יין | פיצ'ר

הצעה לסדר: עשרה יינות שיתאימו גם לארוחת החג בזום

אומנם השנה פסח יהיה במתכונת קצת שונה, אבל יש דברים שיהיו בו כמו תמיד - ארבע הכוסות ויין על שולחן הסדר, למשל • קבלו עשרה מומלצים במיוחד שכדאי להזמין

אין לי מושג עדיין היכן מוצא ערב פסח אתכם, או אותי, אבל גם אם אתם בבידוד, או סתם בסדר מצומצם במיוחד, קצת יין אולי יעזור.

אני שמח להציג בפניכם (עד כמה שפולני חרדתי כמוני יכול לשמוח, בימים רגילים וכל שכן בימים שכאלה) את העשירייה שלי לליל הסדר. קצת רוזה, קצת לבן ובעיקר אדומים.
יינות מצוינים אחד-אחד, מיקבים גדולים וקטנים, מוכרים ומוכרים פחות. החל מענקים מתעוררים (שוב) כיקב כרמל, עבור ביקבי בוטיק קלאסיים כמו קסטל (עם הפתעה ענקית) וצרעה, וכלה בקטנים ונועזים כמו נטופה, אורטל ובר מאור.

תעשיית היין, כמו כל המשק וכמו כולנו, עוברת ימים לא קלים, בלשון המעטה. הלוואי והייתי יכול לפרגן כאן לכל היקבים שאני אוהב ומכיר. רובם ככולם מייצרים יינות מצוינים, שלא רק שהם ראויים לשולחן החג, הם עושים את החיים בסגר (ולא רק בסדר, או מה שנשאר ממנו) נסבלים קצת יותר.

רוב יקבי ישראל מפעילים בימים אלו מערך שליחויות, וישמחו להביא לכם הביתה כמעט כל כמות של יין, גם קטנה. חג שמח ובריא לכולנו עד כמה שאפשר. 

שורש 2018, יקב צרעה. ערן פיק, היינן ובשנים האחרונות גם המנכ"ל של יקב צרעה, ממשיך במסע הניצחון שלו אל עבר הפסגה האולטימטיבית של עולם היין הישראלי, פסגה שממילא הוא כבר אחד מדייריה לא מעט שנים. הבציר הנוכחי של שורש הוא עוד צעד קטן־גדול בדרך. בלנד של קברנה סוביניון, מרלו, פטי ורדו בורדולזיים עם סירה מעמק הרון (מקורם ההיסטורי של הזנים כמובן). יין אלגנטי, מהוקצע וכמעט מושלם, אבל, ואולי באופן קצת נדיר אצל פיק, גם אפלולי ואדמתי כמו שאני אוהב. יין גדול ממש. 150 שקל, כשר

סוביניון בלאן 2018, יקב בר מאור. רמי בר מאור, היינן המוכשר כשד מהיקב הנושא את שמו באזור התעשייה של בנימינה, ממשיך במסעו חסר הפשרות אל עבר יינות קלים יותר, חומציים ומרעננים. באדומים הוא עוד באמצע הדרך, אבל ברוזה ובלבנים הוא כבר לגמרי שם. הסוביניון בלאן שלפנינו הוא דוגמה מצוינת. יין חד, זוויתי ממש, חומצי ומרענן, מושלם ליד דגים ומושלם בכלל. ממצטייני הטעימה. 85 שקל

רזיאל 2017, יקב רזיאל (קסטל). בגיל 75, ממרום מעמדו בעולם היין המקומי ואפילו העולמי, אלי בן זקן לא נח לרגע. אחרי שהעביר לפני כמה שנים את היקב למשכנו החדש ביד השמונה, הוא מחזיר לחיים את היקב ההיסטורי ברמת רזיאל עם יין חדש תחת שם "חדש" - רזיאל. בלנד מפתיע, לפחות בעולמו הבורדולזי/בורגוני של בן זקן - 80% סירה והשאר קריניאן. התוצאה מרגשת ממש - יין בעל גוף בינוני, חמיצות נהדרת, פירותיות מרוסנת וטעמי עשבי תיבול ופלפל שחור אופייניים. יין חושני ממש, אם יורשה לי.
169 שקל, כשר

רוזה 2019, יקב אורטל. חיבתי ליינות של נעמה סורקין כבר הובעה כאן לא פעם. הייננית המוכשרת, שהמירה את המעמד שזכתה לו במשך שנים ביקב דלתון הגדול בצניעות ובאלמוניות היחסית של יקב הבוטיק אורטל, ממשיכה ליצר יינות "רזים", כלומר חומציים, עדינים וקלים כמו שאני ועוד חובבי יין מחפשים כיום. הרוזה שלה הוא יין כיפי לאללה, מבלי לוותר על עומק ומורכבות (עד כמה שאפשר ברוזה). בלנד של סירה וקברנה, פירותי, פרחוני ומקסים. 79 שקל

רוח 2017, יקב שאטו גולן. יין חדש מבית היוצר של אורי חץ משאטו גולן הוא תמיד סיבה למסיבה. הבלנד החדש מורכב מ־51% פטי ורדו, 33% סירה, 8% גרנאש ו־8% קברנה סוביניון. התוצאה היא יין קל יחסית לרוב היינות של שאטו גולן, עשיר אומנם, אבל גם חומצי כמו שצריך, מאוד מורכב ובעיקר כזה שיצטרך עוד זמן בבקבוק כדי להציג את עצמו במלוא תפארתו. אבל גם עכשיו הוא ללא ספק מרתק. 125 שקל

יקב נטופה, דומיין אדום 2018. כבר המון זמן אני מתכנן להקדיש מדור שלם ליקב נטופה, ואיכשהו זה לא יוצא. חבל. מקווה שיתוקן במהרה. בינתיים קבלו את הבלנד האדום הנהדר הזה - גרנאש, סירה ומורבדר - שילוב קלאסי המניב כאן יין יוצא מן הכלל. קליל, חומצי, מרענן, קצת פרחוני, קצת אדמתי ובעיקר עם איזו בת טעם קצת חייתית ופראית, שאני מאוד אוהב. יין ליום־יום לכל אחד, וגם למי שמתעניין מאוד ביין. ממצטייני הטעימה. 60 שקל, כשר

פרנץ' בלנד 2019, יקב רקנאטי. הבלנד הלבן שלפנינו מורכב בעיקר מענבי פרנץ' קולומבר, עם מעט סוביניון בלאן ומוסקט. התוצאה היא יין חצי יבש, מרענן, עם ארומות טרופיות משהו של שזיף, אפרסק ומלון. יין כיפי שישתדך היטב למנות אסייתיות או סתם ככה על המרפסת, לפני, אחרי או במהלך ליל הסדר. עונג גדול. 79 שקל, כשר

דוד נגד גוליית 2019, יקב פייב סטונס. היין הלבן החדש של ששון בן אהרון מיקב פייב סטונס (על שם חמש האבנים שהיו לדוד מול גוליית) הוא תערובת מקסימה של 82% שנין בלאן עם 18% רוסאן. יין מדליק וכיפי, עם החמיצות הנהדרת של השנין יחד עם הפירותיות החמאתית משהו של הרואסן, שיוצרות יחד משהו שהוא בין קל לכבד, בין חמוד לרציני ובעיקר בין אושר לאושר גדול. 79 שקל, כשר

לימיטד אדישן 2017, יקב כרמל. אחרי זמן מה שבו התרכז השיווק של יקבי כרמל בעיקר ביינות הזולים של היקב, מחזירים אנשי היקב הגדול וההיסטורי את יינות האיכות שלהם לקדמת הבמה. בציר 2017 של הלימיטד אדישן, בכיר היינות של היקב ומטובי יינות ארצנו בכלל, מציגה כרגיל בלנד בורדולזי מזני קברנה סוביניון, מרלו, פטי ורדו ומלבק, עשוי במיטב המסורת של העולם הישן, כלומר יין לא כוחני ועוצמתי מדי, כזה המציג לא רק פרי ועץ אלא גם אדמה ואפילו קצת טחב. יין נהדר, שמוכיח שכרמל עוד לא אמרו את המילה האחרונה. חבל שהוא כל־כך יקר. 230 שקל, כשר

לבנטינה, 2018, יקב דלתון. יין חדש לגמרי, מבית היוצר של היינן הצעיר גיא אשל מיקב דלתון. בלנד המורכב מ־50% פטיט סירה, 25% גראנש ו־25% קריניאן. לבנטינה הוא חלק מסדרת "אסופה" החדשה והמרתקת שעוד נשוב אליה, סדרה השואבת את השראתה מזרם הייננות החדשה של קליפורניה. יין בעל גוף בינוני, חמיצות מצוינת וארומה נהדרת של עשבי תיבול ים תיכוניים. עונג גדול. 100 שקל, כשר