ארגון המזון והחקלאות של האו"ם מזהיר כי הפאניקה של הצרכנים והסגר בבתים שמוטל עליהם בגלל מגפת הקורונה עלולים להבעיר אינפלציה של מחירי המזון בעולם. זאת למרות שלדברי הארגון, יש מספיק חומר גלם להמשיך לייצר מוצרי יסוד במדינות המייצאות העיקריות.
"כל מה שצריך כדי לייצר אינפלציה כזו זה שיבואנים גדולים או ממשלות יתחילו בעצמם לרכוש מוצרי יסוד בפאניקה", אומר עבדולרזה עבסיאן, כלכלן בכיר בארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO).
לדברי עבסיאן, הפאניקה היא יותר עניין פסיכולוגי מאשר עובדתי. "זה לא עניין של אספקה אלא עניין התנהגותי ביחס לביטחון התזונתי", מסביר עבסיאן ל"רויטרס" ממטה הארגון ברומא. "אם הקניינים הגדולים יחשבו שהם לא יוכלו להשיג בחודשים מאי או יוני חיטה או אורז, זה יוכל להוביל מהר מאוד למשבר אספקת מזון עולמי".
בהתחשב בהתנפלות שראינו בשבועיים האחרונים ברחבי ישראל ובעולם, בסופרים, במכולות וברשתות הגדולות, נראה כי הצרכנים עורמים מוצרים ככל שניתן על העגלות בגלל אי-הוודאות לגבי היכולת שלהם לקנות בחופשיות מוצרים - מכל סוג שהוא - בעתיד.
כך, די בקלות ניתן להבין כיצד הלחץ מהשטח, שמקבל הדהוד ברשתות החברתיות ובאמצעי התקשורת המסורתיים שמעלים חדשות לבקרים תמונות וסרטונים של תורים ארוכים, מדפים ריקים ואזרחים שמתנפלים על מוצרי מזון, ייהפך ללחץ על יבואנים ויצרנים.
וכמובן, יש את הכלל הבסיסי של חוק ההיצע והביקוש. בשלב זה בעיקר רואים את העלאת המחירים המוגזמת על מוצרים כגון בקבוקי אלכוג'ל ומסיכות פנים (שהיעילות של סוגים רבים שלהן מוטלת בספק על-ידי ארגוני הבריאות). לכן, לא מן הנמנע כי כבר בזמן הקרוב נראה את המחירים של מוצרי יסוד אחרים, שהמדינה הסירה את הפיקוח מהם, נעים בתנודתיות. זאת, בדומה לירקות והפירות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.