עימותים עם המשטרה בהפגנת ענק בביירות; ראש הממשלה קרא להקדמת הבחירות

כ-10,000 בני אדם מפגינים היום בבירת לבנון, לאחר הפיצוץ הקטלני שהתרחש השבוע בנמל • המפגינים ניסו לפרוץ לתוך בניין הפרלמנט, ובתגובה המשטרה ירתה גז מדמיע לעבר הקהל • בצלב האדום ציינו כי מעל ל-150 איש נפגעו בעימותים • דיווחים על הריגת שוטר

מפגינה בביירות מחזיקה בדגל לבנון מול כוחות הביטחון  / צילום: Hassan Ammar, Associated Press
מפגינה בביירות מחזיקה בדגל לבנון מול כוחות הביטחון / צילום: Hassan Ammar, Associated Press

ראש ממשלת לבנון חסן דיאב קורא להקדמת הבחירות במדינה על רקע המשבר ובעקבות האסון הכבד בנמל ביירות. הדברים נאמרו בעקבות יום הפגנות סוער בלבנון, בהשתתפות אלפים הדורשים מהממשלה להתפטר ולתת את הדין על האסון בנמל ביירות. חיזבאללה מוגדר כנאשם עיקרי, בורשתות החברתיות מופצים עשרות סרטונים של גולשים המטיחים נעליים וחפצים בתמונתו בטלויזיה בעת הנאום שנשא שלשום.

כ-10,000 בני אדם הגיעו להפגנות במרכז ביירות, שהידרדרו במהירות לעימותים אלימים עם המשטרה. לפי כחצי שעה, עדכנה יחידת המשטרה האחראית על הסדר הציבורי כי נהרג שוטר במהלך התנגשות עם מפגינם ובניסיון לעצור את המהומות. הצלב האדום בלבנון ציין כי 55 בני אדם פונו לבתי החולים ו-117 קיבלו טיפול במקום. 

מוקדם יותר היום, כוחות הביטחון ירו גז מדמיע על המפגינים בביירות, שניסו לפלס דרך לעבר בניין הפרלמנט. לפי דיווחים בלבנון, במקצת המקרים ירו שוטרים וחיילים אש חיה.  

מפגין בביירות מוצא מחסה בעת הפגנה נגד השלטון / צילום:  Hannah McKay, רויטרס
 מפגין בביירות מוצא מחסה בעת הפגנה נגד השלטון / צילום: Hannah McKay, רויטרס

עשרות מפגינים פרצו למשרד החוץ הלבנוני בביירות, שרפו והשחיטו תמונות של הנשיא מישל עאון, שרבים רואים בו כאחראי למצב הכלכלי והפוליטי הקשה במדינה. "אנחנו נשארים פה. אנחנו קוראים לכל המפגינים להשתלט על משרדי הממשלה", אחד מהפגינים צעק במגפון לקהל. בניין המשרד להגנת הסביבה הוצת ועלה באש ונזק נגרם לעוד משרדי ממשלה ברחבי הבירה. 

מפגין דורך על תמונת נשיא לבנון מישל עאון במשרד החוץ בביירות / צילום: Ellen Francis, רויטרס
 מפגין דורך על תמונת נשיא לבנון מישל עאון במשרד החוץ בביירות / צילום: Ellen Francis, רויטרס
מפגינים השתלטו על בניין משרד החוץ בביירות / צילום: Ellen Francis, רויטרס
 מפגינים השתלטו על בניין משרד החוץ בביירות / צילום: Ellen Francis, רויטרס

המפגינים התאספו במרכז ביירות בעקבות הפיצוץ הקטלני בנמל ביום שלישי האחרון, שבו נהרגו 158 בני אדם וכ-6,000 נפגעו. 21 בני אדם עדיין נעדרים. לפחות 300 אלף בני אדם נותרו ללא קורת גג, מקצתם משוכנים במחנה אוהלים שהקים צבא לבנון, אבל לרובם אין פתרונות. הממשלה הלבנונית הבטיחה למצות את הדין עם האשמים, אבל בינתיים רק מעטים נעצרו. 

מפגינים רבים מתאספים במרכז ביירות  / צילום: THAIER AL-SUDANI, רויטרס
 מפגינים רבים מתאספים במרכז ביירות / צילום: THAIER AL-SUDANI, רויטרס
מפגינים מתעמתים עם שוטרים בהפגנה בביירות, לבנון  / צילום: Felipe Dana, AP
 מפגינים מתעמתים עם שוטרים בהפגנה בביירות, לבנון / צילום: Felipe Dana, AP

ההפגנה היום היא ההפגנה הגדולה הראשונה מאז הפיצוץ, וב-"AP" ציינו כי המארגנים התכוונו לקיים הלוויות סמליות להרוגי האסון. עם זאת, עם התחלת המחאה, מפגינים צעירים החלו לזרוק אבנים על כוחות הביטחון. ליד הפרלמנט, כוחות הביטחון ירו גז מדמיע על מפגינים שניסו לפרוץ מחסום שמוביל לבניין. בהמשך, המפגינים שרפו משאית, ששימשה כמחסום בדרך שמובילה לבניין הפרלמנט. 

המפגינים צעקו סיסמאות כמו "העם רוצה שהמשטר יפול" - סיסמה שהייתה פופולרית גם בהפגנות האביב הערבי ב-2011. המפגינים גם דרשו "מהפכה", והחזיקו שלטים בהם נכתב "תעזבו, כולכם רוצחים". מפגינים אחרים הסתובבו עם חבלי תלייה, לצד שלט שבו נכתב "תתפטרו או תיתלו".  באחת מההפגנות אף הוצב עמוד תלייה ועליו נתלו דמויות קרטון של חסאן נסראללה מנהיג חיזבאללה ולצידו הנשיא מישל עאון וראש הממשלה חסן דיאב. המפגינים קראו קריאות "חיזבאללה ארגון טרור" ודרשו חקירה בינלאומית. על קיר ענק בנמל ביירות הנשקף אל אזור האסון נכתב בכתובת ענקית: "חיזבאללה אחראי לפיצוץ".

תושבי ביירות נמצאים אחרי חודשים של הפגנות על השחיתות השלטונית, והאסון השבוע רק החריף את הייאוש. "אין לנו אמון בממשלה", אמרה ל"רויטרס" אחת התושבות בעיר, בעת שניקתה דם מהקיר החיצוני של דירתה, שנפגעה קשה מהפיצוץ. "הלוואי שהאו"ם ייקח את השליטה בלבנון". 

כוחות הביטחון של לבנון מסתערים לעבר המפגינים בביירות / צילום: Hassan Ammar, Associated Press
 כוחות הביטחון של לבנון מסתערים לעבר המפגינים בביירות / צילום: Hassan Ammar, Associated Press

נשיא צרפת עמנואל מקרון ביקר ביום חמישי באזור, בעוד שמנהיגי לבנון עדיין לא עשו זאת. במהלך סיורו של מקרון, התאספו מאות אזרחים, וקראו קריאות גנאי כלפי נשיא לבנון, מישל עאון. בין השאר הוא כונה טרוריסט בשל הגיבוי שהוא נותן לחיזבאללה השותף לממשלת לבנון. 

המפגינים, המייצגים ציבור לא קטן בלבנון, ממשיכים למעשה את גל המחאות שפרץ בשנה האחרונה בשל המצב הכלכלי הקשה, וההאשמות בשחיתות של הממשלה. הפיצוץ בנמל עורר מחדש את ההפגנות על רקע ההאשמות כי חיזבאללה הטמין שם אמצעי לחימה. לפי גרסה אחת המופצת בלבנון ונתמכת על ידי מומחים, הפיצוץ היה של כמות ענקית של חומרי נפץ ולא של אמוניום חנקתי כגרסת הממשלה.

שר לשעבר בממשלת לבנון האשים כי חיזבאללה החזיק האנגרים שלמים בנמל בלי שלאיש מגורמי השלטון, לרבות אנשי המכס או גורמי בטיחון, תהיה אפשרות להיכנס אליהם.

בשורה התחתונה, אזרחי לבנון לא קנו את נאום נאסראללה משלשום, שבו דחה את ההאשמות על האחריות לאסון. לפי הקריאות ברשתות החברתיות ההפגנות ימשכו הערב והלילה, ואם יתפשטו שוב לערים אחרות בלבנון, הממשלה הרעועה תתקשה להחזיק מעמד.