"המדינה מפזרת אשליות בהעברת מידע שאינו מתקיים ואין כוונה לקיימו"

הועדה לביקורת המדינה קיימה דיון על החלטות הממשלה בנוגע למצב המשק והעזרה לעצמאים ובו נשמעה ביקורת חריפה כנגד הממשלה • סוכן הנסיעות עידן זוסמן פנה למשתתפי הדיון ואמר: "אני במינוסים עצומים. אני מוכר חפצים אישיים כי אין לנו כסף. ההורים עוזרים לנו למלא את המקרר"

הועדה לביקורת המדינה / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
הועדה לביקורת המדינה / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ עפר שלח מאשים את הממשלה כי הביורוקרטיה והחלטות הממשלה הסותרות מפקירות את המשק : "בשורה התחתונה, הכסף לא הגיע ליעדו. פחות מחמישים אחוזים מעשרות המיליארדים שיועדו לסיוע לעסקים ולמובטלים לא הגיעו אליהם. זאת גישה ביורוקרטית שלא מתאימה לימינו. השיפור הוא יותר ברמת השטח; בנכונות הפקידים. מה שחונק זה דווקא החלטות הממשלה; סותרות, לא מובנות, לא שקופות. גישה שעדיין לא מפנימה את גודל המשבר ויוצרת בלבול, אולי בכוונה. זה הזמן לאמץ חלק מהשיטות ה"חירומיות" גם לצורך הקלה על העסקים ביום שאחרי".

לדיון הוזמנו עצמאים ומנהלי חברות שהציגו תמונה קשה. סוכן הנסיעות עידן זוסמן פנה למשתתפי הדיון ואמר בהתרגשות: "לא תהיה לי עבודה עד השנה הבאה. מישהו יעזור לי? קיבלתי סיוע של 2,300 שקלים. אני במינוסים עצומים. אני מוכר חפצים אישיים כי אין לנו כסף. ההורים עוזרים לנו למלא את המקרר. אני מחכה לכסף כבר חצי שנה".

מנכ"ל חברה למכשור רפואי, אבנר ספקטור: "בארה"ב קיבלתי טופס של 3 דפים, תוך יממה קיבלנו אישור שזה נקלט ותוך שבוע ההלוואה הייתה בקופה. בישראל קיבלתי 0 עד היום. ההלוואה בערבות מדינה זה בלוף אחד גדול. החלטתי לא להוציא עובדים לחופשה, אלא הפחתתי את הפעילות ל-60%, לכן אינני זכאי להטבות נוספות. הכל ישראבלוף. לא רק שלא מזרימים לך כסף, חותכים אותך בכל מקום ומטילים עליך מגבלות שאתה נושא בהוצאות עליהן. המדינה מפזרת אשליות בהעברת מידע שאינו מתקיים ואין כוונה לקיימו".

נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, סיפר כי הוזמן לפני יומיים לביתו של ח"כ ניר ברקת, אשר טען כי ראש הממשלה ביקש ממנו לגבש תכנית לסיוע לעסקים והוא מעוניין בחוות דעתם של יועצי המס. בתגובה אמר יו"ר הוועדה ח"כ שלח: "זה בלתי נתפס. אין לח"כ ברקת קשר לאף אחד מהגופים המקצועיים. העובדה שראש ההמשלה קורא לו ואומר לו תכין תכנית, מעידה רק על הרצון לנגח את שר האוצר. תכנית כזאת לא תיושם".

מנהל מחלקת פיצויים ברשות המסים, אמיר דהן, אמר כי 90 אחוזים מ-89 אלף הבקשות לפיצויים טופלו, בממוצע של עד שבוע מרגע הגשת הבקשה עד לתשלום בפועל. לדבריו זמן הגשת הבקשות לא הוגבל ויש אפשרות לבקש פיצוי על תקופה ארוכה יותר, והבדיקות שאנחנו עורכים הן בדיקות מקלות. מנהלת תחום משרדים כלכליים באגף החשב הכללי במשרד האוצר, דריה פודשיבלוב הוסיפה כי זמן הטיפול של הבנקים בטיפול בבקשות להלוואות בערבות מדינה התקצר. בנוסף, לפני שבועיים נפתח מסלול מיוחד לענפים בסיכון שלא קיבלו מענה במסלול הרגיל, בו ערבות המדינה גבוהה יותר ועומדת על 60%.

מרכז הסוכנות לעסקים קטנים במשרד הכלכלה, איתמר גזלה ציין כי גם משרד הכלכלה מסייע באמצעות מענקיים ייחודיים לעסקים אשר אינם נכללים בפעימות ומוקדי המשרד פועלים מסביב לשעון על מנת להשיב לפניות.