היכונו לחציית הביטקוין: ל"ג בעומר לוהט בשוק המטבעות הדיגיטליים

משקיעים רבים מצפים לשינוי משמעותי במחיר הביטקוין בעקבות חציית קצב ההנפקה שלו, הצפויה הלילה • לעומתם, מומחים בשוק טוענים כי הציפיות האלה חסרות יסוד • כדי לנסות להבין מי מהם צודק, נשיב כאן על 7 שאלות רלוונטיות

מכונות כריית ביטקוין / צילום: shutterstock
מכונות כריית ביטקוין / צילום: shutterstock

הלילה קרוב לשעת חצות, כשבישראל יציינו את ערב ל"ג בעומר ללא הדלקת מדורות, בשל ההנחיות הממשלתיות למניעת התפשטות נגיף הקורונה, בעולם המטבעות הדיגיטליים יציינו מועד לוהט לא פחות. באירוע שנקרא בקיצור Bitcoin Halving, או בעברית "חציית הביטקוין", יקטן בחצי התגמול על כריית בלוק של ביטקוין - וכך יקטן ב-50% קצב ההנפקה של מטבעות ביטקוין.

המועד הקרב ובא של חציית הביטקוין מרכז עניין בבורסות הקריפטו בעולם. משקיעים רבים מצפים לשינוי משמעותי במחירו של המטבע הדיגיטלי בעקבות חציית קצב ההנפקה שלו. מנגד, מומחים רבים בשוק סבורים כי אירוע החצייה כבר מתומחר בשוויו הנוכחי של הביטקוין. מי מהם צודק? ימים יגידו. על פי ניסיון העבר, צפויות למחירו של המטבע הדיגיטלי עוד לא מעט תנודות לפני ואחרי החצייה, כפי שקרה בשתי חציות הביטקוין הקודמות, ב-2012 וב-2016.

בינתיים, ימי המסחר האחרונים בביטקוין סיפקו אינדיקציה להתלהטות השוק. ביום שישי בערב, לראשונה מאז 19 בפברואר השנה, התקרב מחיר הביטקוין לרף של 10,000 דולר, אחרי עלייה שבועית של כ-13%. ואולם, כבר ביום ראשון צנח הביטקוין לרמה של 8,500 דולר, כשמחירו נחתך ב-13% ביממה, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. בשעה 9:00 הבוקר (ב'), כ-14 שעות לפני חציית הביטקוין, נע מחירו סביב 8,700 דולר - גבוה בכ-20% ממחירו הדולרי של הביטקוין בתחילת השנה.

בשעה 16:00 היום, פחות מ-6 שעות לפני חציית הביטקוין, ששוק הקריפטו מצפה לה הלילה, מחירו של המטבע הדיגיטלי חוצה את הרף של 9,000 דולר - שערו הגבוה ביומיים האחרונים.

מה שווה הביטקוין אם אי-אפשר לשלוט בו?

חציית תגמול הבלוק של ביטקוין צפויה הלילה בסביבות השעה 23:30 (שעון ישראל. ניתן להתעדכן בשעה המדויקת באתר bitcoinblockhalf.com). מה משמעותה של חציית הביטקוין ומדוע היא מעניינת כל-כך את המשקיעים? על שאלות אלה ואחרות ננסה להשיב בטור זה.

מה זה בכלל ביטקוין? מדובר במטבע דיגיטלי מבוזר. משמעות הביזור היא שהמטבע אינו תלוי בבנק מרכזי או בכל גוף מרכזי אחר. הטכנולוגיה שבאמצעותה נוצרים מטבעות ביטקוין ומועברים בין משתמשים בעולם מבוססת על יומן העברות כספים מבוזר, המתנהל ברשת עמית לעמית. יומן העברות הביטקוין בנוי כשרשרת של קבצים ("בלוקים") המקושרים זה לזה, ולכן נקראת בלוקצ'יין.

איך מונפקים מטבעות ביטקוין? בתהליך דיגיטלי שנקרא כרייה. כריית הביטקוין אחראית לתפקודו התקין של הבלוקצ'יין, שבו נשמר יומן העברות המטבע. בכל כ-10 דקות מושלמת כרייה של בלוק חדש בשרשרת הבלוקים, ועל כך מתוגמלים הכורים במטבעות ביטקוין חדשים המונפקים עמו.

אז מהי חציית ביטקוין? תגמול הבלוק של ביטקוין קטן בחצי אחת לכל ארבע שנים בערך. המנגנון של חציית תגמולי הכרייה, המובנה בקוד התוכנה של ביטקוין, מבטיח שקצב הנפקת המטבע יהיה קבוע. לאחר כרייה של כל 210 אלף בלוקים, שנמשכת בממוצע כארבע שנים, פוחת ב-50% התגמול שמקבלים הכורים עבור כריית בלוק. חציית תגמול הבלוק תמשיך להתבצע כל ארבע שנים עד שהתגמול יירד לאפס - מה שצפוי לקרות בשנת 2140 (כלומר, בעוד 120 שנה), על פי קצב הכרייה הנוכחי. בסך הכל יהיו לביטקוין 32 אירועי חצייה - כך שנותרו לו עוד 29 כאלה.

זה קורה פעם ב-4 שנים: לקראת פיצול הביטקיון הלילה - מה צפוי לקרות למחיר המטבע הדיגיטלי? צפו בשידור »

על מה מתבססות התחזיות לעליית מחיר הביטקוין בעקבות החצייה? רבות מהן מבוססות על שתי חציות הביטקוין הקודמות. כשהתחילה כריית הביטקוין בינואר 2009, הכורים קיבלו תגמול של 50 מטבעות ביטקוין על כל בלוק. באותה שנה היה שוויו של המטבע כמעט אפסי. החצייה הראשונה נעשתה בנובמבר 2012, כשמחיר הביטקוין היה כ-12 דולר, ובה ירד התגמול מ-50 ל-25 מטבעות ביטקוין לבלוק.

הפעם השנייה שבה נחצה התגמול וירד ל-12.5 מטבעות לבלוק, היתה ביולי 2016, כשמחיר הביטקוין היה כ-650 דולר. כשנה וחצי לאחר כן, בדצמבר 2017, הגיע מחיר הביטקוין לשיא של כל הזמנים, כשחצה את הרף של 20 אלף דולר.

הלילה, כשייכרה הבלוק ה-630 אלף של ביטקוין, תתבצע החצייה השלישית - ואחריה יקבלו הכורים תגמול של 6.25 מטבעות ביטקוין לבלוק. קצב זה יימשך עד לחציית הביטקוין הרביעית, הצפויה ב-2024, לאחר שייכרו עוד 210 אלף בלוקים. לפיכך, לאחר שבארבע השנים האחרונות נוצרו מדי יום 1,800 מטבעות ביטקוין חדשים, החצייה הקרובה תוריד את הקצב ל-900 מטבעות ביום עד למועד החצייה הבא.

■ למה נועדה חציית הביטקוין? המנגנון הקבוע של חציית תגמול הבלוק מבטיח שמטבעות הביטקוין ימשיכו להיות מונפקים בקצב אחיד, שיילך ויירד בשיעור ידוע מראש עד להנפקת הביטקוין האחרון. אף שחציית התגמול היא פעולה טכנית בלבד, היא בעלת תפקיד משמעותי בבידולו של הביטקוין ממטבעות ריבוניים (מטבעות פיאט) המונפקים על ידי בנקים מרכזיים, והיא גם מבדילה אותו ממטבעות קריפטו אחרים, כמו למשל את'ר.

בהמצאת הביטקוין, שנחשפה לראשונה ב-2008 ב"ספר הלבן" שפרסם הממציא האלמוני "סטושי נקמוטו", הוגדרה מכסה מקסימלית של 21 מיליון מטבעות ביטקוין. עד היום, כמעט 11 וחצי שנים מתחילת כריית הביטקוין, הונפקו כבר יותר מ-18 מיליון מטבעות - יותר מ-87% מהמכסה המקסימלית של המטבעות. כמעט בלתי אפשרי לשנות את המכסה המקסימלית המוגדרת בפרוטוקול התוכנה של ביטקוין, מכיוון ששינוי כזה דורש הסכמה (קונצנזוס) של רוב המחשבים (הצמתים) ברשת הביטקוין. ברשת מבוזרת, שאינה תלויה באף גוף מרכזי, אין מי שיכפה עליה את שינוי הפרוטוקול.

■ כיצד החצייה מבדילה את הביטקוין מהדולר? הגבלתה של מכסת המטבעות מבדילה את הביטקוין ממטבעות פיאט, שבעיקרון יש להם מכסה אינסופית. הגדלת היצע הכסף ("הרחבה כמותית"), שנעשית באמצעות הדפסת כסף או רכישת איגרות חוב ממשלתיות, משמשת בנקים מרכזיים ככלי להשפעה על הכלכלה בעתות משבר. אם הביקוש למטבע של מדינה מסוימת נותר ללא שינוי, הגדלת היצע הכסף מקטינה את ערכו מול מטבעות אחרים ומול נכסים ויוצרת אינפלציה מוניטרית. מצד שני, הקטנת היצע הכסף במדינה עשויה להגדיל את ערך המטבע וליצור דפלציה (אינפלציה שלילית).

בביטקוין, לעומת זאת, גידול היצע המטבעות בקצב קבוע (קצב היורד בהדרגה בכל ארבע שנים בערך, בהתאם למנגנון החצייה) מבטיח אינפלציה מבוקרת, שתמשיך בקצב ידוע מראש עד להנפקת הביטקוין האחרון בעוד כ-120 שנה. קצב האינפלציה הנוכחי של ביטקוין, עד לחצייה שתתבצע הלילה, הוא 3.64% בשנה, ולאחר החצייה יהיה הקצב 1.8% בשנה עד לחצייה הבאה.

אינפלציית הביטקוין יורדת בקצב ידוע מראש
 אינפלציית הביטקוין יורדת בקצב ידוע מראש

■ כיצד משפיע מנגנון ההנפקה של ביטקוין על ערך המטבע? בשאלה זו פניתי אל חנן שטיינהרט, המוכר לקוראי "גלובס" מהטורים שהוא מפרסם בנושא הכלכלה האמריקאית. שטיינהרט, המנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, אומר כי "מה שקובע את מחיר הביטקוין זה היצע וביקוש. אם הביקוש יישאר קבוע וההיצע ייחתך, כמובן תהיה השפעה על המחיר. ההיצע של מטבעות חדשים מגיע כולו מכורי הביטקוין, שצריכים לכסות את הוצאות הפעילות שלהם". עם זאת, בחישוב עלויות הכרייה יש להביא בחשבון גם שינויים במספר הכורים ובדרגת קושי הכרייה של ביטקוין.

לדעת שטיינהרט, "בתקופה הקרובה, בעקבות חציית תגמול הבלוק שמקבלים כורי הביטקוין, סביר להניח שנראה ירידה במחיר, כפי שכבר ראינו בתחילת השבוע. הכורים ירצו לייצר לעצמם עתודות מזומנים לקראת 'יום גשום', ולצורך כך יצטרכו למכור את רוב המטבעות שהם מייצרים". בטווח הארוך, לדבריו, ברור כי ירידה בכמות המטבעות הנכרית, בהינתן ביקוש עולה או יציב לביטקוין, תעלה את מחיר המטבע. 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.