שכירות | ניתוח

הסדר תשלומי שכירות בעידן הקורונה: טוב לשני הצדדים

שוכרים שהם בעלי עסקים קטנים ובינוניים נמצאים במשבר תזרימי ועסקי נוכח מגפת הקורונה • הסדר לפריסה או לדחייה של תשלומים יכולה לסייע בטווח הארוך גם למשכיר

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

המצב הקשה, עדי כדי שיתוק בחלק שהענפים, שהמגזר העסקי מתמודד איתו בימים אלה, מעלה חששות רבים ואי ודאות כלפי מה צופן העתיד. עסקים רבים סגרו את פעילותם והוציאו את עובדיהם לחל"ת. בזמנים אלה, חשוב להבין אילו פעולות יש לנקוט כדי לסייע ככל שניתן לעסק לעבור את המשבר בשלום.

אילו פעולות יש לבצע ביחס לחוזים הקיימים בעסק? האם ניתן לבטל חוזים מסוימים או לדחות תשלומים?

כצעד ראשון, כדאי לבחון פנייה לצד השני לחוזה - ספק, לקוח, משכיר, חברת ניהול וכיו"ב, ולהודיע כי עקב המצב לא ניתן יהיה לעמוד בתנאי החוזה ולנסות להגיע לפשרה מוסכמת. מרבית האנשים והחברות מבינים שבשעת משבר כזו כולם צריכים להתגייס על מנת למנוע את קריסת העסקים והכלכלה. חברות רבות, גדולות וקטנות כאחת, מגלות הבנה וגמישות בנוגע לזמני אספקה ופריסות תשלומים. חברות נדל"ן גדולות, למשל, בחרו במתן דחייה בדמי השכירות בלבד ואחרות הסכימו על גביית דמי כאחוז מהפדיון בלבד, תוך ויתור על גביית דמי שכירות בסיסיים כנהוג במרכזים מסחריים.

חשוב להדגיש כי הדברים לא חלים על עסקים חיוניים הממשיכים בפעילותם.

מה בנוגע לתשלומים והוצאות אחרות?

ישנן הוצאות שוטפות רבות לעסק - מסים, מע"מ, חשמל, מים ועוד. עיריות רבות כבר הודיעו על דחיית תשלומי ארנונה ופריסת תשלומים נוחה, דחיית תשלומי אגרות ועוד. הממשלה הודיעה כי תדחה את תשלומי המע"מ ותקדים תשלומים לספקי הממשלה, תעמיד קרנות ומענקים לעסקים, כמו גם הקלות מול ביטוח לאומי. ניתן לפנות לתאגידי המים וחברת החשמל ולקבל הקלות במקרים מסוימים.

נכון לעכשיו, לא חל שינוי במועדים לדיווח ולתשלום מקדמות וניכויים למס הכנסה, אך ניתנה הנחיה ממנהל רשות המסים לפעול בהתחשבות מרבית ולתת מענה פרטני לעסקים שנקלעו לקשיים. בנוסף, ניתן לפנות לרשות המסים ולהודיע על שינוי ההכנסות הצפויות וכך להקטין את שיעור המקדמה.

מה קורה בעולם?

בחלק מהמדינות כבר הוחלט על מתן הטבות כלכליות לעסקים שנכפה עליהם הסגר - דחיית תשלומי מס הכנסה, הזרמת כספים למגזר העסקי בכדי למנוע סגירת עסקים ועוד.

במדינות אחרות אף הוצאו צווים המורים על דחיית כל תשלומי המיסים (מדינתיים ומוניציפליים) לחודשים הבאים. באיטליה לדוגמה, בעלי הנכסים שחויבו לסגור את עסקם, ייהנו מזיכוי בתשלום מס עד לכדי 60% מגובה דמי השכירות בגין חודש מרץ.

במצב הדברים הנוכחי, אין מנוס מלהגיע להסדר תשלומים המשרת את שני הצדדים. מחד, בחירה באפשרות של דחיית דמי השכירות עלולה לפגוע בתזרים הכלכלי של המשכיר, אולם מאידך באפשרותה להמשיך להזרים חמצן לעסקו של השוכר ובכך לשמר את השוכר גם לאחר תקופת המשבר, מה שישרת את אינטרס המשכיר בטווח הארוך. 

הכותב הוא מנכ"ל אנגלו סכסון תל-אביב ומנהל המחלקה המסחרית