ובמספר הסוחרים במטבעות קריפטו באיטורו. לאחר מכן, השוק התייצב. אנחנו רואים באיטורו יחס ישיר בין תנודות המחיר בשוק לבין העלייה במספר הלקוחות החדשים שמשתמשים בשירותי המסחר שלנו. ברבעון האחרון של 2019, אני מעריך שמספר המשתמשים ומחזורי המסחר במטבעות קריפטו אצלנו גדול פי שניים-שלושה לעומת הרבעון הראשון של השנה. מדובר בירידה מתונה לעומת הרבעון השני, שהיה החזק ביותר ב-2019, ובירידה משמעותית בהשוואה לתקופות השיא בסוף 2017 ובתחילת 2018".

בנובמבר האחרון דיווחנו ב"גלובס" שהסטארט-אפ הבלגי Delta נרכש על ידי איטורו, בעסקה שהיקפה הוערך בשוק ב-5 מיליון דולר. המוצר של דלתא הוא אפליקציה למעקב אחר תיקי השקעות במטבעות קריפטו. כחצי שנה קודם לכן רכשה איטורו את הסטארט-אפ Firmo מדנמרק, שהמומחיות שלו היא פיתוח חוזים חכמים מאובטחים על גבי הבלוקצ'יין.

איך משפיעים שני הסטארט-אפים שרכשה איטורו השנה על פעילותכם בתחום הקריפטו?

"הצוות של דלתא, לאחר שרכשנו את החברה, יושב תחת eToroX, זרוע הקריפטו של איטורו. לאפליקציה של דלתא יש כיום יותר מ-250 אלף משתמשים בחודש, ואנחנו עובדים יחד אתם על הנגשת השירותים של איטורו ללקוחות דלתא וגם על השקת שירותים נוספים. המוצר של דלתא פופולרי מאוד בשוק הקריפטו, והיתרון שלו הוא היכולת לחבר מידע שמגיע מכ-100 בורסות קריפטו בעולם ולהציג את כל הנתונים שלהן במקום אחד.

"הפעילות של Firmo, שאותה רכשנו במרץ האחרון, כבר הוטמעה בתוך איטורו, וצוות העובדים של פירמו פועל כיום כמעבדת הבלוקצ'יין של איטורו. בעזרת הטכנולוגיה של פירמו השקנו בשנה האחרונה 17 סטייבל-קוינס בבורסת eToroX. כיום אנחנו כנראה החברה עם הכי הרבה סטייבל-קוינס בעולם".

סטייבל-קוינס (Stablecoins) הם מטבעות קריפטו שמחירם צמוד לשער של מטבעות פיאט (מטבעות ריבוניים) או למחירי סחורות, וההצמדה הזאת מעניקה להם יציבות מחיר בהשוואה למטבעות קריפטו רגילים, כמו ביטקוין, את'ר או XRP. נוסף על 17 סטייבל-קוינס שהשיקה, הצמודים לדולר, אירו, ליש"ט, ין יפני, יואן סיני ול-10 מטבעות פיאט אחרים, וכן למחירי המתכות היקרות כסף וזהב, מאפשרת איטורו-אקס כיום מסחר ב-10 מטבעות קריפטו רגילים - ובסך הכל, בכמעט 100 צמדים של מטבעות דיגיטליים.

"איטורו-אקס, שהושקה באפריל 2019, היא בורסה שמיועדת ללקוחות מתוחכמים יותר בשוק הקריפטו", מסביר אסיא. "מדובר בלקוחות שבדרך כלל משתמשים בכמה בורסות במקביל לצורך המסחר במטבעות קריפטו שונים. ב-2018-2017 הייתה בעולם עלייה עצומה בביקושים למטבעות קריפטו, ונוצר לחץ רב שהקשה על רכישת המטבעות בבורסות רבות. בשנים האחרונות איטורו התחברה לכ-15 בורסות קריפטו בעולם, וכיום באמצעות איטורו-אקס אנחנו עושים אגרגציה (צירוף של כל הנתונים והצגתם במקום אחד) לכל הבורסות האלה, וזה בעצם מאגר הנזילות שלנו".

בראיון ל"גלובס" בתחילת 2019 סיפרו יוני ואחיו, רונן אסיא, מייסד שותף ומנהל המוצר הראשי של איטורו, כי הם מתכננים להרחיב את הרשת החברתית למשקיעים בעוד מדינות בעולם, כמו הונג קונג ודרום אפריקה.

באילו מדינות הרחיבה איטורו את פעילותה בשנה האחרונה?

"הפעילות שלנו ב-2019 גדלה באופן משמעותי גם באוסטרליה וגם בדרום מזרח אסיה - הפיליפינים, וייטנאם, תאילנד, אינדונזיה, מלזיה וסין. הצמיחה שלנו שם היא ביותר מ-50% בהשוואה לפעילות ב-2018. אנחנו ממשיכים להעמיק את הפעילות שלנו בכל המדינות שאנחנו פועלים בהן בעולם. נוסף על כך, השקנו השנה את הפעילות בארה"ב, וזה מהלך משמעותי מאוד לחברה. כיום אנחנו מציעים ללקוחות אמריקאים רק מסחר במטבעות קריפטו, ובעתיד נרחיב את הפעילות שם גם למסחר במניות. חוץ מ-42 מדינות בארה"ב שבהן אנחנו פעילים, אנחנו מתכננים להתרחב למדינות נוספות כמו ניו יורק".

בישראל פועלות כיום רק ארבע זירות סוחר בניירות ערך. איטורו לא מעוניינת לפעול גם בארץ?

"זאת אפשרות שאנחנו כל הזמן בוחנים, אבל כיום אנחנו לא פעילים בישראל, ורק משקיעים כשירים ישראלים יכולים להשתמש בשירותים של איטורו".

מה דעתך על Security tokens (מטבעות קריפטו הנחשבים לני"ע) שחברות כמו INX הישראלית מתכננות להנפיק?

"סקיוריטי טוקנס זה תחום מעניין, אבל הנזילות וההיצע של השוק הזה עוד לא בהיקף שיכול לעניין את המשקיעים. אני חושב שבין מילות הבאזז השונות שאנחנו שומעים בשוק הקריפטו, סקיוריטי טוקנס השנה עוד יהיו בשלב של פיתוח תשתיות. לעומת זאת, לדעתי, סטייבל-קוינס ויישומים של DeFi (תעשייה פיננסית מבוזרת - תחום שבו בולטת, למשל, פלטפורמת את'ריום; ר"ק) הם תחומים שבהם נראה יותר פעילות ב-2020".

"אני מאמין שכל תעשיית הפיננסים תעבור תהליך של טוקניזציה (הפיכת נכסים פיננסיים לנכסים דיגיטליים; ר"ק) ב-10 השנים הקרובות", אומר אסיא. "להערכתי, הפעילות של הרבה מוסדות פיננסיים תהיה מבוססת בעתיד על תשתיות בלוקצ'יין. אני חושב שזה תהליך הדרגתי שיקרה כחלק מהמעבר של העולם הפיננסי לעולם דיגיטלי. זה כרוך בשינוי התפיסה בעולם הפיננסי, עם הבנה שכל לקוח יכול לנייד באופן עצמאי את הנכסים שלו מאדם לאדם וממקום למקום בכל נקודת זמן".

מה צפוי למטבעות המובילים בשוק הקריפטו בשנה הקרובה?

"לדעתי, הביטקוין ימשיך להוביל את השוק לאורך זמן", אומר אסיא. "מעבר לכך, בין פלטפורמות הבלוקצ'יין הבולטות, אני חושב שהפעילות של את'ריום תמשיך לרכז עניין רב, כשהיא מובילה את תחום החוזים החכמים. חברת ריפל, שעומדת מאחורי מטבע הקריפטו XRP, ממשיכה להתמקד בבניית תשתית להעברות כספים בין בנקים. ויש פלטפורמות מעניינות נוספות בשוק, כמו Tezos, שממוקדת ביצירת ממשל תאגידי מבוזר, או IOTA, שממוקדת בתחום ה-IoT (אינטרנט של הדברים) - כל אחת מהן והייחוד שלה".

נוסף על כך, לדברי אסיא, החצייה של תגמולי הכרייה של ביטקוין (Block Reward Halving, ראו הרחבה במסגרת), שצפויה במאי 2020, תהיה אירוע משמעותי בשוק השנה. "אם מחיר הביטקוין נקבע בהתאם לביקוש והיצע, ובנקודת זמן מסוימת כמות ההיצע יורדת בחצי והביקוש נותר דומה, המחיר צפוי לעלות. כאן עולה השאלה אם האירוע הזה כבר מתומחר בשוק או עדיין לא. בדרך כלל, ככל שמחיר הביטקוין עולה, הביקוש למטבע גדל", הוא אומר.

אסיא סבור כי "קהילת הביטקוין בעולם גדלה ב-2019. אני חושב שהתחזקה התפיסה של ביטקוין כאמצעי גידור מול אפשרויות של מיתון כלכלי או של שינויים במדיניות כלכלית במדינות שונות, כמו למשל, החלת ריביות שליליות או הגבלות על רכישות מט"ח. מעבר לכך, השיח הציבורי בעולם סביב תפיסת המהות של כסף גדל לממדים חסרי תקדים. ומצד שני, שוקי המניות המשיכו לשבור שיאים". 

היכונו לחציית הביטקוין במאי 2020

אם המונחים ביטקוין או בלוקצ'יין הם סינית בשבילכם, הנה הסבר קצר שעשוי לעזור. ביטקוין הוא מטבע קריפטוגרפי (מוצפן) מבוזר (נטול שליטה מרכזית של גוף כלשהו). בלוקצ'יין הוא מסד נתונים דיגיטלי, שבאמצעותו מבוצעות כל העברות הביטקוין בין משתמשים בעולם.

מה מקור המילה בלוקצ'יין? צירוף המלים בלוק (Block) ושרשרת (Chain). המידע על כל המטבעות בבלוקצ'יין מחולק לקבצים (בלוקים), המקושרים זה לזה כמו חוליות בשרשרת. כל בלוק מכיל מקבץ של העברות מטבע, הנרשמות בממוצע כל 10 דקות ומאובטחות בטכנולוגיית הצפנה (קריפטוגרפיה). התהליך שבו נוספים בלוקים חדשים לבלוקצ'יין, תוך אימות הנתונים בכל בלוק, נקרא "כרייה" (Mining). בתהליך זה גם נוצרים מטבעות ביטקוין חדשים, הניתנים כתגמול על פעולת הכרייה.

המכסה הכוללת של ביטקוין מוגבלת ל-21 מיליון מטבעות בלבד, כך שלא תהיה אינפלציה במטבע. יצירת מטבעות ביטקוין חדשים, הניתנים כתגמול על הכרייה של כל בלוק, צפויה להסתיים בשנים 2110-2140 - כך שנותרו לפחות עוד 90 שנה עד אז.

ביטקוין מתוכנן כך שהתגמול עבור כריית בלוק (Block Reward) פוחת ב-50% כל 210 אלף בלוקים (תדירות של פעם בארבע שנים בערך). השיטה הזאת של הקטנת קצב יצירת מטבעות ביטקוין בפרקי זמן קבועים נקראת "חצייה" (Halving). החצייה הקרובה צפויה להתבצע ב-13 מאי 2020, ועד אז אפשר לעקוב אחרי הספירה לאחור באתרי אינטרנט כמו bitcoinblockhalf.com.

כיום נוצרים בכל 10 דקות, עם כל בלוק חדש, 12.5 מטבעות ביטקוין חדשים - ובסך הכל 1,800 מטבעות חדשים מדי יום. לאחר החצייה הקרובה יירד קצב יצירת המטבעות ל-6.25 מטבעות בכל בלוק, ובסך הכל 900 מטבעות ביטקוין ביום - וקצב זה יימשך עד לאירוע החצייה הבא, הצפוי בשנת 2024.

אם נבחן את שני אירועי החצייה הקודמים ברשת הביטקוין, נמצא כי הייתה להם השפעה מסוימת על השוק, אם כי קשה לקבוע עד כמה היא מובהקת. החצייה הראשונה התבצעה בנובמבר 2012 - כמעט ארבע שנים לאחר כריית מטבעות הביטקוין הראשונים - ובה תגמול הכרייה ירד מ-50 מטבעות ביטקוין לבלוק ל-25 ביטקוין לבלוק. כשלוש שנים וחצי לאחר מכן, ביולי 2016, בוצעה החצייה השנייה, ובה ירד התגמול מ-25 ביטקוין ל-12.5 ביטקוין לבלוק. בשנה שאחרי החצייה הראשונה (מנובמבר 2012 עד לדצמבר 2013) זינק מחיר הביטקוין בכ-8,000%, מ-12 דולר לכ-1,000 דולר; ואילו בשנה וחצי שאחרי החצייה השנייה (מיולי 2016 עד לדצמבר 2017) טיפס מחיר הביטקוין בכ-3,000%, מ-650 דולר עד לשיא של כל הזמנים של כ-20 אלף דולר.

ומה יקרה בחצייה השלישית, שתתבצע במאי הקרוב? בשנה האחרונה טיפס שער הביטקוין בכמעט 90%, וכיום הוא קרוב ל-8,000 דולר. בין המומחים בשוק הקריפטו יש הסבורים כי מחיר הביטקוין יזנק בשנה שלאחר החצייה, כפי שקרה בעבר, ואחרים הטוענים כי אירוע החצייה הקרוב כבר מתומחר בשוויו הנוכחי של המטבע. מי מהם צודק? ימים יגידו. 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.