הלחץ עבד: גם עסקים עם מחזור של עד 400 מיליון שקל בשנה יקבלו סיוע מהמדינה

מדובר במענק שהיו זכאים לו עד כה עסקים עם מחזור של עד 100 מיליון שקל והיקפו 250 אלף שקל בחודש • לפי הערכות בענף התיירות פועלות כ-30 חברות עם מחזור שנתי גבוה מ-100 מיליון שקל והן אחראיות על 80% מהפעילות בתחום

ישראל כ"ץ / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
ישראל כ"ץ / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

הלחץ עבד ועסקים עם מחזור של 100 עד 400 מיליון שקל בשנה יקבלו סיוע מהמדינה. מדובר במענק שהיו זכאים לו עד כה עסקים עם מחזור של עד 100 מיליון שקל והיקפו 250 אלף שקל בחודש (מענק דו חודשי של 500 אלף שקל).

המענק יחולק לפי מדרגות המחזור של העסקים: עסקים עם מחזור של 100 עד 200 מיליון שקל עם אבדן עבודה בשיעור של 60%, ועסקים עם מחזור של יותר מ-200 מיליון שקל בשנה ועד 400 מיליון שקל בשנה עם אבדן הכנסה של 80% לפחות, יהיו זכאים לקבלת מענק בעד השתתפות בהוצאות קבועות.

על התוכנית הודיע שר האוצר ישראל כ"ץ בוועדת הכספים במסגרת חוק רשת ביטחון כלכלית להתמודדות עם נגיף הקורונה. בנוסף לפי התוכנית, ‫מי שגילו נמוך מ-28 עם ילד אחד לפחות, יקבל דמי אבטלה רגילים ללא ההפחתה הקיימת כיום בחוק, כמו יתר אוכלוסיית הזכאים. בדיון התייחס השר כ"ץ לענף התיירות היוצאת והנכנסת שבו לדבריו, "היקף המחזור מאוד גבוה, אך הרווח לא גבוה. צריכים למצוא להם פתרון. פנו אלי מפיקי מופעים וכל סוכני התיירות והנסיעות בחברות גדולות, בהיקפים האלה, אבל אני מדייק את זה".

‫בקרב סוכני נסיעות ההערכות הן שכ-30 חברות שהמחזור השנתי שלהן הוא יותר מ-100 מיליון שקל מהוות 80% מפעילות הענף. מתוכן יש חברות גדולות עם מחזור של יותר מ-400 מיליון שקל, שלהן נכון לעכשיו אין סיוע דומה.

יו"ר התאחדות משרדי הנסיעות קובי קרני ציין כי אבדן ההכנסה בענף הגיע לכ-95% ולכן בהיבט הזכאות למענק, כלל העוסקים עם תקרת המחזור המוגדרת יוכלו להגיש בקשה. אלא שקרני מדגיש כי "יש משרדים שהם יותר גדולים ולהם אין פתרון".

בנוסף הוא סבור שהתחשיב לבדיקת הזכאות לפי מחזור ולא לפי רווחיות מעוות את המציאות וש"אין בכך הגיון. אם עסק שמגלגל 20 מיליון שקל עומד על רווחיות של 10% זה 2 מיליון שקל, ואם עסק שמגלגל 100 מיליון שקל עומד על רווחיות של 0.75% מה שקורה בתיירות, אז הוא מרוויח 750 אלף שקל וזה הפרמטר שצריך לבדוק אותו, הפגיעה ברווחיות ולא המחזור.
"מה גם שככל שהעסק גדול יותר יש לו יותר עובדים שהוא יצטרך לקלוט חזרה. אין הגיון כלכלי לטווח ארוך, יש לעזור לעסקים שמכניסים כסף ושומרים על העסק שלהם בהפסדים".

קרני המחזיק בסוכנות הנסיעות סיגנל טורס מעיד על עצמו כי "אני אעבור את השנה הזו שבה לא צפויה להתחדש הפעילות, אקבל מענק אקח הלוואות וכשיפתחו את שדות התעופה אקלוט את העובדים שלי בחזרה. גם במקרה שלי, למחזור המכירות אין שמץ של משמעות, אם לא מתייחסים לרווח של העסק, המחזור אינו אינדיקציה לכלום".

היקף המענק, של 250 אלף שקל בחודש יכול לדברי קרני לכסות את חלק מההוצאות הקבועות. לדבריו, "כולם בענף שלנו לוקחים הלוואות מהבנקים ומזרימים כסף פרטי משום שגם כשאין פעילות הם נשארים עם 15%-20% מההוצאות שזה מגיע גם ליותר ממיליון שקל בחלק מהמקרים. כשהגענו לאוצר המסר שקיבלנו בהתחלה הוא שלא נחזיק מעמד ועדיף שנסגור".

באוצר דובר על סיוע דרך הלוואה בערבות מדינה בשיעור של 75%, האם זה על הפרק?
"ניסו לדחוף אותנו לכיוון הזה אבל יש לנו ניסיון ברור בנושא. ההלוואה ניתנת על ידי הבנקים ולא על ידי המדינה, והבנק לא ייתן כסף למי שבסיכון בלי קשר לערבות של המדינה. אמרנו לאוצר שיתנו מענק ואז יש פתח לנהל את העסקים ולהחזיק מעמד ולעשות תוכנית עבודה שכוללת הלוואות".

קרני שברך את שר האוצר על ההחלטה מדגיש כי בשלב הבא המטרה תהיה לשלב גם את החברות שמגלגלות יותר מ-400 מיליון שקל בשנה למשוואת המענקים.

שר התיירות אסף זמיר הודה לשר כ"ץ "על השותפות במאבק להצלת התיירות בישראל. יש סקטורים בישראל שיידרשו לפתרונות ספציפיים שיחרגו מהמתווה הכללי של האוצר ואני שמח לראות שההבנה הזו מחלחלת".

גם בלשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל בירכו על המהלך וציינו כי התיירות המאורגנת לישראל מייצרת הכנסות של יותר מ-8 מיליארד שקל בשנה "שהם 40% מסך כל ההכנסות מתיירות נכנסת בשנה".

שלומי יחיאב, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטים הארצית: "עוד החלטה מנותקת מבית ממשלת ישראל - ביטול הפחתת דמי אבטלה לצעירים מתחת לגיל 28, רק במידה והיותם הורים לילד אחד לפחות. ההחלטה המסתמנת עתידה לצור אפליה עמוקה וזונחת פלח משמעותי מאוכלוסיית הצעירים המובטלים בישראל, אשר הקריבו את השנים היפות בחייהם עבור המדינה, וכתוצאה מכך יכולים להקים משפחה בגיל מאוחר יותר. בצל מגיפה כלכלית קשה בה 400 אלף צעירים אבדו את פרנסתם, שר האוצר לא יכול לבחור לדאוג רק לחלק מציבור הצעירים שהוא חפץ ביקרם. אנו קוראים לו להתעשת במהרה ולהעמיד פתרון שוויוני עבור כלל צעירי ישראל".

ח"כ הילה שי וזאן (כחול לבן) מסרה: "יש לא מעט חברות עם מחזור עסקי של למעלה מ-100 מיליון שקל המעסיקות עשרות אלפי משפחות שנפלו בין הכסאות כיוון שכיום הן אינן זכאיות למענק. מדובר בחברות אוטובוסים, תיירות, הפקת אירועים ותיאטראות שכמעט וחדלו מפועלן לגמרי ועלינו לדאוג שלא יקרסו במשבר הזה. אני שמחה שבעקבות בקשתי ממנכ"לית משרד האוצר הודיע שר האוצר על קבלת עמדתנו ונוצר מתווה ראשוני לסיוע כלכלי לאותן חברות".

לשאלה מדוע המענק אינו תקף לחברות שמגלגלות מחזור של 400 מיליון שקל ויותר, שחלקן פעילות גם בענפים המוזכרים, השיבה כי "את מתווה זה יש לבדוק גם לגבי חברות נוספות, ואפעל לעשות כן".