גיוס חוב | בלעדי

מיזם הסיבים צפוי לגייס 300-400 מיליון שקל בהובלת אפסילון ולידר

מטרת הגיוס של IBC היא להאיץ פריסת סיבים אופטיים ולקדם את פעילות האינטרנט של המיזם • הגיוס יתבצע באמצעות הלוואה פרטית או בדרך של הנפקת אג"ח שייסחרו במערכת רצף מוסדיים בלבד

התקנת סיבים אופטיים של IBC / צילום: איל יצהר, גלובס
התקנת סיבים אופטיים של IBC / צילום: איל יצהר, גלובס

חברות החיתום של אפסילון ולידר הנפקות צפויות להוביל את גיוס חוב של מיזם הסיבים, חברת IBC ("אנלימיטד"), בסכום של 300-400 מיליון שקל מגופים מוסדיים, כך נודע ל"גלובס". הגיוס יתבצע באמצעות הלוואה פרטית או בדרך של הנפקת אג"ח שייסחרו במערכת רצף מוסדיים בלבד. הגיוס הוא חלק מתוכנית השיקום של חברת IBC במתכונת הפעילות החדשה שלה תחת בעלותן של חברת סלקום, קרן תש"י וחברת החשמל. IBC נערכת לגייס את החוב כדי להאיץ פריסת סיבים אופטיים וכחלק מתנאי הרישיון החדש והמעודכן שלה.

IBC מתחילה לפעול לא רק כחברת תשתיות שפורסת סיבים אופטיים לשימוש השחקנים בשוק התקשורת, על גבי תשתיות חברת חשמל, אלא עוברת לפעול כמפעיל תקשורת לכל דבר ועניין באמצעות ההקלות שקבלה ממשרד התקשורת. כמו כן היא ממתינה לאישור של משרד התקשורת כדי שתוכל להתחיל ולמכור, על פי בקשתה מהעת האחרונה, אינטרנט ללקוחות פרטיים ועסקיים.

הבקשה שהביכה את משרד התקשורת

הבקשה של IBC לקבל אישור למכור אינטרנט הביכה את ראשי משרד התקשורת משום שרק לפני חצי שנה החברה קבלה רישיון חדש על בסיס תוכנית עסקית שהציגה ושבו היא קיבלה הקלות מרחיקות לכת. התוכנית העסקית אמורה הייתה להצעיד את החברה קדימה בזכות שיתופי פעולה עם פרטנר והוט שתקוותה של החברה הייתה שייכנסו כמשקיעות או שיצטרפו כלקוחות, אך הדבר הזה לא קורה ולכן החברה מבקשת למכור אינטרנט ללקוחות פרטיים וללקוחות עסקיים באופני שיווק שונים. כפי שנחשף ב"גלובס" לאחרונה,החברה הבהירה למשרד התקשורת שאי קבלת ההיתר למכור חבילות אינטרנט, תקשה עליה מאוד לגייס את החוב לו היא נדרשת על מנת לשרוד בתנאי שוק תחרותיים ומאד קשים.

מיזם הסיבים האופטיים נועד במקור לייצר תשתית תקשורת שלישית בישראל, באמצעות שימוש בתשתיות הקיימות של חח"י על גבי עמודי חשמל ובאמצעות תשתיותיה התת קרקעיות. המיזם תוכנן והוקם על מנת לספק שירותי תשתית תקשורת למפעילים בלבד כדי שלא יהיו תלויים בבזק או בהוט, אך זמן קצר לאחר שהוקם בתחילת העשור הוא כשל ונקלע לקשיים על רקע שורה של הערכות מוקדמות שקרסו ושגיאות קשות שנעשו בעת שהוקם.

בשנים האחרונות המיזם פעל בעיקר בחסות חח"י שלא פעלה למימוש החובות שיש למיזם כלפיה. בשנה האחרונה הצליח דורון כהן, שכיהן כיו"ר וכמנכ"ל המיזם, להביא להסדר חוב מול בעלי המניות המקוריים של המיזם ולהוציאם החוצה, ולהכניס לתוכו את סלקום ותש"י כבעלי השליטה. במקביל, המיזם קיבל הקלות מרחיקות לכת בדמות ביטול חובת הפריסה האוניברסלית שהומרה בפריסה בקרב 40% מבתי האב בלבד באזורי ביקוש.

לפני מספר חודשים נכנס לתפקיד המנכ"ל אמיר לוי, ראש אגף התקציבים לשעבר, וביצע הערכת מצב שהובילה למסקנה המהירה שהמיזם יידרש לשינוי בתנאי הרישיון, במידה וסלקום תמשיך להיות הלקוחה היחידה שלו. מסקנה זו היא שהובילה את ראשי החברה לבקש ממשרד התקשורת הקלות נוספות כגון מכירת שירותי אינטרנט ללקוחות פרטיים ועסקיים - שכאמור לא היו אמורים להיות מסופקים על ידו, לא במקור ולא על פי התוכנית העסקית שהוצגה למשרד התקשורת במסגרת ההקלות שקיבל לפריסה של 40% בלבד באזורי ביקוש.

על פי הערכות בשוק, למתן ההיתר למכור אינטרנט, הולכת לקום התנגדות קשה מקרב המפעילים בשוק. מחברת IBC נמסר כי "חברת אנלימיטד, במסגרת צמיחתה והרחבת פעילותה, בוחנת בימים אילו מספר חלופות למימון".