הבטחות סרק לחולים סופניים וכדורי "פלא" שהתבררו כמנטוס: מה עומד מאחורי המעצר של הרב ברלנד

(עדכון) - המשטרה עצרה שישה חשודים בפרשה, שפעלו עפ"י החשד תוך ניצול ציני ואכזרי של מאות אזרחים ובני משפחותיהם, שהיו ככל הנראה בשעתם הקשה ביותר, ודרשו מהם עשרות אלפי שקלים עבור ברכות ומרפא • בין היתר נתפסו עשרות קופסאות עם "תרופות פלא" שהתבררו ככדורי מנטוס

הרב אליעזר ברלנד / צילום: Sebastian Scheiner, AP
הרב אליעזר ברלנד / צילום: Sebastian Scheiner, AP

מעצרו הבוקר (א') של הרב אליעזר ברלנד ושל חשודים נוספים בקהילת "שובו בנים" של הרב חשף לא רק את החשד לעבירות עושק ומרמה שבוצעו לכאורה לאורך שנים על-ידי הרב וסביבתו, אלא גם את האימפריה הכלכלית שאליה הם הגיעו לכאורה באמצעות העושק והמרמה.

לפי המשטרה, במסגרת החקירה נגבו מאות עדויות, ונתפסו רכבים ונכסים בשווי של מיליונים, כולל רכב יוקרה משנת 2020. ממידע שהגיע לידי "גלובס" עולה בנוסף כי למשטרה הגיעו עדויות מתוך הקהילה לכך שמשפחת ברלנד קנתה כמות גדולה של נכסים בארץ ובחו"ל. הנכסים נרשמו על-פי החשד על שמות אנשי-קש כדי להסתיר את הקשר למשפחה. על-פי החשד, היקף הלבנת ההון היה בסכומים שנעים בין עשרות למאות מיליוני שקלים רק מהשנים האחרונות. לפי החשד, ברלנד והסובבים אותו השתמשו בעשרות חשבונות בנק כדי להסוות את נתיב העברת הכספים.

המידע הזה אודות האימפריה הכלכלית של הרב החשוד, מצטרף לחשיפת "גלובס" לפני כשבועיים אודות התביעה שהוגשה נגד בני משפחתו.

על-פי התביעה, לפני כעשור נכנסו לתוך החשבונות שבשליטת הנתבעים סכומי עתק של כ-5 מיליון שקל מדי חודש, באמצעות הוראות קבע של אלפים רבים של תורמים אשר ביקשו לתרום למוסדות "שובו בנים". בין השנים 2013-2009 נכנסו לחשבונות בדרך זו כ-200 מיליון שקל, לא כולל סכומי עתק נוספים שהגיעו בדרך של "פדיונות" במזומן עבור "הצדיק" ללא כל רישום ותיעוד.

ניצול ציני של חולים ובני משפחותיהם

כאמור, הבוקר הודיעה המשטרה כי ביצעה שישה מעצרים של דמויות מרכזיות בקהילת "שובו בנים" של הרב אליעזר ברלנד, ובהם רב מפורסם. המעצרים לוו בהתנגדות אלימה של חסידי ברלנד. בעקבות זאת צפויים בקרוב מעצרים נגד חסידי הרב שתקפו את השוטרים בניסיון למנוע את המעצר.

על-פי הודעת המשטרה, "בתום חקירה סמויה, פשטו בשעות הבוקר המוקדמות כוחות המשטרה על בתיהם של שישה חשודים, שנעצרו בחשד לעבירות עושק, קבלת דבר במרמה ועבירות מס. במהלך החודשים האחרונים מנהלת משטרת ישראל חקירה סמויה בחשד לעבירות עושק, קבלת דבר במרמה ועבירות מס חמורות שבוצעו על-פי החשד לאורך מספר שנים על-ידי החשודים. עם התקדמות החקירה, הצליחו החוקרים לפענח את דפוס הפעולה של החשודים, שמתנהלים על-פי החשד באופן היררכי, שבו לכל אחד מהם תפקיד מוגדר, והכול תחת חסותו ושימוש בשמו של החשוד המרכזי".

לדברי המשטרה, היא אספה ראיות ועדויות נגד החשודים, שפעלו על-פי החשד תוך ניצול ציני ואכזרי של מאות אזרחים ובני משפחותיהם, שהיו ככל הנראה בשעתם הקשה ביותר, ודרשו מהם עשרות אלפי שקלים עבור ברכות ומרפא.

בין היתר נתפסו עשרות קופסאות עם "תרופות פלא" שהתבררו בבדיקות מעבדה ככדורי מנטוס וטיפות אנטיביוטיקה.

על-פי החשד, רב מפורסם בקהילת "שובו בנים" לקח כסף מאנשים תמורת הבטחה שחולים סופניים יחיו. אחרי שאחד מהם נכנס למוות קליני, משפחתו דרשה את הכסף חזרה. הרב אמר להם שיביאו כסף נוסף, והחולה יירפא. האיש מת. בני המשפחה פנו לרב ודרשו את הכסף חזרה, וזה אמר להם: תביאו סכום נוסף - והוא יקום ראשון בתחיית המתים.

כמו כן, המשטרה טוענת כי חשפה תשתית לביצוע מגוון עבירות של הלבנת הון, השמטת הכנסות ועבירות מס בשווי מאות מיליוני שקלים, שעל-פי החשד הלבינו החשודים באמצעות שימוש בעשרות חשבונות בנק ששימשו להם כפלטפורמה.

חלפנים המירו צ'קים למזומן

כאמור, לפני כשבועיים פורסם ב"גלובס" כי לבית המשפט המחוזי בירושלים הוגשה תביעה בסך 50 מיליון שקל נגד משפחתו של מנהיג הרב ברלנד, בטענה כי המשפחה לקחה לצרכיה האישיים תרומות שנועדו לקהילת "שובו בנים" של חסידי ברסלב ולתמיכה בגופים של מוסדות הקהילה.

התביעה הוגשה באמצעות עו"ד יששכר בר-הלל, שמונה כמפרק שש עמותות של קהילת "שובו בנים" לאחר שהן נקלעו לחובות של מיליונים, והיא מופנית נגד תהילה ברלנד, נחמן ברלנד ונתן ברלנד. מדובר באשתו, בנו ונכדו של אליעזר ברלנד, מנהיג הקהילה.

על-פי הנטען, הדרך של משפחת ברלנד להוציא ולהלבין את הכסף מהעמותות הייתה מתוחכמת ושיטתית. בעלי החשבון ושליחים מטעמם חתמו בסיטונאות על צ'קים בסכומי כסף משתנים, והמירו באמצעות חלפנים את הצ'קים לכסף מזומן, ומשם הכסף חולק ללא כל רישום על-פי ראות משפחת ברלנד. משפחת ברלנד אף רשמה צ'קים לפקודת אנשים פרטיים ועמותות שונות, וקיבלה בתמורה כסף מזומן תמורת דמי עמלה.

בדרך זו, נטען, הולבנו כאמור עשרות מיליוני שקלים תוך מספר שנים. מהתביעה עולה כי משפחת ברלנד השתמשה בכ-10,000 צ'קים שונים בתקופת הזמן הזו, ללא כל רישום של העמותות שבניהול משפחת ברלנד לאן נותבו הכספים.

נזכיר כי ברלנד נמלט מהארץ בשנת 2013 בעקבות חשדות למעשים מגונים בנשות הקהילה. ב-2016 הוא הוסגר ארצה מהולנד, לאחר שנמלט למרוקו ולדרום אפריקה. באותה שנה הוא הורשע במסגרת הסדר טיעון בשתי עבירות של מעשים מגונים וכן בעבירה של תקיפה. מספר חודשים לאחר מכן שוחרר בשל מצבו הרפואי. 

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים נגד הרב אליעזר ברלנד ויתר החשודים בפרשה הם בעיצומם. העצורים לא הורשעו בכל עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.