לא להגן עליכם - אלא מפניכם: "תלבשו מסיכות בשביל הערבות ההדדית"

ד"ר יאיר שינדל, שותף בקרן aMoon: "אם כל אחד מאיתנו שעדיין חייב לצאת מביתו יתייחס לעצמו בתור כור אטומי פוטנציאלי שיכול לעשות נזק לסביבתו, ולכן עליו לכסות את פניו ולחטא את סביבתו אחריו גם כשהוא בטוח שאינו חולה - ייתכן שיהיה בכך כדי להפחית משמעותית את קצב ההדבקה"

ד"ר יאיר שינדל / צילום: תמר מצפי
ד"ר יאיר שינדל / צילום: תמר מצפי

משרד הבריאות הודיע היום כי בניגוד לדעתו הקודמת, כעת הוא ממליץ לכל אדם שיוצא מן הבית ללבוש מסיכת פנים כירורגית קלאסית או אפילו מסיכה מאולתרת. בעבר משרד הבריאות טען כי המסיכות הללו לא חיוניות, משום שהן לא יגנו עליכם מפני הידבקות, וזה עדיין נכון. אלא שכעת כשכמות החולים עולה, ורבים שאינם מבודדים כלל לא יודעים שהם חולים, ומתברר כי גם חולים ללא תסמינים הם מדבקים - הפוקוס הוא הפוך: המטרה היא כעת לא להגן עליכם - אלא מפניכם.

גם ד"ר יאיר שינדל, חבר בצוות המקצועי של משרד הבריאות לטיפול בקורונה ושותף בקרן הון הסיכון aMoon שהמשקיע הגדול בה הוא מריוס נכט, מאמין כי המסיכות יכולות להיות המפתח להפחתה משמעותית של קצב ההדבקה בווירוס. שינדל פרסם קריאה ברוח זו כבר אתמול בעמוד הפייסבוק שלו, יחד עם גרף המראה כי במדינות שבהן השימוש במסיכות הוא חלק מהתרבות, ההשתלטות על המחלה קלה יותר. 

האתגר הוא לשכנע את הציבור להשתמש במסיכה לא עבור עצמם, אלא עבור האחר, ועוד כשהם בטוחים שהם מרגישים מצוין. כמובן שהשימוש הזה "עבור האחר" הוא בעצם עבור עצמנו, כי ככל שנהיה מדבקים פחות - כך נמצא את עצמנו מחוץ לסגר מהר יותר.

אם כל אחד מאיתנו שעדיין חייב לצאת מביתו יתייחס לעצמו בתור כור אטומי פוטנציאלי שיכול לעשות נזק לסביבתו, ולכן עליו לכסות את פניו, לחטא את סביבתו אחריו ולמנוע מעצמו בכל דרך לפזר זיהום לסביבתו גם כשהוא "די בטוח" שאינו חולה - ייתכן שיהיה בכך כדי להפחית משמעותית את קצב ההדבקה. הדבר יהיה נחוץ אף יותר בהמשך הדרך כאשר יהיו הקלות בסגר, כדי למנוע גל חדש של ההתפרצות.

לדברי ד"ר שינדל, "בישראל למסיכות יש עדיין סטיגמה, לפיה מי שלובש מסיכה הוא כנראה חולה בקורונה או שהוא בעל מחלות רקע שבגללן הוא חושש במיוחד לחלות. לעומת זאת, באסיה ברור שמי שלובש מסיכה הוא אדם מנומס שדואג לסביבתו. באסיה הגישה הזו כל-כך מוטמעת בציבור בעקבות מגפת הסארס, שהם לובשים מסיכות גם כשאין שום פנדמיה ידועה. גם אנחנו צריכים לנקוט גישה לפיה להסתובב בציבור בלי מסיכה זו התנהגות לא אחראית".

דווקא בכפפות אין צורך, אומר שינדל. הווירוס אינו יכול להיכנס ליד דרך העור, ולכן לא צריך להגן על היד עצמה אלא למנוע ממנה לגעת בפה או באף כשהיא לא שטופה. אם אנשים משתעלים לתוך הכפפה ואז נוגעים בידית של דלת, ואדם אחר נוגע אחריהם עם יד עטויית כפפה באותה הדלת ואז באפו - לא עשינו כלום. להפך - כך נוצרת תחושה פיקטיבית של הגנה, שעלולה להביא את ההפך. הדבר הנכון הוא לחטא תדיר את הידיים נטולות הכפפות.

משרד הבריאות הציע, כאמור, ללמד את הציבור לאלתר מסיכות שישמרו מפני "רוב" ההדבקות. ד"ר שינדל מציע למשרד ללכת צעד קדימה ולספק מסיכות וחומרי חיטוי לכולם. זהו צעד שיכול להביא לנרמול של ההתנהגות הזו במהירות, ולהוריד חסמים כמו עצם הצורך לבצע את עסקת רכישת המסיכה.

"אם כולם יתחילו להשתמש במסיכות וחיטוי, תוך שבועיים נראה כיצד הדבר מתבטא בטרנד", אומר ד"ר שינדל. אם אכן תהיה בכך תועלת משמעותית, אולי אפשר יהיה לשחרר מעט את הסגר. "אבל חשוב לתאם ציפיות ולומר שלא נוכל לבצע שום הקלה בתקנות, עד שלא נראה את מספר הנדבקים יורד", הוא מדגיש.